Referate pentru domeniul Agronomie

docx

Interdictii Sociale si Religioase

Unul dintre aspectele socio-culturale majore ale nutritiei umane este reprezentat de interdictii. In general este vorba de alimente ce nu pot fi consummate (uneori nici macar atinse) fara a risca consecinte nefaste. [Rozin P.] Cel mai cunoscut termen care denumeste o interdictie totala este cel polinezian de tabu,ajuns in Europa dupa expeditiile capitanului Cook (cel care de altfel a sfarsit mancat de antropofagi in Hawaii). Cuvantul "tabu" in traducere inseamna "puternic marcat". Marele poet dadea o dispozitie prin care un aliment devenea sacru sau interzis. Exista... vezi detalii

docx

Brocoli si conopida

Broccoli provine din bazinul Marii Mediterane. Denumirea acestei legume provine de la cuvantul italian "brocco" care inseamna creanga sau mugur. Erau cultivate in antichitate, totusi s-au popularizat in Europa in secolul al XVI-lea. In Statele Unite au fost aduse de catre emigrantii italieni. Tocmai de acolo a inceput sa fie din nou la moda consumarea lor, dupa Primul Razboi Mondial. Brocoli este o specie erbacee anuala (in tara noastra), a carei origine se presupune ca ar fi in speciile indigene din zona Atlanticului de Nord-European (Anglia si Franta) sau in zona de coasta a Med... vezi detalii

doc

Particularitati Biologice si Morfologice - Grau, Porumb, Soia

I. Particularitatile biologice si morfologice ale graului de toamna Graul comun  Triticum aestivum ssp. vulgare L. Germinarea la grau se produce dupa parcurgerea repausului seminal de 40 - 68 zile intre recoltare si semanat. Temperatura minima de germinatie este de 1 - 2?C. La aceasta temperatura rasarirea se produce incet. Astfel de situatii sunt la insamantarile tarzii. Procesul incepe prin absorbtia apei, necesarul fiind de 44 - 50 % din masa bobului uscat la aer. Enzimele activate transforma amidonul, grasimile si proteinele in substante cu molecule mici care prin intermediul scutel... vezi detalii

doc

Agricultura Ecologica in Australia

Introducere Agricultura este stiinta, arta sau practica care se ocupa cu procesul producerii de hrana vegetala si animala, fibre, respectiv diverse materiale utile prin cultivarea sistematica a anumitor plante si cresterea animalelor. Termenul de agricultura provine din cuvintele din latina agri desemnand camp si cultura insemnand cultivare, in sensul de prelucrare mecanica si chimica a solului pentru a fi apt pentru cultivarea plantelor. Agricultura, cultivarea pamantului pentru a creste plante a constituit ramura principala de la inceputurile civilizatiei. Ea asigura cea mai mare parte ... vezi detalii

doc

Nutritia Plantelor Leguminoase

Desi soia este prin excelenta o planta proteica (40%), datorita continutului mare de ulei (20%) are drept de planta oleaginoasa cu utilizari multiple. Boabele de soia se folosesc la obtinerea fainii alimentare ca adaos la supe, produse de panificatie, carne vegetala, sosuri, branzeturi vegetale, lapte de soia, surogat de soia, unt vegetal, ulei si altele. In Orient, de unde este originara, din boabele incoltite se face salata, iar din pastaile si boabele verzi se pregatesc diferite mancaruri. Datorita vitaminelor: A, B, D2 si E pe care le contine in cantitati apreciabile, soia este si o bu... vezi detalii

doc

Sistemul de Lucrari ale Solului si de Fertilizare

Sistemul de lucrari ale solului si de fertilizare In asolamentul? sfecla de zahar, grau,porumb, in Judetul Neamt In ansamblul judetului Neamt prezinta o clima temperat continentala particularitati specifice partii de est a tarii. Caracteristicile climei sunt determinate de altitudine, de particularitatile circulatiei atmosferice, de formele si fragmentarea reliefului cat si de marile suprafete lacustre, aparute odata cu amenajarea hidroenergetica a Bistritei. O analiza succinta a principalelor elemente climatice - regimul temperaturii aerului, regimul precipitatiilor si al vanturilor- evi... vezi detalii

doc

Cerintele Principalelor Culturi Agricole Fata de Conditiile Meteorologice

Folosirea rationala a conditiilor climatice in agricultura presupune cunoasterea temeinica a modului in care plantele cultivate reactioneaza la schimbarile permanente in evolutia conditiilor atmosferice, ca parte compo!nent a a cadrului ecologic. In cele ce urmeaza redam, in lumina cunostintelor actuale, cerintele prin!cipalelor culturi agricole fata de conditiile meteorologice. Culturile de cimp Griul de toamna Griul este planta de cultura cu cea mai mare arie de raspindire, avind si cele mai multe centre de origine (Transcaucazia, China, Abisinia, Israel). Pe glob, aceasta cultura oc... vezi detalii

doc

Rolul Nutritiei Minerale in Cresterea si Dezvoltarea Plantelor Ornamentale

Plantele ornamentale apartin unui mare numar de familii botanice si sunt, in majoritate originare din zonele calde ale globului. Exista astazi numeroase scrieri si documente arheologice care atesta existenta plantelor decorative de camera inca de la popoarele antice. Ele erau foarte pretuite, si de multe ori ridicate la rangul de simbol al divinitatii. Odata cu aparitia unei game mari de plante si cunoasterea posibilitatilor de cultivare cu succes, cultivarea plantelor de apartament a devenit una dintre pasiunile cele mai raspandite. Daca mai inainte cultivarea speciilor aduse din zone ind... vezi detalii

doc

Cercetari Privind Sistemul de Pregatire a Solului in Vederea Plantarii Piersicului

