Politica Agricola Comuna - Intrarea Romaniei in UE

Extras din referat Cum descarc?

1 ,,PAC reprezinta un set de politici menite sa creasca veniturile fermierilor din UE. Reprezinta aproape jumatate din bugetul UE, dar fermierii continua sa paraseasca pamantul. 
PAC a zilelor noastre e o matrice extrem de complexa de politici, dar nu intotdeauna a fost asa. 
Politica a adus o serie de probleme care au declansat o serie de reforme. 
Reforma PAC - in particular reducerea ,, price-floor" al UE catre nivelurile preturilor mondiale - a rezolvat o serie dintre problemele PAC anterioare. 
La reuniunea de la Berlin din martie 1999, liderii UE au cazut de acord asupra viitoarei reforme a PAC in contextul planificarii bugetare pe termen mediu pentru 2000-2006. Reformele vor continua reducerea ,,price- floor" si compensarea fermierilor pentru o parte a pierderilor prin cresterea platilor directe. Important de notat este faptul ca reforma propusa prin Agenda 2000 a angajat UE sa fixeze cheltuielile totale ale PAC in termeni reali. 
In ciuda preturilor ridicate si a subventiilor masive, populatia agricola a UE continua sa scada pentru ca sprijinul PAC e distribuit intr-o maniera extrem de neobisnuita. Cele mai mari ferme, care reprezinta doar 5% din numarul total al fermelor UE15, primesc jumatate din bani in timp ce fermele mici, care reprezinta peste 50% dintre fermele UE15 primesc doar 4 procente. 
Platile PAC catre cele mai mici ferme UE sunt prea mici pentru a-i ajuta. 
Marimea platilor directe a fost astfel calculata incat sa compenseze pierderile din scaderea preturilor. Deoarece fermierii mari, bogati obtineau cea mai mare parte a castigurilor din preturile ridicate in conditiile PAC fara reforma, este natural ca platile compensatorii directe sunt cel putin la fel de inechitabile.
Doar 65% din cheltuielile PAC reprezinta plati directe, deci cifrele nu surprind tot, dar ceea ce arata ele este ca un deschizator de ochi. 
In ciuda reformelor de pana acum, PAC continua sa consume jumatate din bugetul UE, continua sa aplice taxe ridicate la importurile de alimente si sa subventioneze exportul unor alimente. 
Intr-adevar, chiar daca reformele din iunie 2003 sunt suficiente pentru a permite finalizarea actualelor negocieri in cadrul OMC, presiunea pentru reforma nu va inceta."
Intrarea Romaniei in UE- o noua provocare 
La 1 ianuarie 2007, Romania a aderat la UE alaturi de Bulgaria si a marcat o etapa istorica in reconstruirea Europei. Astfel, Europa beneficiaza de pana la 500 milioane de consumatori datorita stabilitatii si securitatii politice garantate. Romania trebuie sa isi adapteze rapid economia agricola si de dezvoltare rurala pentru a se putea integra in piata interna a Uniunii Europene si a adopta in totalitate Politica Agricola Comuna (PAC). 
Agricultorii din Romania au acces la piata unica a UE si beneficiaza de preturile ei relativ stabile, precum si de plati directe (introduse treptat pentru a atinge nivelul complet al UE) si de masuri de dezvoltare rurala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Agricola Comuna - Intrarea Romaniei in UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!