Nutritie Umana - Caracteristicile Nutritionale ale Legumelor

Extras din referat Cum descarc?

Caracteristicile nutritionale ale legumelor
Diferitele grupe de alimente contin proteine, lipide, glucide, apa, saruri minerale, vitamine si oligoelemente in proportii variate. Aceasta diferenta in principiile nutritive poate orienta proportionarea in cadrul dietei zilnice a componentelor, in functie de necesarul mai scazut sau mai crescut al fiecarui om. Desigur, la omul sanatos rolul dietei este profilactic, iar la omul bolnav de a ameliora tulburarile. Prezentarea principalelor alimente cu calitatile si neajunsurile lor poate contribui la intelegerea de ansamblu a dietei rationale.
Legumele si fructele au constituit primele surse de hrana ale omului. Ulterior s- au adaugat cerealele si alte grupe de alimente.
Legumele si fructele se caracterizeaza prin bogatia in vitamina C. Toate celelalte alimente acopera doar 10- 15% din nevoile organismului in aceasta vitamina. Frunzele legumelor contin cantitati mari de vitamina C. Pentru aceeasi specie frunzele verzi sunt de 2- 3 ori mai bogate in vitamina C decat frunzele albe. In cele verzi s-au gasit 63- 104 mg %, pe cand in cele albe s- au gasit numai 34- 46 mg % . Daca sunt exemplare mai mici, sunt bogate in vitamina C deoarece suprafata este mai mare in raport cu greutatea pentru ca partile periferice sunt mai bogate in vitamina C decat partile centrale. In rosiile sau cepele mici s- au gasit cu 30- 140 mg % mai multa vitamina C decat in cele mari din aceeasi varianta. Cu cat legumele au mai multa lumina solara in timpul dezvoltarii lor cu atat ele contin mai multa vitamina C, de aproximativ o data si jumatate - pana la doua ori mai multa vitamina C comparativ cu cele dezvoltate la umbra.
Legumele sunt o importanta sursa de provitamina A(caroten), in alimentatie acestea aduc cam 50% din necesarul zilnic al omului. Cantitatea de caroten variaza de la o specie la alta si in functie de partea plantei(radacina, frunze, tulpina etc). frunzele verzi ale legumelor sunt cele mai bogate in provitamina A( 4- 10 mg %), morcovii,sfecla rosie, tomatele, sparanghelul, ridichea.
Legumele si fructele acopera 20- 30 % din nevoile organismului pentru unele vitamine din grupul B si pentru vitamina E si constituie unica sursa de vitamina P.
Reprezinta de asemenea si o importanta sursa de minerale,adica de calciu, magneziu, sodiu, fosfor, sulf, clor.
De asemenea se gasesc si oligoelementele principale: fier, cupru, iod, zinc, mangan, cobalt etc.
Plantele concentreaza calciul in frunze, frunzele de telina,andivele contin cantitati mari de calciu( 60-220 mg %), depasindu - le pe cele de fosfor. Acest calciu este absorbabil. Nu acelasi lucru se intampla cu frunzele de stevie, spanac, loboda, care , desi contin calciu mai mult decat fosfor, datorita faptului ca au si acid oxalic in cantitati mari si oxalati solubili de potasiu si sodiu, formeaza cu calciu oxalat insolubil si neabsorbabil. Daca raportul acid oxalic/ calciu este mai mare de 2,25 se insolubilizeaza o parte din calciul ingerat cu dieta zilnica.
Legumele sunt o importanta sursa de glucide.
Legumele si fructele satisfac 5- 10 % din necesarul de proteine al omului.
Compozitia chimica si valoarea nutritiva a legumelor variaza in limite largi si depinde de soi,clima, caracteristicile solului de cultura, masuri agrotehnice si de numerosi alti factori.
Legumele proaspete contin 70- 95% apa; cea mai mare parte din aceasta se gaseste in castraveti si salata(95%), tomate(93,5%), ridichi(93,5%);in cantitati mai mici apa este prezenta in cartofi(75%),usturoi(70%).
Ca sursa de proteine, legumele au o importanta redusa deoarece continutul lor de substante nutritive este foarte mic,(0,5- 1,5%). Totusi, in cazul cartofilor care se consuma in cantitati mari aportul proteic trebuie luat in consideratie. In acest caz, se evidentiaza faptul ca proteinele contin toti aminoacizii esentiali, spre deosebire de celelalte legume ale caror proteine sunt deficitare in 1- 2 aminoacizi esentiale si ca urmare sunt net inferioare proteinelor animale. O situatie aparte o considera leguminoasele verzi. Mazarea verde si fasolea pastai se caracterizeaza printr-un continut de proteine de proteine de 5- 6%, iar acestea contin toti aminoacizii esentiali, dar in proportii dezechilibrate in comparatie cu proteinele animale.
Glucidele din legume sunt reprezentate de mono- si diglucide, amidon, substante pectice si celuloza, continutul mediu fiind 3- 4%. O cantitate mai mare de glucide solubile se gasesc in morcovi(8%si sfecla(10%). In morcovi predomina glucoza iar in sfecla zaharoza. O sursa importanta de glucide o reprezinta cartofii, care au un continut ridicat de amidon(16%).


Fisiere in arhiva (1):

  • Nutritie Umana - Caracteristicile Nutritionale ale Legumelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!