Plante Medicinale si Aromatice

Extras din referat Cum descarc?

Importanta
Din cele mai vechi timpuri si pana astazi, mestesugul vindecarii suferintelor umane nu s-a putut desparti de plantele medicinale. Pana in urma cu un veac, aproape toate "leacurile" folosite de om erau de origine vegetala. Treptat, "sita stiintei" a separat ce este folositor si ce nu din cunostintele medicinii populare.
Vechile civilizatii umane si-au adus fiecare, contributia la cunoasterea si utilizarea unui numar tot mai mare de plante medicinale. Numerosi invatati antici si din evul mediu au cunoscut si au consemnat in scrierile lor insusirile medicinale si modul de utilizare a numeroase plante.
In antichitate, referiri la plantele medicinale se intalnesc in scrierile lui SEN NONG (2.784 i.e.n.), in China, in cartile sfinte ale Indiei (celebrele ,,Vede"), in papirusurile egiptene (papirusul Ebers etc.), in lucrarile unor naturalisti si me!dici antici din Grecia (HIPOCRATE "parintele medicinii", ARISTOTEL, TEOPHRAST - "parintele botanicii", DIOSCORIDE etc.) si de la Roma (PLINIUS, CELSIUS etc.); lucrarile lui GALEN (medic si farmacist grec, care a trait la Roma de la 30 de ani, considerat ultimul mare medic al antichitatii) s-au ocupat in mod special de fitoterapie, el a pus bazele studiului prepararii medicamen!telor fiind numit "parintele farmaciei".
In perioada Renasterii, intre savantii de renume care s-au ocupat si de plantele medicinale, amintim pe THEOPHRASTUS PARACELSUS (1.493 - 1.541), apoi ALBRECHT VON HALLER (1708 - 1777) etc. PARACELSUS arata ca nu planta intreaga, ci substanta activa ce o contine este cea care vindeca, numind acea parte activa "arcanum" sau "quinta esentia", conturand notiunea de "principii active".
Paralel cu dezvoltarea chimiei, a fost posibila si cunoasterea substantelor active (principii active) din plante.
Orientarile actuale in medicina sunt grefate tot mai mult pe utilizarea fitoterapiei (tratamentul cu produse farmaceutice obtinute din plante), limitand exploziva folosire a medicamentelor de sinteza in stric!tul necesar. Fitoterapia constituie o reala posibilitate in terapeutica mo!derna, alaturi de chimioterapie, fizioterapie, electroterapie, igiena alimentatiei etc.
In zilele noastre, pe glob, circa jumatate din produsele farmaceutice au la baza plante medicinale, sau au in compozitia lor principii active extrase din plante (alcaloizi, glicozizi, uleiuri volatile etc.), fiind folosite in tratamentul unor boli grave de inima, stomac, sistem nervos etc. La acestea se adauga produsele utilizate la prepararea ceaiuri!lor si in diverse industrii (alimentara, parfumerie si cosmetica, a sapu!nurilor si detergentilor etc.). Se apreciaza ca, la scara mondiala, se folosesc astazi in fitoterapia populara si "culta" circa 20.000 de specii de plante medicinale si aromatice, din care mai utilizate sunt circa 300 de plante. In toata lumea, imbogatirea sortimentului de plante medicinale si aromatice si diversificarea utilizarii lor este in plin avant.
Referitor la vechimea folosirii plantelor "de leac" pe teritoriul Romaniei amintim doar ca filozoful si istoricul grec HERODOT (484 - 425 i.e.n.) mentiona priceperea dacilor in folosirea plantelor pentru tamaduirea ranilor si durerilor. Sunt numeroase documente care atesta indeletnicirea folosirii plantelor in lecui!rea bolilor de catre triburile geto-dace care locuiau teritoriul tarii noastre. Dupa cucerirea romana, cunostintele farmaceutice si terapeutice ale grecilor si latini!lor au completat tezaurul cultural dac. S-au statornicit, din vechime, relatii durabile pe linia medicinii populare intre populatiile din zona carpato- danubiano-pontica cu alte popoare indo-europene.
Preocuparea privind valorificarea plantelor medicinale si aroma!tice din tara noastra a capatat un suport stiintific recunoscut inca de la inceputul acestui secol. Merita mentionat faptul ca prima statiune experimentala din lume specializata in studiul plantelor medicinale a fost infiintata la Cluj, in anul 1904, punandu-se, astfel, bazele cercetarii experimentale in domeniul plantelor medicinale si aromatice din flora noastra. Botanisti, biologi, agronomi, chimisti, farmacisti si medici de prestigiu din tara noastra si-au legat numele de cunoasterea si valorificarea plantelor medicinale si aromatice.
Avand conditii foarte variate de clima si sol, tara noastra are o flora diversificata si bogata. Din zona de stepa si pana in cea montana se intalnesc felurite specii ierboase si lemnoase, plante care cresc spon!tan si un numar insemnat de plante cultivate. In scop medicinal si aro!matic, pentru nevoile interne si pentru export in tara noastra se recol!teaza sistematic, in prezent, peste 150 de specii de plante.
Intreprinderea specializata "Plafar" se ocupa cu realizarea productiei de materie prima vegetala din culturile de plante medicinale si din flora spontana, precum si de prelucrarea primara a acestei productii, cu exceptia celei care se livreaza in stare proaspata industriei chimico-far!maceutice.
In Romania se cultiva peste 50 de specii de plante in scop medicinal si aromatic, cu tendinta de crestere, pe masura sporirii solicitarilor din partea industriei chimico-farmaceutice, a altor beneficiari interni si a posibilitatilor de stimulare si de valorificare tot mai eficienta a acestor produse la export.


Fisiere in arhiva (1):

  • Plante Medicinale si Aromatice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!