Referate pentru domeniul Agronomie

doc

Ingrasaminte in Cultura Plantelor Horticole

Notiuni generale despre ingrasaminte Substantele nutritive constituie, alaturi de apa, factorii de vegetatie care se afla cel mai frecvent in deficit fata de necesarul plantelor, fapt pentru care prezenta lor in cantitati optime si rapoarte echilibrate conditioneaza cel mai mult productia plantelor. Ingrasamintele sunt prezente intr-o gama mare de sortimente ( cu azot, fosfor, potasiu, macroelemente de ordin secundar, microelemente, ingrasaminte complexe si mixte, organice), iar cunoasterea lor este necesara pentru a stabili, functie de conditiile pedoclimatice si culturale, ce ingrasaman... vezi detalii

doc

Economie Agroalimentara - Efficient Consumer Response

Inceputul miscarii ECR (Efficient Consumer Response) RASPUNS EFICIENT PENTRU CONSUMATOR este una din noile strategii manageriale ce a fost dezvoltata in S.U.A. la inceputul anilor '80, cand continentul nord american a fost lovit de o adanca recesiune. Liderii detailistilor alimentari au initiat in 1992 un studiu ,,Join Industry Project on Efficientb Consummer Response", care a fost realizat de Kurt Salmon Associates, Inc. Management Consultans pentru: Uniform Code Council, Inc., Grocery Manufactures of America, Food Marketing Institute, National Food Brokers Association si American M... vezi detalii

doc

Arborele de Cacao

1. Scurt istoric Marele botanist Carl von Linne (Linnaeus) nu a fost primul care a recunoscut meritele unice ale plantei careia i-a dat numele stiintific de "Theobroma Cacao L.". "Theobroma" inseamna "Hrana zeilor". Ca dar al Cerului sau ca hrana pentru regi si pentru cei bogati, arborele de cacao era deja recunoscut de tolteci, maiasi si azteci, de unde vine numele "cacauatl". In jurul anului 600 dupa Christos, maiasii cultivau deja cacao in America Centrala, punand astfel bazele celor mai vechi plantatii cunoscute. Ei foloseau boabele de cacao ... vezi detalii

pptx

Coacazul

Dupa culoarea pielitei fructelor, se deosebesc soiuri de coacaze albe, de coacaze rosii (ambele apartinand speciei Ribes rubrum, Ribes vulgare) si de coacaze negre, acestea din urma provenind in principal din specia Ribes nigrum. Coacazele se recolteaza in luna iulie. Intai ajung la maturitate coacazele negre (cu circa 7-10 zile inaintea celor rosii si albe). Coacazele contin apa (78,5-87,7%), zaharuri (4,1-8,8%), acizi (1-3,6%, reprezentanti in principal prin acid malic, acid citric si acid tartic), tanin(0,26-0,51%), substante proteice (0,94-1,74%), celuloza(1,43-4,57%), saruri minerale(... vezi detalii

docx

Vanzatorul si metodele de vanzare in strategia de produs

Capitolul I VANZATORUL In urma cu 50 de ani, era inca larg raspandita conceptia ca a fi un bun vanzator este o calitate cu care cineva se naste. Acum, se considera ca "vanzator" este o meserie, care se invata ca oricare alta. Vanzatorul trebuie sa fie un specialist competent care sa faca fata unor clienti din ce in ce mai exigenti, mai bine informati. In principiu, oricine ar putea sa fie vanzator, dar, pentru a fi unul foarte bun, trebuie sa ai aiba anumite trasaturi si cunostinte. Caracteristicile unui bun vanzator A defini vanzatorul ideal inseamna a defini omul ideal: intellig... vezi detalii

doc

Organisme Modificate Genetic

Transformarea genetica a plantelor a cunoscut un progres spectaculos, de la obtinerea primelor gene himere, in anii saptezeci ai secolului trecut, la regenerarea primelor plante transformate genetic purtand gene straine (Gasser si Fraley, 1989). In ultimul deceniu, s-a ajuns la eliberarea in camp si cultivarea pe scara larga a plantelor transgenice, de la 1,7 ha in anul 1996 la 39,9 milioane ha in anul 1999. Metodele utilizate pentru transferul eficace al alogenelor in organisme vegetale receptoare au cunoscut, de asemenea, un progres nu mai putin spectaculos, de la metode simple pana la ad... vezi detalii

doc

Studiu privind Productia de Gameti la Crapul de Crescatorie

Formatiunile de baza al aparatului reproducator sunt gonadele (ovarul si testiculul), cu rol gametopoetic, de formare a ovulelor si spermatozoizilor. 1.1 Originea embrionara Pestii sunt animale la care cromozomii sexului nu apar pregnant indentificabili , din punct de vedere morfologic, exsistenta unui determinism genetic fiind de obicei dedus ca urmare a rezultatelor obtinute in descendenta . In sprijinul acestei teorii pledeaza faptul ca, in interiorul aceleiasi familii de pesti, pot sa existe mai multe tipuri de determinisme genetice. Determinarea certa a sexului se poate face in per... vezi detalii

