Patologia postrecolta a legumelor solanaceae

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Particularitati privind produsul horticol, descriere, importanta alimentara.

Familia Solanaceae cuprinde plante perene si anuale, erbacee sau arbusti. Multi din reprezentantii familiei sunt binecunoscuti pentru partile lor comestibile. Dintre acestia amintim: cartoful, tomatele, vinetele, toate speciile si varietatile de ardei. Au frunzele simple cu limbul intreg, lobat sau divizat. Florile sunt simpetale, bisexuate, actinomorfe, exceptional zigomorfe si pentamere, cu exceptia gineceului, care este dimer, solitare sau in inflorescente axilare sau terminale. Caliciul este sinsepal si adesea persistent, corola sinpetala de forma tubuloasa, rotata, infundibuliforma, campanulata. Androceul este format din 5 stamine, prinse de corola, uneori inegale (Petunia) sau reduse la 4. Gineceul este format din 2 carpele concrescute intr-un ovar superior si bilocular, prevazut cu un singur stil. Ovulele sunt numeroase, prinse pe 2 placente mari. Uneori numarul lojilor este 4, datorita formarii unui perete fals in fiecare carpela. Samanta are un embrion curbat cu cotiledoane mici si inconjurat de albumen carnos.

Rosia (patlagica rosie sau tomata), numita stiintific Solanum lycopersicum, este o planta din familia Solanaceae, apropiata pe linie genetica de urmatoarele plante, de asemenea originare din "Lumea Noua", tutun, ardei, cartof, vanata si physalis alkekengi. Rosia este o planta nativa a sudului Americii de Nord si nordului Americii de Sud, avand un areal natural de extindere din centrul Mexicului pana in Peru.

Din punct de vedere morphologic, tomatele au o radacina pivotanta care poate patrunde pana la adancimea de 150 cm in interiorul solului . Tulpina este lipsita de tesuturi mecanice de rezistenta, fiind necesara palisarea in unele sisteme de cultura. Frunzele imparientat compuse, sectate, au foliole verzi, pubescente, de marimi si forme diferite. Frunzele , tulpina si lastarii sunt acoperiti cu perisori glandulari fragili, care se rup usor eliberand un lichid care contine tanin si solanina. Fructul la tomate este o baca, carnoasa, cu forme marimi si culori care difera mult in functie de cultivar.Principalele grupe de marime a fructelor de tomate sunt urmatoarele:

- Fructe tip cireasa cu greutatea de pana la 15 - 30g;

- Fructe midi/coktail cu greutatea cuprinsa intre 40-60g;

- Fructe mici cu greutatea cuprinsa intre 60-120g;

- Fructe mijlocii cu greutatea cuprinsa intre 120-150g ;

- Fructe mari 150-220g;

- Fructe foarte mari/beef cu greutatea fructului mai mare de 220g.

Importanta, valoarea nutritiva si terapeutica a tomatelor: De la tomate se consuma fructele la maturitatea fiziologica, dar si cele care nu ajung in aceasta faza (gogonelele) pentru prepararea muraturilor. Importanta alimentara deosebita a tomatelor este data de faptul ca acestea se consuma intr-o gama variata: in stare proaspata, ca salata simpla sau in amestec cu alte legume, sosuri, ghiveci, rosii umplute etc., prelucrate industrial sub forma de pasta, bulion, conserve, sucuri obisnuite sau picante etc.

In afara de cererea mare pentru consumul curent al populatiei tomatele sunt cerute mult in industria conservelor de legume, de carne si peste, fiind de asemenea un produs important de export. Sunt cerute la export mai ales tomatele de sera, cele timpurii precum si produsele industrializate.

Prevederile Organizatiei Mondiale pentru Agricultura si Alimentatie (F.A.O) recomanda consumul de legume in cantitati variabile in functie de varsta consumatorilor. Astfel pentru persoanele pana la 12 ani, cantitatile medii se cifreaza la 100g/zi, iar pentru cele cu varsta mai mare de 12 ani, 350g/zi, ceea ce reprezinta, in medie un consum anual de 120 kg de legume.

