Organizarea Ecopedologica si Agroturistica a Zonei de Bastina - Bucuresti

Cuprins referat Cum descarc?

I. Prezentare generala
- Geografie
- Clima orasului
- Istoria orasului
II. Prezentare Pedologica
- Solurile din Bucuresti
a) Cernoziomurile cambice
b) Solurile brun - roscate
c) Solurile brun - roscat luviene
- Studii pe solurile Bucurestene
a) Premise
b) Concluzii
- Statistici agricole
- Productia agricola vegetala, la principalele culturi
- Productia medie la hectar a principalelor culturi


Extras din referat Cum descarc?

I. Prezentare generala
Orasul Bucuresti este capitala tarii noastre, cel mai mare oras si principalul centru politic, administrativ, economic, financiar, bancar, educational, stiintific si cultural din Romania.
Geografie.
Are o suprafata de 228 km2 si o populatie de 1.926.334 (la 18 martie 2002). Din punct de vedere al pozitionarii geografice se afla situat in S-SE Romaniei, la 54-90 m altitudine, pe raurile Dambovita si Colentina, la 60 km N de fluviul Dunarea, 120 K S de muntii Carpati si 226 km V de Marea Neagra.
Clima orasului este temperat - continentala, cu usuare nuante excesive si cu unele diferentieri ale temperaturii aerului cauzate de incalzirea suplimentara a retelei stradale din interiorul sau. Este caracterizata de veri calde cu temperatura medie in luna iulie de 33?C si ierni geroase cu temperatura medie in luna ianuarie de -3?C. Precipitatiile sunt scazute, in medie 585mm pe an, dar au debitul mai ridicat in timpul verii. 
Istorie.
Din punct de vedere istoric este mentionat pentru intaia oara in documente oficiale in anul 1945, ca fiind resedinta domnitorului Vlad Tepes; insa aszarea are o istorie nedocumentata oficial mult mai veche, mergand pana in secolul al XIV-lea.
In timp orasul a trecut prin perioade de dezvoltare intensa, dar si prin momente de stagnare, precum acela din secolul al XVII-lea, cand atacurile turcilor si ale tatarilor au ingradit pentru o vreme dezvoltarea orasului. La sfarsitul acestei periode, orasul a devenit capitala Valahiei si si-a continuat dezvoltarea pe toata durata secolului al XVIII-lea. In anul 1800 populatia orasului se ridica la 50.000 de locuitori. Aparut de timpuriu pe malul stang al raului Dambovita, in anul 1862 acest satulet a fost inlocuit de o capitala eleganta cu arhitectura de inspiratie franceza, din acest motiv fiind cunoscut drept Micul Paris. Dezvoltarea sa a continuat fiind ajutata de apropierea orasului de rafinariile de petrol, ceea ce a permis ca Bucurestiul sa fie printre primele orase iluminate cu gaz lampant din lume (1857). A urmat apoi o explozie demografica ce a marit numarul de locutori aproape de 6 ori, atingand in 1930 cifra de 650.000, care s-a triplat la randul ei pana in anul 1965, ajungand sa numere 1,5 milioane de locuitori. Comunistii planuiau extinderea marilor bulevarde incepute in secolul al 19-lea. Dupa al doilea razboi mondial s-au construit blocuri mari cu apartamente de tip utilitar fara nici un aspect distinctiv. Un numar de biserici istorice si sinagogi au fost daramate, din ordinul presedintelui Nicolae Ceausescu, pentru a-si putea pune in aplicare planurile lui de constructie. 
II. Prezentare pedologica
Solurile din Bucuresti
Solurile prezente pe suprafata orasului Bucuresti se impart in trei grupe: cernoziomuri cambice, soluri brun-roscate si soluri brun-roscate luvice.
a) Cernoziomurile cambice sunt definite prin doua orizonturi: unul de tip A molic (Am) cu crome <= 2 si unul de tip B cambic (Bv) avand cel putin in partea superioara crome < 3,5.
Roca mama pe care s-au format si au evoluat aceste soluri este constituita in principal din loessuri, depozite loessoide si luturi. Cu toate acestea unele cernoziomuri cambice s-au dezvoltat pe argile, argile marnoase loessoidizate si chiar pe marne, calcare si gipsuri.