doc

Agricultura

Agricultura este o ramura traditionala a economiei romanesti care are ca mijloc de productie fondul funciar (totalitatea terenurilor situate intre granitele unei tari, inclusiv cele aflate sub ape) agricol, care asigura produsele alimentare necesare populatiei, materii prime unor ramuri industriale si produse pentru export. Se practica in tara noastra inca din perioada preistorica, multa vreme predominand pastoritul, practicat in mai multe forme inclusiv transhumant (pendularea turmelor in functie de anotimp din zonele inalte in cele joase). In secolul al XIX-lea dupa Pacea de la Adrianopo... vezi detalii

docx

Nutritie si alimentatie la animale

Generalitati privind alimentatia vacilor de lapte de mare productivitate 1. Principii de alimentatie In ziua de astazi vaca de lapte este considerata o adevarata ,,fabrica de lapte", prin productia mare potentiala de lapte pe care o poate da o vaca de lapte. Dar pentru realizarea acestui deziderat este nevoie ca fermierul sa dispuna de animale de valoare genetica mare, sa stapaneasca foarte bine stiinta nutritiei si alimentatiei animalelor, precum si sa stie sa gestioneze corect problemele de reproductie, igiena si sanatate a animalelor. Alimentatia normata a vacilor de lapte inseam... vezi detalii

doc

Influenta Factorilor Interni Asupra Cresterii

In timp ce metabolismul ofera energia si substantele de constitutie pentru viata plantei,hormonii regleaza viteza de crestere a partilor individuale si integreaza acesta parti pentru a realiza forma dupa care o recunoastem ca planta. In afara factorilor genetici,cresterea plantelor este controlata de anumite substante endogene care fac parte din grupa hormonilor vegetali. Acestia sunt adevarati mesageri chimici care favorizeaza capacitatea plantelor de a reactiona la conditiile de mediu. Hormonii sunt substante endogene, transportabile si active in cantitati foarte mici care favorizeaza d... vezi detalii

docx

Politica Agricola Comuna

Introducere Politica Agricola Comuna (PAC) este una dintre primele politici comune adoptate de Comunitatea Economica Europeana. De la bun inceput trebuie precizat ca termenul de "politica comuna" reflecta in mod fidel una dintre trasaturile definitorii ale PAC, si anume aceea ca, pentru circa 90% din produsele agricole, decizia nu mai apartine statelor membre, ci Uniunii Europene. In felul acesta PAC este una dintre cele mai vechi si mai integrate politici comune. Prima reflectare a acesteia se regaseste in Tratatul de la Roma (1957). Politica agricola comuna este nu numai una d... vezi detalii

doc

Starea resurselor biologice in Republica Moldova

Republica Moldova: Proclamarea suveranitatii - 23 iunie 1990; Proclamarea independentei de Stat - 27 august 1991; Membru al Natiunilor Unite - 2 martie 1992. Republica Moldova este situata in partea de sud-est a Europei, intre latitudinile nordice 45?28' - 48?28' (350 km) si longitudinile estice 26?40' - 30?06' (150 km), pe o suprafata de 33844 km2. Ea are acces direct la ariile Dunarii de Jos si Marii Negre si frontiere comune la vest cu Romania (450 km) si la nord, est si sud cu Ucraina (939 km). Teritoriul republicii este, in ansamblu, colinar cu dealuri si campii, podisurile ocupand... vezi detalii

docx

Vita de vie

Vita de vie (Vitis vinifera L.) este o specie de plante din genul Vitis, familia Vitaceae, originara din regiunea mediteraneana, Europa Centrala si sud-vestul Asiei, din Maroc si Spania pana in sudul Germaniei in nord si in est pana in nordul Iranului.[1] Este o liana, care atinge o inaltime de 35 m, cu coaja. Frunzele alterneaza, sunt lobate palmat si au o lungime si largime de 5-20 cm. Fructul este o boaba, cunoscut ca strugure; care la specia salbatica are un diametru de 6 mm si cand se coace dobandeste o culoare purpurie inchis spre negru, cu o floare galbuie; iar la plante cultivate e... vezi detalii

doc

Istoria Ciocolatei

Scurt istoric Cacao Cacao este denumirea semintelor produse de arborele de cacao (Theobroma cacao) care dupa uscare se macina sub forma de pulbere. Cacaua este un produs de export important a numeroase tari in curs de dezvoltare. Cacao este materia prima principala pentru obtinerea de ciocolata. Denumirea de cacao provine din limba azteca cacahuatl, denumire care a fost preluata de spanioli. In Puerto Escondido Honduras, America Centrala descoperirile arheologice au gasit vase cu teobromina ce dateaza din anii 1100 i.Hr., substanta fiind un extract din seminte de cacao care se folosea la... vezi detalii

doc

Piata Agroturistica

PIATA AGROTURISTICA 1.1 Definirea si caracteristicile pietei agroturistice Cea mai utilizata definire a pietei turistice este aceea prin care se specifica: "Piata turistica reprezinta sfera economica de influenta a ofertei turistice, materializata prin productia turistica si cererea turistica, considerata consum". In comparatie cu piata marfurilor, piata turistica are urmatoarele particularitati: - locul ofertei coincide cu locul consumului, dar nu si cu locul de formare a cererii; - oferta turistica este perceputa de cerere sub forma unei imagini formate prin cumularea tutur... vezi detalii

Hopa sus!