Apicultura si produsele apicole Calificarea produselor apicole ca si ecologice este legata de: - tratamentele aplicate stupilor; - calitatea mediului; - conditiile de extractie, prelucrare si depozitare. Administrarea de catre acelasi operator a mai multor unitati (ecologice si neecologice) aflate in aceeasi zona, este posibila doar in scopul actiunilor de polenizare.Toate unitatile trebuie sa respecte cerintele prevazute de legislatia sus mentionata, exceptand dispozitiile privind amplasarea stupinelor. In cazul respectiv, produsul nu se comercializeaza ca produs ecologic. Produsele apicole se vand facandu-se referire la modul de productie ecologica, daca se respecta regulile de productie stabilite de lege, pe o durata de cel putin un an. Perioada de conversie se incheie atunci cand toata ceara din stupi a fost inlocuita cu: - ceara ecologica (documentat cu copia Certificatului de conformitate al producatorului de ceara ecologica precum si cu documentul de achizitie al cerii); - ceara fara reziduuri (se va demostra acest lucru cu copia certificatului de analiza); - ceara provenita din capaceala proprie (se va demonstra cu o Declaratie pe proprie raspundere, ce cantitate de ceara din productie proprie s-a inlocuit si in ce interval de timp, precum si cu Certificatului de conformitate al procesatorului si documentul de achizitie al cerii). Perioada de conversie poate sa dureze 1 - 2 -cel mult 3 ani, pentru a nu contamina ceara schimbata. In situatia optima, in primul an ar trebui schimbata in jur de 50% din ceara. Caracteristicile stupilor si ale materialelor folosite in apicultura Stupii trebuie confectionati din materiale naturale (lemn), care nu prezinta niciun risc de contaminare pentru mediu sau pentru produsele apicole. Pentru exteriorul stupului este necesar a se utiliza vopsele pe baza de apa sau uleiul de in. Inmultirea familiilor se va face prin: - divizarea familiilor puternice; - achizitionarea de roiuri sau stupi de la unitati ecologice. Se pot acorda derogari pentru reconstituirea stupilor, in cazuri speciale precum: - mortalitate ridicata cauzata de boli; - catastrofe naturale, cu conditia respectarii perioadei de conversie. Se pot acorda derogari pentru reinnoirea stupilor cu 10% pe an din matcile si roiurile care nu respecta prevederile pentru agricultura ecologica dar care sunt incorporate in unitatea de productie ecologica. (Matcile si roiurile respective trebuie sa fie asezate in stupi cu faguri ecologici. In acest caz nu se aplica perioada de conversie). - Organismul de inspectie poate delimita zone unde apicultura ecologica nu este practicabila. - Apicultorul va furniza organismelor de inspectie si certificare o harta la o scara corespunzatoare privind amplasarea stupilor. Amplasarea stupinelor trebuie: - sa garanteze ca albinele dispun de surse naturale suficiente de nectar, secretii dulci, polen, acces la apa; - sa garanteze ca pe o raza de 3 km in jurul amplasamentului stupilor sursele de polen si nectar sunt constituite, esential, din : culturi obtinute prin metode ecologice , flora spontana, culturi extensive. - sa se mentina o distanta suficienta fata de sursele de poluare (centre urbane, centre industriale, autostrazi). Practicarea pastoralei se va documenta cu : planul si harta pastoralei (aceste documente se ataseaza la raportul de inspectie). Autorizarea culesului de pe terenuri conventionale: - de pe culturi care nu au fost tratate sau erbicidate; - cu 3 saptamani inainte de inflorit nu s - au facut tratamente cu produse interzise in agricultura ecologica. Nota: In cazul culesului de pe suprafete conventionale, dar tratamentele la albine sunt in conformitate cu legislatia, mierea nu poate fi declarata ecologica dar stupina ramane ecologica. Documente justificative pentru culesului de pe terenuri conventionale: - Declaratia proprietarului de teren, (jurnalul de tratamente). - Harta amplasamentului stupinei in pastorala - la fiecare deplasare, cu plantele / flora de unde se face culesul ( pe o raza de 3 Km). - Inregistrarea la Primaria unde se face pastorala. Valorificarea productiei - Apicultorul poate valorifica, din stupina proprie: miere, ceara, familii de albine; - Pentru valorificarea produselor sus mentionate, apicultorul este obligat sa solicite organismului de inspectie Certificat pe produs. - Certificatul pe produs se elibereaza pe baza Raportului de stocuri si a Cererii de eliberare a certificatului pe produs; - In cazul in care productia este valorificata cu amanuntul, in mod obligatoriu se va atasa la dosar modelul etichetetei folosite. Documente - care se vor verifica si atasa la raportul de inspectie: - Fisa de inregistrare la D.A.D.R. - Autorizatii eliberate de institutii nationale (DSV, DADR, etc) - Rulajul anual al materialelor - Adeverinta veterinara - Adeverinta de la Primarie, pentru familiile de albine din proprietate - Documente ceara - Documente tratament - Model eticheta
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).