Piata Financiara - Bursa

Cuprins referat Cum descarc?

Piata financiara. Concept si forme
Actiuni
Obligatiuni
Bursa de valori


Extras din referat Cum descarc?

1.1 Piata financiara. Concept si forme
Piata financiara (piata capitalurilor) reprezinta ansamblul operatiunilor de vanzare - cumparare a actiunilor, obligatiunilor, titlurilor publice si a incursiunilor financiare. Mai poate fi definita si ca fiind piata a activelor financiare ce cuprind depozitele monetare si nemonetare inclusiv hartiile de valoare pe termen scurt si lung.
Piata financiara cuprinde: operatiunile financiare si capitalurile disponibile pe termen mediu si lung.
Are ca obiect si activitatea de finantare a programelor de investitii ale agentilor economici.
In principal piata financiara vizeaza vanzarea si cumpararea actiunilor si obligatiunilor in scopul finantarii unor noi societati comerciale, a extinderii celor existente precum si lansarea imprumutului de stat.
Pentru a cunoaste si intelege piata financiara se impune si cunoasterea conceptului de active prin care intelegem: bunuri care au capacitatea sa genereze fluxuri de venituri in viitor.
Exista doua categorii principale de active: fizice si financiare.
Activele fizice cuprind: bunurile de capital fix (echipamente, cladiri, constructii, masini si utilaje, animale de munca si de productie etc.); suprafete de teren, bunuri constituite sub forma de locuinte. Aceste active fizice genereaza venituri sub forma de profit, renta, chirii etc. sau genereaza fluxuri de servicii de consum (in cazul bunurilor de folosinta indelungata).
Activele financiare cuprind: depozitele monetare si semimonetare inclusiv hartiile de valoare pe termen scurt si lung.
Pentru agentii economici aceste hartii de valoare pot reprezenta:
a) alternative pentru plasarea unor economii banesti;
b) instrumente prin intermediul carora se asigura acoperirea unor necesitati de finantare (emiterea de actiuni sau obligatiuni).
Actiunile si obligatiunile sunt instrumentele principale de suplimentare a resurselor de finantare.
Hartiile de valoare pot fi:
a) pe termen scurt, atunci cand se faciliteaza finantari pe perioade mai mici de un an;
b) pe termen lung, atunci cand se mijlocesc finantari, pe perioade mai mari de un an.
Subiectii care apar ca purtatori ai cererii si ofertei pe piata financiara si care actioneaza ca operatori sunt: gospodariile familiale, intreprinderile productive, sectorul public, intreprinderile straine.
In fata agentilor economici, a populatiei, stau posibilitati diferite de plasare a disponibilitatilor banesti, fiecare posibilitate avand avantaje si dezavantaje. Aceste disponibilitati banesti pot fi plasate sub forma de:
a) depuneri la banci si case de economii cu o anumita dobanda;
b) afaceri imobiliare (cumpararea de locuinte si inchirierea acestora - plasament ce imobilizeaza aceste resurse banesti pe un timp indelungat);
c) cumpararea de hartii de valoare (actiuni sau obligatiuni care aduc dividende sau venit fix, pot fi usor revandute dar supuse riscului etc.).
Mobilizarea si distribuirea resurselor financiare si ale capitalurilor se realizeaza pe mai multe canale:
a) emiterea de actiuni si obligatiuni si plasarea lor prin intermediul bancilor;
b) casele de economii si alte institutii financiare specializate care indeplinesc rolul de a colecta si apoi a repartiza aceste venituri;
c) institutiile financiare care plaseaza economiile populatiei sau ale agentilor economici in investitii pe termen lung.
In cadrul pietei financiare se disting:
a) piata primara;
b) piata secundara.


Fisiere in arhiva (2):

  • Piata Financiara - Bursa.rtf
  • Piata Financiara - Bursa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!