MATERIAL SI METODA Livada de piersic a fost infiintata in primavara anului 2002 in S.D.E. Petricani cu pomi in varsta de un an din soiul Moldavschii joltii altoit pe portaltoiul piersicul franc (Persica vulgaris L.). Distanta de plantare a fost de 6x4 m. Pomii au fost condusi dupa coroana vasului ameliorat cu 3-4 sarpante, cu distanta dintre ele de 15-20 cm. Terenul ales pentru experienta a fost uniformizat timp de 2 ani printr-o cultura de grau. Aratul solului s-a efectuat toamna, pe toata suprafata, la adancimea de 25-30 cm. Terenul are o panta de 2-3 o, iar solul este un cernoziom carb... vezi detalii

doc

Prelucrarea Fructelor de Padure

Spre deosebire de alte produse ce se gasesc pe piata, piureul, nectarul si concentratele realizate de directia silvica, sunt in procent de 100% naturale, fara ingredienti sintetici, avand baza de materie prima (fructele de padure), certificata din punct de vedere ecologic, urmand ca aceasta sa fie certificata si din punct de vedere biochimic. Fructele sunt aduse la rampa unde sunt cantarite, analizate senzorial (gust, miros, aspect) si fizico-chimic (substanta uscata solubila, grad brix). Fructele cu codite sunt puse pe elevator si dozate automat cu ajutorul lamelelor de compartimentare, ... vezi detalii

doc

Marketingul

Marketingul este un proces specific economiei de piata, cuvantul marketing isi are originea in participiul prezent al verbului to market care inseamna a desfasura, a derula in permanenta tranzactii pe piata, adica cumpara sau vinde. Categoria economiei de schimb, in acceptiunea cea mai frecventa, piata desemneaza un ansamblu coerent, un sistem sau o retea de relatii de vanzare cumparare intre parti contractante care sunt pe de o parte, unite prin legaturi de interdependenta si, pe de alta parte se afla in raporturi de opozitie. Participantii la aceste relatii sunt producatorii de bunuri si ... vezi detalii

doc

Clasificarea Speciilor si Soiurilor de Vita de Vie

Speciile si soiurile de vita de vie cultivate in podgorii se clasifica dupa trei criterii principale : -in functie de apartenenta lor botanica in cadrul genului Vitis; - in functie de originea lor geobotanica, criterii care ne indica cerintele lor fata de conditiile ecologice si in special rezistenta lor la temperaturi negative extreme in perioada de repaus. - directia de productie a recoltelor soiurilor si hibrizilor cultivati constituie al treilea criteriu de clasificare. 1.Clasificarea botanica a speciilor si soiurilor de vita de vie le incadreaza in familia Vitaceae, ordinul Rham... vezi detalii

doc

Transformarea unei Gospodarii Taranesti intr-o Pensiune Agroturistica

Tema La inceput de neinteles, apoi greu acceptat datorita lipsei sale de prestigiu, turismul rural s-a impus incet dar consecvent, in special pe pietele turistice din tarile dezvoltate economic, tari puternic industrializate si cu grad de urbanizare ridicat. Turismul in spatiul rural este din ce in ce mai apreciat de oamenii ce traiesc si muncesc in conditii tot mai stresante. Nefiind decretat drept un produs ce eradicheaza stresul, turismul rural reprezinta totusi o posibilitate de reintoarcere la natura, la tot ceea ce este pur, nealterat si curat. Dupa anii '60, omenirea a inceput sa ... vezi detalii

doc

Laptele

in laptele normal de vaca de amestec se gasesc 3,3% proteine, respectiv 2,7% cazeina, 0,4-0,5% albumina si 0,1-0,2% globulina. Proteinele din lapte sunt considerate de o valoare biologica superioara datorita continutului in aminoacizi esentiali nu numai in cantitati suficiente, dar si intr-un raport opti pentru activitatea vitala a organismului. Continutul in aminoacizi ai principalelor fractiuni de proteine lactate este prezentat in tabelul: Continutul in aminoacizi al proteinelor din laptele de vaca, g/100 g proteine (dupa G. Chintescu, C. Patrascu, 1988) AminoaciziCazeinaLactalbumin... vezi detalii

doc

Pozitia Judetului Gorj in Cadrul Regiunii SV-Oltenia

CARACTERISTICILE GENERALE ALE JUDETULUI POZITIA GEOGRAFICA Judetul Gorj este situate in partea sud-vestica a Romaniei ("Tara de sus a Olteniei"), in regiunea SV-Oltenia, pe cursul mijlociu al Jiului, prin mijlocul sau trecand paralela de 45? latitudine nordica. Are o suprafata de 5.602 km2 (2,35 % din suprafata tarii) si o populatie de 386.097 locuitori (INS 2004) din care 47 % in mediul urban, cu o densitate de 65,7 loc/km2 . Se invecineaza la nord cu judetul Hunedoara, la est cu judetul Valcea, la sud-est cu judetul Dolj, la sud-vest cu judetul Mehedinti si la nord-vest cu jud... vezi detalii

Hopa sus!