Referate pentru domeniul Agronomie

docx

Politica Agricola Comuna

Introducere Politica Agricola Comuna (PAC) este una dintre primele politici comune adoptate de Comunitatea Economica Europeana. De la bun inceput trebuie precizat ca termenul de "politica comuna" reflecta in mod fidel una dintre trasaturile definitorii ale PAC, si anume aceea ca, pentru circa 90% din produsele agricole, decizia nu mai apartine statelor membre, ci Uniunii Europene. In felul acesta PAC este una dintre cele mai vechi si mai integrate politici comune. Prima reflectare a acesteia se regaseste in Tratatul de la Roma (1957). Politica agricola comuna este nu numai una d... vezi detalii

doc

Starea resurselor biologice in Republica Moldova

Republica Moldova: Proclamarea suveranitatii - 23 iunie 1990; Proclamarea independentei de Stat - 27 august 1991; Membru al Natiunilor Unite - 2 martie 1992. Republica Moldova este situata in partea de sud-est a Europei, intre latitudinile nordice 45?28' - 48?28' (350 km) si longitudinile estice 26?40' - 30?06' (150 km), pe o suprafata de 33844 km2. Ea are acces direct la ariile Dunarii de Jos si Marii Negre si frontiere comune la vest cu Romania (450 km) si la nord, est si sud cu Ucraina (939 km). Teritoriul republicii este, in ansamblu, colinar cu dealuri si campii, podisurile ocupand... vezi detalii

docx

Vita de vie

Vita de vie (Vitis vinifera L.) este o specie de plante din genul Vitis, familia Vitaceae, originara din regiunea mediteraneana, Europa Centrala si sud-vestul Asiei, din Maroc si Spania pana in sudul Germaniei in nord si in est pana in nordul Iranului.[1] Este o liana, care atinge o inaltime de 35 m, cu coaja. Frunzele alterneaza, sunt lobate palmat si au o lungime si largime de 5-20 cm. Fructul este o boaba, cunoscut ca strugure; care la specia salbatica are un diametru de 6 mm si cand se coace dobandeste o culoare purpurie inchis spre negru, cu o floare galbuie; iar la plante cultivate e... vezi detalii

doc

Istoria Ciocolatei

Scurt istoric Cacao Cacao este denumirea semintelor produse de arborele de cacao (Theobroma cacao) care dupa uscare se macina sub forma de pulbere. Cacaua este un produs de export important a numeroase tari in curs de dezvoltare. Cacao este materia prima principala pentru obtinerea de ciocolata. Denumirea de cacao provine din limba azteca cacahuatl, denumire care a fost preluata de spanioli. In Puerto Escondido Honduras, America Centrala descoperirile arheologice au gasit vase cu teobromina ce dateaza din anii 1100 i.Hr., substanta fiind un extract din seminte de cacao care se folosea la... vezi detalii

doc

Piata Agroturistica

PIATA AGROTURISTICA 1.1 Definirea si caracteristicile pietei agroturistice Cea mai utilizata definire a pietei turistice este aceea prin care se specifica: "Piata turistica reprezinta sfera economica de influenta a ofertei turistice, materializata prin productia turistica si cererea turistica, considerata consum". In comparatie cu piata marfurilor, piata turistica are urmatoarele particularitati: - locul ofertei coincide cu locul consumului, dar nu si cu locul de formare a cererii; - oferta turistica este perceputa de cerere sub forma unei imagini formate prin cumularea tutur... vezi detalii

docx

Tehnologia Cultivarii Rapitei in Sistem Ecologic

CAPITOLUL I DELIMITARI CONCEPTUALE Conform definitiei, data de Organizatia pentru Alimente si Agricultura FAO (Food si Agriculture Organization), si Organizatia Mondiala a Sanatatii - OMS in "Codul Alimentarius", agricultura ecologica reprezinta un "sistem integral de gestionare a procesului de productie, care contribuie la sprijinirea si consolidarea rezistentei agroecosistemului, incluzand biodiversitatea, ciclurile biologice si activitatea biologica a solului. Agricultura ecologica pune accent pe folosirea unor practici de gestionare corespunzatoare, in loc de introducer... vezi detalii

docx

Resurse de Produse Agricole - Productia Interna

RESURSE DE PRODUSE AGRICOLE PRODUCTIA INTERNA 1. DATE GENERALE DESPRE PRODUS - Graul ( genul Triticum aestivum L.) este una dintre cele mai importante cereale si planta care ocupa pe glob cele mai mari suprafete - grau boabe au continut ridicat in hidrati de carbon si substante proteice - faina materie prima pentru paine si produse de panificatie, aliment de baza pentru 35-40% din populatia globului - se utilizeaza si in prelucrari industriale (alcool, amidon, dextrina, glucoza) si furaj in hrana animalelor - tarate nutret concentrat, bogat in proteine, hidrati de carbon si substant... vezi detalii

