Referate pentru domeniul Agronomie

doc

Sociologie rurala - Repere ale satului romanesc

Radacinile satului romanesc trebuie cautate intr-un trecut istoric in care vom intalni particularitatile constituiri sale, elementele de permanenta ale evolutiei sale prin care se inscrie in civilizatia si cultura universala. Pornind de la ,,matricea" traditionala a satului romanesc, ne vom putea explica mutatiile petrecute in istoria satului contemporan, vom putea gasi raspunsuri la imperativele cu carre se confrunta taranii satelor romanesti dupa 1989. O contributie deosebita si originala in explicarea comunitatilor traditionale romanesti o are H.H. Stahl, prin teoria satelor deval... vezi detalii

pptx

Situatia industriei alimentare si cai de remediere a acesteia

Definitii Industria alimentara include o totalitate de ramuri industriale axate pe productia/fabricatia de alimente sub diferite forme, fie finite sau semi-fabricate, precum si a produselor din tutun, a sapunurilor si detergenti. Industria alimentara ca si complexitate este strans legata de agricultura ca furnizor de materii prime si, de asemenea, cu comertul. O parte a industriei alimentare tinde spre zonele cu materie prima, pe de alta parte cealalalta in zonele de consum. INDUSTRIA ALIMENTARA : Aceasta este strans legata de agricultura si participa nemijlocit la ridicarea nivelului de tr... vezi detalii

doc

Infiintarea unei Plantatii de Vita de Vie pentru Struguri de Vin

Pentru intretinerea unei plantatii de 100 de ha vita de vie pentru struguri de vin pe un teren cu panta 20% in zona Dealul Mare avem nevoie de: o 5 ha drumuri o 3 ha poteci de intoarcere a utilajelor agricole o 5 ha constructii anexe Pe restul de 87 ha care le avem pentru vita de vie avem plantate urmatoarele soiuri de struguri de vin: Sauvignon Origine Soiul se cultiva pe suprafete mari in Franta, regiunea viticola Bordeaux, podgoria Sauternes, pentru obtinerea vinurilor dulci; de unde se pare ca isi are si originea. Strugurii Sunt mijlocii, cilindro conici, uni sau biaripati, de... vezi detalii

docx

Piata Produselor Ecologice

CAP I PIATA PRODUSELOR ECOLOGICE 1.1 PIATA SI LEGILE ECONOMICE ALE PIETEI CONCURENTIALE DE PRODUSE AGRICOLE Conceptiile diferitor scoli si doctrine ale liberalismului economic privind mecanismele de reglare a productiei pornesc de la idea potrivit careia"tot ceea ce limiteaza libera concurenta reprezinta un rau,iar tot ceea ce o extinde este un bine,in definitive"(STUART-MILL).Reglarea productiei in aceasta conceptie este subordonata legii economice a cererii si ofertei formulate in felul urmator:lucrurile valoreaza mai mult sau mai putin,dupa cum ele sunt produse in cantitate m... vezi detalii

doc

Aranjamente Florale Occidentale Clasice

Picturile, covoarele si tapiseriile din Evul Mediu reflecta imaginea flo!rilor in epoca. in afara folosirii lor ca modele in alcatuirea motivelor ornamentale, florile continuau sa fie prezente cu precadere in viata religioasa. De-abia in perioada Renasterii ele au inceput sa se foloseasca mai mult si nu doar pentru marcarea unor evenimente deosebite. Se pre!supune ca atunci ar fi aparut si obiceiul confectionarii ghirlandelor de Craciun, ramas in occident pana astazi. Stilul de aranjare a florilor in aceasta perioada era unul naturalist, mai putin elaborat, caracterizat insa prin varietat... vezi detalii

doc

Tehnologia Cersterii Pasarilor

Cresterea pasarilor se ocupa in primul rand cu cresterea si exploatarea raselor de gaini,curci,bibilici,gaste si rate. Cresterea pasarilor necesita cunostinte variate,din urmatoarele considerate:numarul mare de specii cu particularitati biologice de crestere si de intretinere foarte diferite unele de altele;caracterul complex al productiilor si in special al productiilor de oua;metabolismul foarte intens.care face ca pasarile sa reactioneze deosebit de repede la cea mai neinsemnata modificare a conditiilor de viata;modul de reproductie caracteristic.intreaga dezvoltare embrionara fiind sub... vezi detalii

docx

Metode si tehnici de investigare generale sau specifice a autenticitatii orezului si a fainii de orez

1.1.GENERALITATI DESPRE AUTENTICITATEA ALIMENTELOR Prin conceptul de autentic (original, veritabil) aplicat la produsele alimentare, se atesta ca originea acestora este fara indoiala in concordanta cu standardele si normele in vigoare si cu inscrisurile de pe eticheta de prezentare. Intr-o acceptiune generala, autenticitatea este o componenta a alimentelor si poate fi definita prin conformitatea unui produs alimentar fata de cel veritabil sau de referinta Ca parte componenta a calitatii, autenticitatea trebuie sa fie certa (si certificata), de aceea, fiecare produs trebuie sa aiba o denumir... vezi detalii

