Politici de Dezvoltare a Exploatatiilor Agricole 2000-2020

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Politici de dezvoltare a exploatatiei agricole in Romania (2000-2020)
2.1. Exploatatiile agricole privat-familiare
2.2. Asociatiile familiale si societatile agricole
2.3.Societatile comerciale agricole pe actiuni
2.4.Institutele (statiunile) de cercetari,fermele model 
3. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Datorita actualei structuri agrare ne intrebam incotro se indreapta agricultura Romaniei si ce fel de politici trebuiesc adoptate pentru a indrepta agricultura Romaniei spre o directie dorita.Extinderea agriculturii durabile la nivelul fermelor agricole raspunde prioritatilor formulate de tara noastra in actuala orientare a politicii de dezvoltare rurala inconformitate cu Liniile Directoare Strategice Comunitare.
Structura complexa a agriculturii actuale nu trebuie sa ne sperie. Fiecare componenta isi poate gasi locul si rolul sau in structura agrara a agriculturii Romaniei in mileniul III, cu o singura conditie: sa avem, deopotriva, atitudine favorabila, sprijin echilibrat fata de toate aceste structuri. Fiecarei componente trebuie sa-i gasim cel mai adecvat rol in ansamblul agriculturii. Politica de pana acum de a sprijini numai un singur sector, de a forta revenirea tuturor celorlalte structuri spre tipul etatist-asociativ a dat cele mai slabe rezultate in politica de creditare si subventionare. In acelasi timp, se manifesta un gen de aversiune, de cele mai multe ori din necunoastere, a actualei puteri fata de tot ceea ce este domeniu public sau privat al statului in agricultura sau sistem asociativ in agricultura privata.
In conditiile in care spatiul rural romanesc reprezinta 89 % din teritoriu si exista un numar mare de sate (peste 12000) iar populatia este intr-o proportie covarsitoare de tip rural (46,6 %), s-a dovedit necesara o noua politica de dezvoltare rurala care sa reflecte orientarea formulata la nivel european de restructurare a agriculturii, dezvoltare teritoriala/locala si integrarea mediului.
2. Politici de dezvoltare a exploatatiilor agricole in Romania (2000-2020)
In urma aplicarii (partiale) Legii fondului funciar, in Romania au aparut mai multe tipuri de exploatatii agricole.
Structurile agrare ale Romaniei in anul 1997 pot fi prezentate astfel: 
1 -proprietati funciare private 5,0-5,2 mil.
2 -gospodarii rurale 3,6 mil. 
din care:
3 -gospodari agricole 3,1 mil.
in care:
4 -familii(excusiv) agricole 1,0 mil.
5 -asociatii familiare 15031 1,5 mil. ha
6 -societati agricole 3956 1,7 mil. ha 
7 -societati comerciale 684 1,7 mil. ha
8 -institute (statiuni) de 
cercetare, fermele model 120 0,1 mil. ha 
Dupa cum se poate observa, intre primele sase categorii de elemente ale proprietatii si exploatatii agricole private exista unele corelatii.
In primul rand,circa 500.000 de gospodarii rurale nu au activitati agricole. Sunt familii rurale fara pamant, care nu au depus cereri pentru constituirea sau reconstituirea dreptului de proprietate sau nu au fost luate in considerare cu ocazia aplicarii Legii fondului funciar.Sunt, de asemenea, familii rurale care locuiesc in apartamente de bloc sau in alte locuinte fara gospodarie agricola.
In al doilea rand, diferenta dinte 5-5,2 milioane proprietati si 3-3,1 milioane gospodarii, reprezinta, in cele mai multe cazuri, familiile mostenitoare de pamant care nu se afla in aceiasi localitate cu proprietati funciare.Acestia fie au arendat terenu, fie s-au inscris in asociatii si societati fie sunt actionari la societatile comerciale cu capital majoritar de stat.
In al treilea rand, din totalul 3-3,1 milioane gospodarii agricole, familiile exclusive agricole reprezinta circa un million, adica 33%.
In al patrulea rand, numarul gospodariilor (familiilor) agricole in perioada 1992-1997 este in usoara crestere (circa 50-80000/an) prin desprinderea anuala in asociatii si societati. In acelasi timp, se constata si un fenomen invers, dar amploarea lui fiind mult mai redusa numeric si ca suprafata.
In al cincilea rand, in urmatorii ani prin aplicarea unor amendamente la Legea fondului funciar, actionarii care reprezinta circa 300.000 de gospodari vor dobandi teren agricol .Este relativ greu de precizat cate familii vor ramane actionari si cati vor deveni proprietari de teren.Totusi, apreciem noi, din observatii partiale, ca familiile in varsta si unele familii care nu se afla la locul proprietatii vor ramane in continuare actionari.Ponderea acestora nu poate fi mai mare de 15-20% din totalul actionarilor inregistrati la 31 decembrie 1996.
Dezvoltarea expoatatiilor, gospodariilor si fermelor agricole.In actuala structura Agricola a Romaniei este firesc sa ne intrebam: incotro se indreapta agricultura Romaniei? Care este cea mai adecvata exploatatie pentru agricultorii Romaniei? Ce fel de politici agrare trebuie sa adopte structurile de putere pentru a canaliza agricultura Romaniei spre o directie dorita?
Structura agrara si caile de dezvoltare ale acesteia sunt: 
a) fiecare tip de exploatatie are loc in structura agrara;
b) fiecarui tip de exploatatie trebuie sa i se gaseascarolul sau (comercial, tehnic si tehnologic, de extensiune stiintifica, de subzistenta, de renta viagera etc.).
c) pentru fiecare tip de exploatatie trebuie gasite cele mai adecvate cai de sustinere financiara pentru a se aseza pe principii de profabilitate;
d) pentru fiecare tip de exploatatie trebuie gasit cel mai performant sistem managerial.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici de Dezvoltare a Exploatatiilor Agricole 2000-2020.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!