Conceptiile actuale despre alimentatia rationala, acorda consumului de tomate o pozitie prioritara, in primul rand pentru ca acestea asigura organismului uman o gama larga de vitamine, saruri minerale si apa vitala, atat de necesare pentru activitatea fiziologica normala a organismului uman.

Conform recomandarilor medicilor, pentru o alimentatie rationala, necesarul zilnic de hrana a unui adult este de 714 g alimente de natura animala si 1225 g alimente de natura vegetala din care aproximativ 300-400 g sunt reprezentate de legume.

Pe langa principiile nutritive prezentate, tomatele contin licopenul un compus ,,miraculos" pentru medicina. Numeroase studii medicale arata actiunea directa a acestui pigment asupra radicalilor liberi din organismul uman. Radicalii liberi sunt considerati molecule oxidative deosebi de puternice care ataca membranele celulare ale celulelor din diferite tesuturi ale organismului uman, ataca si ADN uman inducand procese de replicare defectuoase ce duc la imbatranirea rapida a organismului.

Licopenul nu este sintetizat de organismul uman, singura cale de a obtine acest pigment, este consumul de fructe sau legume ce contin pigmentul in cauza.

Noi cercetari in domeniu arata ca gradul de metabolizare in organismul uman al acestui pigment este mai mare la produsele procesate (sosuri, bulion, paste) decat la cele consumate in stare proaspata. Acest lucru este posibil deoarece caldura folosita in timpul procesarii tomatelor distruge zidul de celule, permitand ca licopenul sa fie mai bine absorbit in tubul digestiv.

Este important de stiut ca licopenul este solubil in grasimi, acesta este mai bine absorbit atunci cand este consumat impreuna cu grasimi.

Legumele au o importanta deosebita in alimentatia omului. O alimentatie rationala este asigurata si din consumul zilnic al legumelor. Legumele au un efect deosebit de favorabil asupra sanatatii organismului uman si prin:

- hidratarea organismului datorita continutului ridicat

Bibliografie:

1 https://ro.wikipedia.org/wiki/Solanaceae

2 http://www.eukarya.ro/enciclopedie/regnul-plantae/familia-solanaceae

3 https://ro.wikipedia.org/wiki/Ro%C8%99ie

4 http://www.semintedetomate.ro/despre-tomate/

5 https://ro.wikipedia.org/wiki/Cartof

6 http://www.horticultura-7bucuresti.ro/fisiere/file/Manuale%20An%20I%20Horti%20invatamant%20la%20distanta/Fitotehnie.pdf

7 http://www.horticultorul.ro/legume/vinetele-sau-patlagelele-vinete/

8 http://www.botanistii.ro/blog/boli-plante-putregaiul/?gclid=CK_SlYjYtMYCFbDJtAodvLoKQg

9 http://www.scritub.com/biologie/MICROFLORA-EPIFITA-A-FRUCTELOR92646.php

10 http://www.marcoser.ro/consultanta/articole-profesionale-probleme-si-solutii/mana-tomatelor-phytophthora-infestans/

11 http://decostyle.mayra.ro/dr-plant/combaterea-daunatorilor/bolile-tomatelor/180/

12 http://www.gorjeanul.ro/economie-2/agricultura-pe-intelesul-tuturor-bolile-vinetelor#.VZLkH1Ia_IU

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Patologia postrecolta a legumelor solanaceae.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 562 cuvinte
Nr caractere:
19 447 caractere
Marime:
30.98KB (arhivat)
Publicat de:
Dorinel Danciu
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
legume, substante, procesare, tratamente
Predat:
la master
Specializare:
Securitatea si calitatea produselor horticole primare
Materie:
Agronomie
An de studiu:
II
Nota primită:
Nota 9
Sus!