doc

Tehnologia obtinerii zaharului tos

Zaharul si produsele zaharoase formeaza o grupa larga de alimente ce se caracterizeaza prin continut mare de zahar solubil (zaharoza, glucoza), aspect atragator, gust dulce cu nuante diferite si aroma placuta. Asupra acestei grupe de marfuri se rasfrange din plin nivelul ridicat atins de tehnologia din industria alimentara, care dispune, in zilele noastre, de posibilitati largi de purificare si rafinare. Se pot obtine produse bine individualizate, cu proprietati psihosenzoriale bine definite, prin aplicarea unor procedee de prelucrare diferite asupra unui grup restrans de materii prime de b... vezi detalii

doc, ppt

Alternative la Utilizarea Antibioticelor ca Promotori de Crestere la Animale

REZUMAT In ultimii ani exista tot mai mult o tendinta de inlocuire a antibioticelor furajere datorita posibilelor riscuri antrenate de folosirea acestora in hrana animalelor, respectiv remanenta reziduala si aparitia fenomenului de antibiorezistenta la consumatori. Cu toate ca antibioticele furajere se dovedesc a fi un bun biostimulator de crestere si ca efectele lor pozitive sunt foarte evidente, de la 1 ianuarie 2006, in tarile membre ale UE a fost interzisa complet folosirea acestora in hrana animalelor deoarece un accent deosebit se pune pe siguranta alimentara si impactul acesteia asu... vezi detalii

doc

Modul de Atac si Plantele Atacate de Speciile Prezente in Plantatiile Pomicole

Introducere Entomologia este o ramura a zoologiei care se ocupa cu studiul insectelor. Notiunea de entomologie provine din cuvintele grecesti "entomos" = segmentat si "logos" = stiinta, in sens strict este stiinta care se ocupa cu studiul vietuitoarelor care au corpul segmentat. In prezent se cunosc peste un milion de specii de insecte (reprezentand peste 80% din totalul speciilor regnului animal), determinate si clasificate, apreciindu-se ca mai exista si alte specii, inca necunoscute. Primele referiri despre insecte au fost realizate inca dm cele mai vechi civilizati... vezi detalii

doc

Cultura Graului Atestat

Graul este cea mai importanta planta cultivata, cu mare pondere alimentara. Suprafetele intinse pe care se seamana, precum si atentia de care planta se bucura se datoresc: continutului ridicat al boabelor in hidrati de carbon si proteine si raportului dintre aceste substante, corespunzator cerintelor organismului uman; conservabilitatii indelungate a boabelor si faptului ca pot fi transportate fara dificultate; faptului ca planta are plasticitate ecologica mare, fiind cultivata in zone a culturii. Boabele de grau sunt utilizate indeosebi pentru producerea fainei destinata fabricarii painii ... vezi detalii

doc

Stresul si Alimentatia

Definitie Stresul este reactia individului fata de stimulii externi numiti factori de stres (stresori). Stresul serveste la restabilirea echilibrului interior dereglat de solicitarile exterioare. Este un sindrom general de adaptare (reactia individului pentru a se adapta la factorii de stres), in care se produc reactii ale diferitelor aparate si sisteme ale organismului. Ce este de fapt stresul? Notiunea de "stres" (din englezescul "stress" - "presiune", in traducere libera), a fost propusa de Cannon in 1932. Savantul englez, incerca sa demonstreze ca organ... vezi detalii

doc

Conceptul de Calitate

CAPITOLUL 1 Conceptul de calitate 1.1 Importanta calitatii Anii 1990 au marcat declinul si esuarea sistemului comunist, iar ca urmare a acestui fapt un numar mare de tari au trebuit sa recunoasca falimentul si sa treaca la reconversia la un nou sistem. Caracteristicile acestei perioade, care au accentuat dificultatile tranzitiei sunt: - divesrsificarea si innoirea rapida a ofertei de marfuri; - mondializarea accentuata a pietelor; - cresterea exigentelor clientilor si ale societatii. Astfel, calitatea produselor si a serviciilor s-a impus ca factor determinant al competitivitatii in... vezi detalii

docx

Mecanizarea lucrarilor de semanat si a lucrarilor de plantat

INTRODUCERE Pentru a putea produce eficient si competitiv, exploatatiile agricole indiferent de tipul lor, trebuie sa se inscrie in tenditele care se manifesta in prezent la nivelul agriculturii mondiale, spre promovarea factorilor calitativi din randul carora fac parte dezvoltarea cunoasterii, pregatirea manageriala, innoirea tehnica, aplicarea tehnologiilor moderne, informatizarea, etc. Tehnologiile proiectate evidentiaza conditiile optime de vegetatie, intregul complex de masuri fitotehnice, in vederea punerii in valoare a potentialului genetic al soiurilor si hibrizilor aflati in cultur... vezi detalii

doc

Organizarea Reproductiei Economice a Animalelor

Inmultirea sau reproductia animalelor - insusire esentiala a organismelor vii - prezinta o importanta deosebita in sporirea efectivelor si imbunatatirea lor. Manifestarea vietii sexuale la animale este influentata in primul rand de specie. Femelele "in calduri" sunt insamantate si dupa gestatie obtinem produsii. La toate speciile se recurge la insamantari artificiale datorita avantajelor acestora, printre care se numarara si cresterea unui efectiv mic de reproducatori masculi. Reproductia asigura perpetuarea speciei si este indispensabila obtinerii de productii sporite la animale... vezi detalii

Hopa sus!