Din punctul de vedere al proceselor pedogenetice cernoziomurilor cambice le este caracteristic un proces de humificare activa, slab acida, cu formare de mull tipic. Ele au in general o textura lutoasa, pana la lutoargilosa, cu o valoare a densitatii aparente de 1,19 - 1,41%. Porozitatea totala este de 46 - 56%, in timp ce indicele de ofilire este de aproximativ 11%. Aceasta grupa de soluri are pemeabilitate mare, o capacitate de apa in camp de 25 - 30 de procente si o capacitate de apa utila de 13 - 21%.
In orizontul Am prezinta structura grauntoasa-glomerulara si structura poliedrica-subangulara pentru stratul Bv.
Datorita proprietatilor fizice si hidrofizice bune, rezervelor mari de humus si elemente nutritive, C.c. se folosesc pentru culturi agricole si se preteaza la grau, porumb, orz, floarea soarelui si sfecla de zahar. Au reactii destul de bune la ingrasamintele cu azot si mai slabe la cele cu fosfor.
b) Solurile brun - roscate se definesc prin orizontul Bt cu crome >= 3,5.
Materialul parental al acestor soluri este reprezentat de loess si depozite loessoide si doar pe unele portiuni izolate se formeaza pe luturi, argile si sedimente nisipoase.
In acest tip de soluri are loc un proces de bioacumulare relativ activ, dar orizontul ce contine humus este mai slab dezvoltat si mai sarac in nutrimente decat cernoziomurile cambice sau argiloiluviale. Are o reactie slab acida.
Solurile brun - roscate prezinta o textura diferentiata pe profil, de la mijlocie (lutoasa) sau lutoargiloasa in orizontul Ao, pana la fina(argiloasa) sau mijlocie fina in orizontul Bt. Structura este grauntoasa medie si mare in primul strat si columnoid-prismatica bine dezvoltata in cel de-al doilea.
Densitatea aparenta a acestor soluri are valori mijlocii-mari si de aceea ele sunt afanate, dar moderat tasate.
Coeficientul de ofilire este de 10%, capacitatea de apa in camp are valoarea de 30%, iar capacitatea de apa utila este diferentiata: de la 25% in orizontul superior pana la 8% in cel inferior.
Fertilitatea acestei grupe de soluri este in general buna, datorita activitatii biologice cu bioacumulare de tip mull, profunde, compacte si greu permeabile.
Sunt bune indeosebi pentru cultura de porumb si mai putin pentru alte cereale, deoarece necesitza o agrotehnica adecvata si cantitati sporite de ingrasaminte.
c) Solurile brun - roscat luviene sunt definite prin prezenta orizonturilor El si Bt cu valori si crome >= 3,5.
Pentru a se forma si dezvolta aceste soluri necesita un material parental format din loess si depozite loessoide. Cu toate acestea se pot forma si pe nisipuri, luturi si argile.
Procesul biologie prezinta o bioacumulare slaba, iar in ceea ce priveste continutul de humus, acesta este mai bogat in acizi fulvici decat cel din componenta solurilor brun - roscate. 
Textura este diferentiata pe profil, asemenea solurilor brun - roscate. Astfel in Ao textura este lutoasa, in El lutoasa - nisipolutoasa, iar in Bt textura este lutoargiloasa. Primul orizont prezinta o structura grauntoasa, cel mijlociu una poliedrica-subangulara, in timp ce ultimul strat are structura prismatica - columnid prismatica.
Din faptul ca densitatea aparenta a acestor soluri este scazuta rezulta o stare de afanare si o porozitate mare a solului. Coeficientul de ofilire este de 16%, capacitatea de apa in camp are valoarea de 23%, iar capacitatea de apa utila este de 17% in Ao si scade treptat pe profil ajungand la 9% in Bt. Acestea sunt soluri cu permeabilitate mare si au o reactie de pH moderat acida.
Solurile brun - roscate luviale au o fertilitate naturala scazuta datorita regimului aerohidric defectuos caracterizat prin exces sau deficit de umiditate, ca urmare a diferentelor texturale pe profil.
Se preteaza la culturile de grau, porumb, leguminoase, oleaginoasse, pomi fructiferi. Sunt necesare aplicari de ingrasaminte organice si minerale, si de asemenea de amendamente calcaroase.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea Ecopedologica si Agroturistica a Zonei de Bastina - Bucuresti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!