Referate pentru domeniul Agronomie

doc

Notiuni Legislative privind Protectia Consumatorilor in Romania

Protectia consumatorilor - teorie si realitate Protectia consumatorilor apare ca reactie la imperfectiunile pietei. Programele guvernelor in domeniu urmaresc realizarea unei calitati corespunzatoare a bunurilor si serviciilor oferite pietei, asigurarea unor preturi in concordanta cu veniturile populatiei, informarea eficienta a consumatorilor si apararea acestora impotriva unor politici economice agresive. Implicarea statului in procesul de protectie a consumatorilor se concretizeaza in elaborarea unei legislatii corespunzatoare si in organizarea unor institutii specializate insarcinate s... vezi detalii

docx

Consultanta in Grup

Avantajele acestei metode constau in: - largirea actiunii asupra unei mase mari de beneficiari, chiar daca dotarea tehnica sau cu personal este limitata; - timpul necesar consultantei, calculat pe fiecare beneficiar in parte este mai scurt in comparatie cu consultanta particulara; - metoda permite o mai buna participare a grupului de beneficiari in procesul de consultanta; - controlul asupra consultantului are loc si prin intermediul fermierilor sau beneficiarilor; - pot fi utilizate procesele de dinamica a grupului, aspect care accelereaza transmiterea informatiilor si luarea deciziil... vezi detalii

doc

Politica de Dezvoltare Regionala in Uniunea Europeana

CUVANT INTRODUCTIV Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, inseamna in plan economic crearea unei zone de liber schimb, cooperarea economica si financiara, in sprijinul restructurarii economiei romanesti, iar in plan politic crearea unui cadru institutional pentru realizarea unui dialog politic permanent intre tari. Acordul european de asociere a Romaniei la Uniunea Europeana cuprinde prevederi pentru fiecare sector principal de activitate: - in domeniul schimburilor comerciale bilaterale,se prevede crearea intre parti a unei zone de comert liber, care se va concretiza prin eliminarea tr... vezi detalii

doc

Ceapa

Ceapa este una din cele mai rentabile specii legumicole, daca se reuseste sa se aplice toate verigile, de la infiintarea culturii la recoltare, din cadrul unei tehnologii moderne. Profitul obtinut va fi cu atat mai mare cu cat se va obtine o productie ridicata si de calitate, cu cheltuieli cat mai scazute. Tendinta tarilor cu agricultura moderna este aceea de a mentine sau chiar de a reduce suprafata cultivata cu ceapa, dar de sporire a productiei medii la hectar prin aplicarea celor mai performante tehnologii. In tara noastra, cresterea productiei totale de ceapa s-a pus pe seama crester... vezi detalii

doc

Dezvoltarea Rurala in Romania

CONTEXTUL DEZVOLTARII RURALE IN ROMANIA Descrierea generala a spatiului rural Spatiul rural este un concept deosebit de complex fapt ce a generat o mare diversitate de pareri privind definirea, sfera de cuprindere si componentele sale. Pentru a intelege complexitatea acestui concept este necesara definirea principalelor notiuni specifice si componentele sale, cum ar fi: - Ruralul cuprinde toate activitatile care se desfasoara in afara urbanului si cuprinde trei componente esentiale: comunitatile administrative constituite din membrii relativ putin numerosi si care au relatii mutuale; di... vezi detalii

doc

Morfologia si Anatomia Fructului la Cereale

In Romania cerealele se cultiva pe 4.5-6.5 milioane hectare(in 2003-5.108 milioane ha),adica 60-65% din terenul arabil cu o productie de 2400-2500 kg la hectar.In tara noastra suprafetele cultivate cu cereale au scayut de la 8.18 milioane ha in perioada 1934+1938 la 5.8 milioane ha in perioada 1996-2000,ajungand la 71.3% fata de perioada precedenta,in timp ce productia a crescut de la 980kg la ha la 2414 kg la ha in aceiasi perioada. Anii Suprafta Productia Mii ha % kg/ha % 1934-1938 8186.2 100.0 980 100 1951-1955 6970.6 85.0 1180 120.4 1961-1965 6772.2 82.7 1620 165.3 1971-1975 6068.... vezi detalii

doc

Analiza Profitului in Intreprinderile Agricole

Profitul reprezinta obiectivul fundamental, care asigura bazele stabilitatii si cresterii economice Prin constituire ca sursa financiara, acesta este destinat cresterii capitalului, formarii rezervelor si diferitelor fonduri, acoperirii pierderilor din anii precedenti si repartizarii sub forma de dividende pentru actionari(asociati). Avand in vedere rolul pe care il are profitul in accelerarea dezvoltarii intreprinderilor agricole, apare necesitatea monitorizarii permanente si simultane a cheltuielilor si a productiei agricole. Astfel ca profitul definit in general ca diferenta dintre ven... vezi detalii

doc

Tehnologia Culturii Intensive si Superintensive a Marului

INTRODUCERE Pomologia este stiinta care studiaza particularitatile morfologice, biologice, ecologice si tehnologice ale speciilor si soiurilor de pomi si de arbusti fructiferi, ca principal obiect al pomiculturii. Pomologia opereaza cu un numar mare de specii si soiuri de aceea acestea trebuiesc studiate metodic, clasificate, caracterizate si alese in mod obiectiv, in vederea stabilirii celor mai corespunzatoare productiei pomicole. Alegerea se face in functie de productivitate, calitatea fructelor, rezistenta la boli si daunatori, dar si dupa comportarea lor la factorii ecologici. Princ... vezi detalii

doc

Introducere Asupra Markerilor, Realizarea QTL a Hartilor Genetice si Selectiilor Bazate Markeri

