Organizarea Reproductiei Economice a Animalelor

Cuprins referat Cum descarc?

Reproductia economica la animale 1
Metode biotehnologice de reproductie animala 2
Bibliografie 20
Studiu de caz-ferma de suine- Reproductia


Extras din referat Cum descarc?

Inmultirea sau reproductia animalelor - insusire esentiala a organismelor vii - prezinta o importanta deosebita in sporirea efectivelor si imbunatatirea lor. Manifestarea vietii sexuale la animale este influentata in primul rand de specie. Femelele "in calduri" sunt insamantate si dupa gestatie obtinem produsii. La toate speciile se recurge la insamantari artificiale datorita avantajelor acestora, printre care se numarara si cresterea unui efectiv mic de reproducatori masculi.
Reproductia asigura perpetuarea speciei si este indispensabila obtinerii de productii sporite la animale.
Reproductia sexuata presupune existenta in cadrul speciei a doua sexe 
( ), fiecare capabil de a produce celule sexuale specifice (ovula, spermatozoidul). Acestea (gametii) se unesc si, in urma procesului de fecundare, dau nastere oului sau zigotului; in interiorul zigotului incepe diviziunea celulara, in timpul migratiei prin oviduct; din colul uterin oul ajunge, la mamifere, in mucoasa uterina si se continua cresterea si dezvoltarea noului produs (ou, embrion, foetus) pana la fatare.
Deosebirile de forma, structura si functie dintre mascul si femela (din acceasi specie), la un loc, poarta denumirea de diformism sexual si este determinat de caracterele sexuale.
Deosebirea primara o reprezinta organele esentiale (gonade) ale aparatului de reproductie (testicul; ovar), de a caror capacitate functionala depinde dezvoltarea celorlalte organe ce alcatuiesc aparatul genital, dar si a insusirilor morfofiziologice caracteristice sexelor.
Caracterele sexuale secundare de ordin morfologic sunt:
-caile genitale (anomaliile de conformatie provoaca tulburari in functionarea gonadelor: hermafroditism);
-glandele anexe;
-habitusul (diferentierea intre sexe: masculii au scheletul mai puternic, musculatura mai bogata, trenul anterior mai dezvoltat decat cel posterior, capul mai voluminos, pieptul larg si adanc, pielea mai groasa si afanata, parul abundent, coarnele groase si mari; la pasari, masculii au pene mai lungi si viu colorate).
Caracterele sexuale secundare de ordin fiziologic disting masculii de femele, la mamifere prin voce puternica si groasa, iar la pasari prin voce mai frumoasa.
Femelele insa, avand puterea de valorificare mai mare a hranei, se ingrasa mai usor decat masculii.
Neutralizarea sexuala (castrarea) reprezinta suprimarea functionarii glandelor (emasculatie; ovariectomie). Masculii castrati se numesc: cal sau juncan, bou, porc, clapon, batal.
Ciclul generativ
Femelele "in calduri" sunt insamantate in vederea obtinerii de efective sporite.
Astfel, insamantarea se face natural, prin monta si artificial, prin insamantare artificiala.
Monta este actul fiziologic prin care masculul insamanteaza femela in mod liber sau dirijat.
Monta libera este un sistem primitiv; prin faptul ca masculii sunt tinuti la un loc cu femelele, prezinta inconveniente ca nu se cunoaste paternitatea produsilor, sunt folositi mai multi masculi, se raspandesc boli genitale...
La pasari, monta libera se face "in harem" (1 mascul intr-un grup de femele), fiind posibila cunoasterea paternitatii, lucru esential in selectie.
Monta dirijata se face sub controlul omului, masculii fiind folositi numai cand femelele sunt in calduri.Astfel se evita epuizarea masculilor si raspandirea bolilor; se poate face selectia si potrivirea perechilor.
Prezenta persoanelor straine, tratamentul brutal al masculilor la locul de monta sunt factori care slabesc intensitatea reflexelor sexuale.
Metode biotehnologice pentru reproductia animala
Cercetarea stiintifica in domeniul biotehnologiilor si aplicatiile acestora in practica agricola au demonstrat pe deplin legatura reciproca si indisolubila dintre reproductia si productia zootehnica, in conditiile cresterii si dirijarii fertilitatii, natalitatii si prolificitatii animalelor, ceea ce influenteaza direct calitatea vietii oamenilor, prin satisfacerea necesitatilor mereu crescande de proteine animale. Progresele realizate in cresterea animalelor au fost posibile in urma cunoasterii fenomenelor intime ale reproductiei. Reproducerea animalelor prezinta numeroase aspecte biologice, tehnologice si economice, care influenteaza direct nivelul cantitativ si calitativ al productiilor animaliere.
Biotehnologia reproductiei aduce o contributia deosebita prin continutul sau teoretic si practic, la sporirea continua si imbunatatirea calitativa a efectivelor in zootehnia moderna, de inalt randament si eficienta economica.
Cantitatea si mai ales calitatea productiei de material seminal reprezinta un mijloc principal de intensivizare biotehnologica a reproductiei. Fertilitatea unui reproducator este strict legata de calitatea materialului seminal. Controlul materialului seminal scoate in evidenta activitatea germinativa a testiculului, activitatea endocrina a sa, precum si a axului hipotalamo-hipofizo-testicular.
In urma progreselor realizate in domeniul reproductiei, rezulta ca, circuitul principal hipotalamus-hipofiza-testicul nu este de sine statator, ci se integreaza in sistemul endocrin, in care echilibrul general se mentine prin coordonarea functionala intre glande. Dezorganizarea functionala, la orice nivel, a acestui circuit general va avea implicatii tranzitorii sau definitive asupra sferei genitale a masculului si mai precis asupra fertilitatii acestuia.
Modificarea dirijata a structurii genetice a populatiilor de animale in directia utila omului, reprezinta un proces dinamic si hotarator al progresului in productia animala.
Nu pot fi ignorate efectele economice benefice ale aplicarii unora dintre metode in sensul cresterii productiei de lapte, oua, lana, cresterii in greutate a animalelor, diminuarii perioadei neproductive, introducerii rezistentei la o serie de boli. Cele mai optimiste ganduri ale geneticienilor se indreapta deja catre crearea cirezilor de vaci transgenice clonate, in laptele carora sa se gaseasca din abundenta medicamente de interes extrem.


Fisiere in arhiva (6):

 • Organizarea Reproductiei Economice a Animalelor
  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • CUPRINS.doc
  • Organizarea Reproductiei Economice a Animalelor.doc
  • Studiu de caz.doc
  • TEMA REFERATULUI.doc
  • USAMV.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!