Referate pentru domeniul Agronomie

docx

Floarea Soarelui

Floarea-soarelui este una dintre cele mai importante plante uleioase cultivate pe glob (13% din productia mondiala de ulei) si cea mai importanta planta uleioasa pentru Romania. Uleiul extras din achenele de floarea-soarelui este semisicativ si se caracterizeaza prin culoare, gust si miros placute, continut ridicat in vitamine (A, D, E, K) si substante aromatice; in plus, uleiul de floarea soarelui se conserva foarte bine pe perioada indelungata. Uleiul se extrage usor prin presare, randamentul normal la extractie fiind de circa 45%. La un hectar cultivat cu floarea-soarelui se pot obtine,... vezi detalii

doc

Criterii de Asociere ale Preparatelor Culinare

Intocmirea unui meniu corespunzator principiilor alimentatiei stiintifice inseamna in fapt gasirea modalitatii de apropiere a necesarului fiziologic pentru o anumita categorie de consumatori, prin produse alimentare sau preparate corespunzatoare nutritive, variate, cu caracteristici psihosenzoriale care sa atraga pe consummator, cu putere de satietate, care sa impiedice aparitia senzatiei de foame timp de 4, 5 ore. 1. Meniurile comercializate de unitatile de alimentatie publica se adreseaza fie unei grupe de tip de consumatori ( de ex. cantinele scolare, cantinele restaurant ) fie consumat... vezi detalii

doc

Preparate din Carne Crude - Afumate

In clasificarea preparatelor din carne crude s-a tinut seama de urmatoarele criterii : - felul materiei prime utilizate : - numai din carne de porc si din slanina: salam de Sibiu, salam Dunarea, salam de casa, carnati Medias; - din carne de porc, de vita si slanina: salam Salonta, salam Carpati, salam Parma (nu se utilizeaza slanina); - din carne de vita si de oase: ghiuden si babic; - procesul tehnologic: - afumate - uscate - maturate: salam tip Sibiu, Carpati, Dunarea, Salonta, salam de casa, carnati Parma, carnati Medias; - uscate- maturate: ghiuden si babic. - diametrul batonu... vezi detalii

doc

Semanatul Repicatul si Lucrarile de Ingrijire Aplicate Rasadurilor

Rasadnita este o constructie speciala, temporara, incalzita cu gunoi de grajd, unde se produce rasadul. Se compune dintr-un strat de gunoi de grajd gros de 60-80 cm si tocul din scandura (sau din alt material) lung de 4 m , lat de 1,5 m si inalt de 25 - 30 cm , care se aseaza peste platforma de gunoi Se poate construi si de dimensiuni mai mici. In interiorul tocului se introduce un amestec de pamant de 15 -20 cm grosime, bine maruntit si dezinfectat , compus dintr-un sfert pamant de gradina , doua sferturi mranita si un sfert nisip Astfel pregatita rasadnita se acopera cu geamuri timp d... vezi detalii

doc

Compozitia Solului

Tema 1: Compozitia solului 1.1 Mineralogia Mineralele argiloase. Cuprind o serie de silieati. secundari rezultati prin alterarea silicatilor primari. Se numesc minerale argiloase deoarece sunt componentele principale ale argilei. Dupa structura interna, mineralele argiloase-se impart in: minerale cu foite bistratificate si minerale cu foite tristratificate. Mineralele argiloase cu foite bistratificate sunt reprezentate prin caolwit si halloysit. Foitele bistratificate sunt formate dintr-un strat de tetraedri de siliciu si un strat de octaedri de aluminiu. Legatura intre doua foite invec... vezi detalii

docx

Culturi Starter

Abstract Scopul principal al acestui studiu a constat in evidentierea activitatii microbiene, sensibilitatea la antibiotic, toleranta la sarurile biliare, factorul killer. Cuvinte cheie:importanta probioticelor, culture starter. INRODUCERE Probioticele sunt microorganisme benefice care intra in alcatuirea florei intestinale. Flora ajuta la absorbtia nutrientilor, sinteza vitaminelor si functioneaza ca bariera impotriva infectiilor. Flora intestinala se diminueaza ca rezultat al dietei necorespunzatoare, al folosirii antibioticelor, ai altor medicamente, al infectiilor intestinale, al stress... vezi detalii

doc

Factorii ce Influenteaza Calitatea Fructelor de Mar

Calitatea produselor se concepe in faza de cercetare-proiectare, se realizeaza in procesul de productie si se manifesta in procesul de consum, ceea ce determina evidentierea a doua notiuni: calitatea productiei si calitatea produselor, care insa sunt inseparabile. Calitatea unui produs este determinata de ansamblul caracteristicilor sale utile care se pot observa, masura sau compara cu un etalon. Insusirile produselor sunt numeroase, dar numai unele dintre ele determina, la un moment dat, calitatea. Acestea sunt caracteristicile de calitate, ale caror conditii tehnice sunt stabilite in sta... vezi detalii

pptx

Hormonii din alimente rolul hormonilor asupra sanatatii consumatorilor

Hormonii sunt substante biochimice care transmit informatii de la un organ sau tesut la altul. .- sunt secretati de glandele endocrine; prin sange ajung la organe; hormoni de crestere, sexuali, ai fricii, ai foamei, ai satietatii si ai imunitatii. Zeci de mii de copii romani sufera de obezitate sau pubertate precoce, iar medicii sunt alarmati de formele tot mai neobisnuite ale dereglarilor hormonale. Cei mai periculosi sunt : hormonii sexuali, feminini, estrogenii. In UE, injectarea animalelor cu hormoni de crestere este interzisa inca din anii `80, insa in America este folosita cu succes. ... vezi detalii

