Extras din referat
CAPITOLUL 1
Prezentarea generala a OCP
Integrarea economica, sociala si politica in cadrul Comunitatii Europene s-a bazat, de la semnarea Tratatului de la Roma (1957), pe principiul unicitatii pietei, iar Politica Agricola Comuna a avut rolul de a crea institutiile pietei si mecanismele care sa permita functionarea acesteia. Esenta si rezultatul folosirii instrumentelor si mecanismelor de aplicare a Politicii Agricole Comune se reflecta in Organizarea Comuna a Pietei diferitelor produse si categorii de produse agricole.
Organizarea Comuna a Pietei reprezinta un cadru institutionalizat de organizarea a pietelor agricole, asigurat prin implementarea Politicii Agricole Comune si care urmareste functionarea mecanismelor specifice pietei fiecarui produs, in drumul acestuia de la agricultura la prelucrare si comercializare (pe piata interna si externa).
Treptat, organizatiile comune de piata le-au inlocuit pe cele nationale pentru produsele/sectoarele care cad sub incident a PAC. In prezent, circa 90% din produsele agricole din Uniunea Europeana fac parte dintr-o organizatie comuna de piata, si anume: cereale, carne de porc, oua si carne de pasare, fructe si legume proaspete si procesate, banane, vin, lapte si produse lactate, carne de vita si vitel, orez, uleiuri si grasimi (inclusiv ulei de masline si plante oleaginoase), zahar, flori si plante decorative, furaje uscate, tutun, in si canepa, hamei, seminte, carne de oaie, carne de capra, precum si alte produse carora li se aplica numai anumite reglementari.
Principalele responsabilitati ale organizarii comune :
- Fixarea unui pret unic pentru produsele agricole aplicabil pe cuprinsul pietei interne unice
- Acordarea de ajutoare financiare producatorilor sau operatorilor din sector
- Stabilirea unor mecanisme pentru controlul productiei si organizarea comertului cu statele nemembre
Organizarea Comuna a Pietelor produselor agricole prevede:
- stabilirea unor reguli la nivel comunitar in ceea ce priveste :
- nivelurile de productie
- calitatea
- modul de comercializare
- stabilirea sprijinului financiar care este acordat din bugetul comunitar producatorilor pentru compensarea diferentelor de pret si evitarea supraproductiei
Organizatiile functioneaza pentru: Culturi arabile; Vin; Ulei de masline; Fructe si legume; Hamei;Lapte si produse lactate; Productii si produse din bovine si taurine, de ovine si caprine; Tutun;Miere.
- Pentru alcool si cartofi nu exista piete organizate.
CAPITOLUL 2
Armonizarea legislativa si institutionala
Pentru armonizarea legislativa si institutionala privind pietele produselor agricole si alimentare au fost adoptate peste 83 acte normative. Principalele reglementari vizeaza: comercializarea produselor si serviciilor de piata; procedurile de eliberare a certificatelor de producatori; organizarea si functionarea bursei de marfuri; organizarea si functionarea pietelor agricole si alimentare; constituirea structurilor institutionale de functionare a pietelor
produselor agricole si alimentare; conditiilie de stabilirea preturilor; controlul certificarea si comertul cu semintele etc.
Un pas important spre convergenta si armonizarea legislatiei UE s-a facut prin adoptarea Legii nr. 73/2002 privind organizarea si functionarea pietelor produselor agricole si alimenatare in Romania, modificata si completata de OG nr.16/2002, lege prin care s-au introdus instrumente de reglare a pietei apropiate de cele existente pe piata comunitara.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Organizarea Comuna de Piata pentru Cereale.doc