Politica Agricola Comuna din Perspectiva Tratatului de la Lisabona

Extras din referat Cum descarc?

Istoria generala a continentului european din prima jumatate a secolului douazeci este binecunoscuta, aceasta afectand intreaga lume. Cele doua razboaie mondiale (1914-1918 si 1939-1945) au avut un efect devastator nu numai fizic, material si economic, ci si moral. Din acest dezastru se pregatea sa se ridice o noua ordine mondiala, punand accentul pe statul de drept (la nivel international) si pe renuntarea la un etatism excesiv.
Cadrul noii ordini juridice mondiale a fost furnizat de Carta Natiunilor Unite (1945). Totusi, pe continentul european, cu antagonismele sale deschise, trebuia gasita o formula specifica pentru garantarea relatiilor pasnice si a dezvoltarii sociale si economice generale. 
Tratatul de la Paris (1951) a dat nastere primei institutii supranationale de pe continentul european.
Cativa ani mai tarziu, in mai cuprinzatorul Tratat de la Roma (1957) va fi introdusa o impartire a sarcinilor intre functiile de initiere a politicilor si punere in aplicare, pe de o parte, acordate Comisiei Europene, si puterea decizionala propriu-zisa atribuita Consiliului de Ministri, pe de alta parte. Au fost luate in considerare doua domenii: uniunea economica si monetara (UEM) si cooperarea politica. 
Trei motive pot explica includerea agriculturii in Tratatul de la Roma: 
-In primul rand, semnatarii tratatului aveau experienta a doua razboaie mondiale si erau convinsi de importanta aprovizionarii cu alimente si a securitatii alimentare. In momentul redactarii Tratatului de la Roma, cei sase membri aveau o autosuficienta a productiei alimentare de numai 81%. 
-In al doilea rand, din punct de vedere politic, Franta, cu aproximativ 28% din populatia activa ocupata in sectorul agricol, a aparat, impreuna cu Italia, necesitatea unui tratament specific al sectorului agricol in tratat ca o compensatie a avantajelor pe care crearea unei uniuni vamale le-ar fi acordat statelor mai industrializate, ca Republica Federala Germania. 
-Al treilea factor a fost intr-adevar numarul ridicat de fermieri din acea perioada in cele mai multe state membre, reprezentand o putere electorala considerabila.
Obiectivele PAC au fost stabilite in articolul 39 din Tratatul de instituire a CEE din 1957 si vizau o productivitate agricola mai ridicata, un nivel de trai echitabil pentru fermieri, stabilitatea preturilor, o aprovizionare regulata si preturi rezonabile pentru consumatori.
La conferenta de la Stresa din iulie 1958 privind introducerea PAC, au fost formulate trei principii de baza ale PAC:
-Unitatea pietei: libera circulatie a produselor agricole in Comunitate si fixarea unor preturi agricole comune;
-Preferinta comunitara: produsele de origine comunitara au prioritate fata de importurile ieftine din tari terte (originea prelevarilor agricole pentru importurile ieftine);
-Solidaritatea financiara: toate cheltuielile datorate introducerii organizarilor comune ale pietei sunt acoperite de bugetul comunitar.
In baza acestor obiective si principii, a fost fixat un sistem in care preturile au fost componenta centrala a politicii pietei comune. Preturile au jucat trei roluri: preturile ridicate ghideaza productia si duc la ,,cresterea productivitatii agriculturii", declanseaza mecanisme de interventie si asigura protectia externa comuna. Pretul de interventie, care este mai scazut cu un anumit procentaj decat pretul ,,ideal" sau tinta, este pretul la care agentiile de interventie din statele membre trebuie sa cumpere produsele de la fermierii lor cand aduc produsele spre depozitare. Pentru fructele si legumele care nu pot fi stocate exista un pret de retragere. Prin acest sistem, Comisia a sperat sa poata garanta un ,,nivel de trai echitabil" fermierilor, precum si ,,siguranta aprovizionarilor" si ,,stabilizarea pietei".


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Agricola Comuna din Perspectiva Tratatului de la Lisabona.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Uniunea Europeana. Versiunea consolidata a tratatului privind Uniunea Europeana si a Tratatului privind functionarea Uniunii Europene. Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, martie 2010
Valeriu Efremov. Constructia europeana - Indrumar metodico-didactic, Chisinau, 2011
Albert Massot Marti. Ghid practic - Agricultura si dezvoltare rurala, Bruxelles, Parlamentul European 2009
Institutul pentru Politica Internationala si Europeana, Universitatea Leuven Belgia. Manualul afacerilor europene, EOROMED, 2005
Comunicare a Comisiei Europene. Europa 2020 - O strategie europeana pentru o crestere inteligenta, ecologica si favorabila incluziunii, Bruxelles, 2010
Comisia Europeana. Agricultura si dezvoltare rurala - Politica Agricola Comuna pe intelesul tuturor
Banca Mondiala. Unitatea Sectoriala pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala - Imbunatatirea procesului de formulare a Strategiei Sectorului Agroalimentar: Document privind viziunea pe termen mediu si lung (orizont 2020/2030), ianuarie 2014
Adevarul - articol publicat in data de 10 noiembrie 2010: Modificarea Tratatului de la Lisabona, necesara


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!