Rezumat si introducere Recunoscand potentialul enorm al markerilor ADN in genetica plantelor, multe centre de cercetare in ameliorare plantelor agricole au adoptat capacitatea de lucru bazata pe dezvoltarea markerilor moleculari si a selectiei markerilor ajutatori (marker +asssisted selection MAS). Aceasta lucrare reda o introducere a markerilor ADN si a conceptelor de polimorfism, analiza linkage, intocmirea hartilor genetice, principiile QTL si cum pot fi aplicati markerii genetici in programele de ameliorare a plantelor folosins principiul de selectie a markerilor ajutatori(MAS). Mult... vezi detalii

doc

Organizarea Comuna de Piata a Laptelui si Produselor Lactate

Laptele este un aliment ce contine toate principiile nutritive si care este recomandat la toate varstele. Datorita compozitie sale, laptele este perisabil si expus la lumina isi pierde din valoarea nutritiva. Oasele copiilor cresc in fiecare zi si pentru asta e nevoie de mult calciu. Dupa ce cresterea in lungime a oaselor s-a incheiat, acestea se dezvolta in continuare "in interior". De aceea, pentru inca cel putin 10 ani, aportul de calciu este benefic in scopul unei mineralizari corespunzatoare a oaselor. Proteinele din lapte sunt de calitate superioara, continand toti aminoac... vezi detalii

doc

Managementul Ventilatiei intr-o Unitate Avicola

Avicultura este o ramura importanta a zootehniei care contribuie la aprovizionarea populatiei cu oua, carne de pasare, ficat gras, fulgi, pene, etc. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, avicultura s-a dezvoltat peste tot in lume, devenind in numeroase tari principala ramura a productiei animale, atat prin volumul produselor livrate cat si prin cantitatea de nutreturi combinate utilizate. In Romania, primele crescatorii organizate de pasari au aparut intre cele doua razboaie mondiale, cele mai multe functionand in cadrul fermelor didactice ale Facultatiilor de Stiinte Agricole si ale unit... vezi detalii

docx

Marketingul serviciilor turistice

Capitolul I - Marketingul serviciilor turistice Universalitatea marketingului reprezinta o trasatura unanim acceptata de specialisti. Ea reflecta o realitate obiectiva exprimata prin difuzarea larga a marketingului, practic, in toate domeniile activitatii umane. Cautarile in directia adaptarii opticii si metodelor marketingului la specificul diferitelor domenii au generat un proces de specializare caracterizat prin desprinderea si constituirea mai multor ramuri si subramuri - daca nu autonome, in orice caz cu suficiente note distincte. O astfel de ramura, destul de clar conturata, atat te... vezi detalii

docx

Sararea

Conservarea de alimente este procesul de tratare a alimentelor cu scopul de a pastra un timp cat mai indelungat alimente bune pentru consum. Prin conservare se incearca pastrarea atat a gustului alimentelor, a aromei, prospetimii, texturii cat si ca din punct de vedere chimic si microbiologic ele sa fie (ramana) apte consumului uman. Dupa procesul de conservare, unele alimente usor perisabile, precum carnea, pestele, legume, care in mod normal incep sa se strice dupa cateva ore sau zile, pot fi consumate si dupa cativa ani in stare conservata. Conservarea trebuie sa previna efectul fermenti... vezi detalii

doc

Piata Produselor Apicole Ecologice

Apicultura si produsele apicole Calificarea produselor apicole ca si ecologice este legata de: - tratamentele aplicate stupilor; - calitatea mediului; - conditiile de extractie, prelucrare si depozitare. Administrarea de catre acelasi operator a mai multor unitati (ecologice si neecologice) aflate in aceeasi zona, este posibila doar in scopul actiunilor de polenizare.Toate unitatile trebuie sa respecte cerintele prevazute de legislatia sus mentionata, exceptand dispozitiile privind amplasarea stupinelor. In cazul respectiv, produsul nu se comercializeaza ca produs ecologic. Produsele ... vezi detalii

docx

Tehnici de securitate

Protectia muncii este o parte integranta a procesului de productie si are ca scop asigurarea conditiilor de munca, luarea tuturor masurilor pentru evitarea accidentelor si a imbolnavirilor profesionale. Scopul masurilor generale de protectia muncii este de a evita producerea accidentelor de munca incadrul activitatii elevilor si de a se da elevilor notiunile de baza necesare unei desfasurari normale si corecte a lucrarilor pe care acestia le vor executa. Masurile generale de protectia muncii vor fi completate prin masuri de protectia muncii specifice locului de munca sau lucrarii. inainte d... vezi detalii

Hopa sus!