docx

Analiza de Marketing a Vinului

CAPITOLUL I: Caractere generale ale pietei. 1.1.Scurt istoric Originile cultivarii vitei de vie si a productiei de vin dateaza din timpuri stravechi. Se presupune ca primul vin, avand caracteristici foarte diferite in raport cu vinurile actuale, a fost produs in Mesopotamia, acum aproape 5.000 de ani. Numeroasele fresce regasite in mormintele din vechiul Egipt confirma ca egiptenii s-au ocupat de cultura vitei de vie. Grecii si fenicienii au fost promotorii viticulturii si ai consumului de vin in toata regiunea mediteraneana. Opera lor de raspandire a fost continuata de Romani pana in Bu... vezi detalii

ppt

Promovarea Compostului de Calitate

Compostarea a devenit in ultima perioada o tehnica importanta de gestionare a deseurilor solide. Procesul de compostare in sine are capacitatea de a converti portiuni mari ale fluxului de deseuri municipale solide intr-un substrat versatil, cu aplicatii in agricultura , industrii horticole, si de mediu. Compostul are capacitatea unica, in conformitate cu utilizarea adecvata si conditiile de aplicare, de a imbunatati caracteristicile chimice, fizice si biologice ale solului sau diferitelor medii de cultura. Pe masura ce creste productia de compost ar trebui totodata sa creasca si dezvolta... vezi detalii

docx

Determinarea Decalajului Regional dintre Judetul Ilfov si Judetul Arad

I. CARACTERISTICI GENERALE 1.1. JUDETUL ILFOV Judetul este situat in partea de S-SE a Romaniei, in centrul Campiei Valahe. La fel ca un zid protector ce inconjoara o cetate, judetul se desfasoara in jurul Capitalei Romaniei, Bucuresti, fiind inconjurat la randul sau de judetele vecine Prahova la nord, Dambovita la vest, Giurgiu la sud-vest, Calarasi la sud-est si Ialomita la est. Se intinde pe o suprafata de 1583 kmp, fiind cel mai mic judet al tarii. Pe teritoriul lui se afla 8 orase (Bragadiru, Buftea, Chitila, Magurele, Otopeni, Pantelimon, Popesti Leordeni si Voluntari), 32 comune si ... vezi detalii

doc

Sacalaz

Comuna Sacalaz este situata in judetul Timis, la o distanta de 10 Km, in partea de vest a municipiului Timisoara si se intinde pe o suparafata de 136,1 km2 . Relieful este de campie. Raul Timis este cea mai importanta apa curgatoare, iar pe teritoriul comunei Sacalaz, trec apele paraului Beregsau Mare si Niarad. Total teritoriu administrativ al comunei in suprafata de 11.949.000 HA. Scurt istoric Pe vechea vatra a actualei localitati ,exista inca de pe la 1690 o asezare alcatuita din populatie de romani care numara cca 110 numere de case, cu o populatie de circa 600 de suflete. Satul ave... vezi detalii

docx

Patologia postrecolta a legumelor solanaceae

1. Particularitati privind produsul horticol, descriere, importanta alimentara. Familia Solanaceae cuprinde plante perene si anuale, erbacee sau arbusti. Multi din reprezentantii familiei sunt binecunoscuti pentru partile lor comestibile. Dintre acestia amintim: cartoful, tomatele, vinetele, toate speciile si varietatile de ardei. Au frunzele simple cu limbul intreg, lobat sau divizat. Florile sunt simpetale, bisexuate, actinomorfe, exceptional zigomorfe si pentamere, cu exceptia gineceului, care este dimer, solitare sau in inflorescente axilare sau terminale. Caliciul este sinsepal si ade... vezi detalii

docx

Disfagia si Regurgitarea

Atat disfagia, cat si regurgitarea sunt considerate disfunctii ale digestiei orale, ingreunand deglutitia hranei si progresarea acesteia spre esofag. Aceste tulburari apar doar in anumite conditii si in conjuncturi diferite. Localizarea bolii necesita o examinare deosebita asupra istoricului bolii si a semnelor clinice, cat si o examinare fizica. o DISFAGIA Disfagia este un termen care inseamna "dificultate de inghitire." Este incapacitatea alimentelor sau lichidelor de a trece cu usurinta in gat si in jos prin esofag la stomac in timpul procesului de inghitire. Procesul de ingh... vezi detalii

doc

Impaduriri

Tema referatului: Pentru satisfacerea necesarului de puieti pe specii si sortimente in vederea executarii lucrarilor anuale de impaduriri din cuprinsul O.S. Garcina, U.P. III Almas conform prevederilor planului decenal de instalare artificiala a padurii si cu respectarea compozitiei de regenerare stabilite pentru fiecare teren de impadurit trebuie infiintata o pepiniera mixta. In vederea rezolvarii problemei se cere : - localizarea geografica si o succinta caracterizare fitoclimatica a Ocolului Silvic Garcina . alegerea terenului si completarea fisei pepinierei. - adoptarea tehnologie... vezi detalii

Hopa sus!