doc

Producerea Semintelor de Plante Legumicole

CAP.1. PRODUCEREA SEMINTELOR DE PLANTE LEGUMICOLE Asigurarea pentru productie a cantitatilor necesare de material biolo!gic din soiurile si hibrizii valorosi care sa-si mentina caracterele initiale, presupune aplicarea permanenta a unor masuri desfasurate pe baze stiinti!fice, in functie de particularitatile biologice ale speciei si cultivarului (soiul sau hibridul), intr-un sistem bine definit, care poarta denumirea de ,,producerea semintelor si materialului saditor". Samanta si materialul saditor, reprezinta orice material de reprodu!cere: seminte (de tomate, ardei, castraveti, v... vezi detalii

doc

Cartarea Solurilor

Cartarea solurilor reprezinta totalitatea studiilor de teren si laborator facute pentru cunoasterea multilaterala si aprofundata a solurilor si delimitarea pe harta a suprafetelor ocupate cu acestea. In prezent cartarea este deosebit de complexa, deoarece solul este privit ca un corp istorico - natural, care se gaseste intr-o continua evolutie. Din aceasta cauza si pentru exactitatea interpretarilor si a recomandarilor, lucrarile de cartare a solurilor in teren si laborator se vor completa cu cercetarea corelata a factorilor naturali (relief, clima, etc.) a starii de pastrare a solurilor ... vezi detalii

docx

Coloranti

INTRODUCERE Colorantii utilizati in industria alimentara reprezinta o clasa importanta de aditivi alimentari. Acestia sunt compusi chimici responsabili de aspectul produselor alimentare. Utilizarea lor pe scara larga este determinata de cresterea exigentii cumparatorilor fata de calitatile estetice ale produsului alimentar aflat in comert. In procesul tehnologic, mai ales la tratarea termica, multe produse isi pierd sau isi modifica culoarea. Uneori culoarea se modifica in timpul pastrarii produsului, iar aceste modificari influenteaza negativ aspectul alimentelor si reduc din calitatea s... vezi detalii

pptx

Prelucrarea ardeiilor dulci si fabricarea produselor cu valoare adaugata inalta

Fulgi de ardei iute, ardei mai putin iute si ardei dulce Ardeii iuti sunt de multe feluri. Eu ma ghidez, in achizitionarea lor, pentru a obtine fulgi, dupa culoare (de preferat - rosu aprins, rosu intunecat ), ss nu fie extrem de iuti (de preferat, putin picanti), forme ciudate (clopotel, gogosar, lunguieti, grosi si scurti, etc.). Cind se coc, ardeii clopotel devin de un rosu pal. Daca nu gasesc gata copti, cumpar din piata si ardei verzi, care lasati in bucatarie, pe hartie absorbanta, se coc in 2-3 saptamani. Ardeii iuti gogosar, dar si cei putin lunguieti, grosi, bonti sunt buni pentru... vezi detalii

doc

Plugurile

Plugul este destinat pentru executarea araturii. Aratura consta in taierea si deplasarea laterala a brazdei concomitent cu rasturnarea si maruntirea acesteia. Aratura se executa la diferite adancimi in functie de felul solului si cultura respectiva putand fi : -superficialaa, la adancimi de 15-19cm -normala la adancimi de 20-25 cm -adanca la 26-30 cm -foarte adanca la 31-40 cm -aratura de desfundat la 50-80 cm. In anumite conditii aratura se poate executa in doua straturi din care stratul de la suprafata cu rasturnarea brazdei si stratul inferior prin afanare fara rasturnarea brazdei... vezi detalii

doc

Igienizarea in Industria Bauturilor Alcoolice

1. Generalitati. 2. Apa pentru industria maltului, berii si bauturilor racoritoare. 3. Igienizarea. 4. Igienizarea intreprinderilor de producere a berii 5. Contraventii la normele igienico-sanitare pentru alimente si la normele de igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor. 1. GENERALITATI Bauturile alcoolice sunt bauturile care contin etanol, cunoscut sub numele de alcool sau alcool etilic. Etanolul din bauturile alcoolice este aproape intotdeauna produs prin fermentarea carbohidratilor (diferiti izomeri... vezi detalii

doc

Entomologie - Viespea Semintelor de Lucerna

Raspandire : Viespea este raspandita in Europa, America si nordul Africii. In tara noastra se intalneste in Transilvania si nordul Moldovei. Descriere : Are corpul negru; capul si toracele acoperit cu par scurt si rar. aripile sunt transparente de culoare maro. Femela are corpul de 1,7 - 2,3 mm lungime, de culoare neagra, cu extremitatile picioarelor galbui. Profilul abdomenului in partea inferioara este puternic bombat. Masculul este ceva mai mic si cu corpul zvelt. vezi detalii

doc

Metodele Tehnologice de Baza ale Prelucrarii Strugurilor si Fabricarii Diferitor Tipuri de Vinuri

Prelucrarea strugurilor consta din 4 etape: 1. Culesul strugurilor. 2. Transportarea la uzina. 3. Receptionarea strugurilor. 4. Zdrobirea boabelor. Premergator recoltarii strugurilor, are loc controlul maturarii acestora, aceasta este faza de dezvoltare, in timpul careia se acumuleaza zaharul si scade aciditatea sucului din bobite. Conditia necesara a strugurilor este determinata de conditia lor de maturare, care poate fi: Fiziologica (completa) - are loc atunci cand acumularea si scaderea aciditatii titrate sunt stabilizate; Tehnologica (industiala) - are loc atunci cand conditia d... vezi detalii

Hopa sus!