Nutritia Cartofului

Extras din referat Cum descarc?

Subiectul discutiei in referatul de fata il face cultivarea cartofului. Cartoful este considerat ca o a doua paine a omului, desi nu este luat in cultura de foarte mult timp la noi in tara si in Europa. Continutul chimic al tuberculilor de cartofi este foarte valoros din punct de vedere alimentar, cuprinzand atat substanae nutritive, cat si vitamine. Trebuie remarcat faptul ca vitamina C nu este distrusa imediat prin fierberea tuberculilor si ca atare poate fi folosita aproape integral de catre organismul uman.
Continutul tuberculilor de cartofi
Denumirea componentelor Continutul
% mg la 100g 
substanta proaspata Specificari
Substanta uscata 20-30 
Substante extractive fara azot 13-27 - Din care peste 90% amidon
Proteine brute 1-3,7 
Grasimi 0,1-0,2 
Celuloza 0,5-1,5 
Cenusa 0,8-1,6 
Zaharuri 0,7-1,0 - Din care circa: 40% monozaharide si 60% dizaharide
Solanina - 3-7 Cand depaseste 20mg, gustul este amar iar cartofii devin otravitori
Vitamina C - 13-32 
Vitamina A, B1, B2, - cantitati mici 
Observatii - Tuberculii de cartof cu un continut de solanina mai mare de 20mg la 100g substanta proaspata nu trebuie sa fie consumati nici de catre oameni si nici de animale. Cantitatea cea mai mare de solanina se afla in zona de sub coaja tuberculilor si in jurul mugurilor. Deasemenea, creste continutul de solanina cand tuberculii sunt lasati sa inverzesaca la lumina.
Prezentand o importanta deosebita in alimentatie, in industrie (din circa o tona de tuberculi se produc 140kg amidon, sau 100kg dextrina, sau 95 litri de alcool de 40grade), precum si in furajarea animalelor, cartoful s-a raspandit mult in cultura in ultimele decenii, atat in Europa cat si in alte continente. Cele mai mari productii de cartofi se obtin in tarile cu conditii pedoclimatice favorabile acestei specii cum ar fi Germania, Olanda, Rusia, Polonia si chiar Franta
Importanta NPK pentru cartof
Trebuie cunoscute bine cerintele si nevoile plantelor de cartof fata de factorii de mediu, deoarece nesatisfacerea acestor pretentii sau satisfacerea unora dintre ele are consecinte negative grave si ireversibile privind realizarea productiei de tuberculi. Printre multitudinea de factori care influneteaza productia de cartofi (caldura, lumina, umiditatea,solul, aerul) se numara si elementele nutritive.
Consumul de elemente nutritive, din sol, de catre plantele de cartof pentru a produce o tona de tuberculi este de: 10kg s.a. N, 3kg s.a. P2O5 , 14kg s.a. K2O , 5kg s.a. CaO, 4 kg s.a. MgO. Asigurarea corespunzatoare cu elemente nutritive, prin fertilizari, constituie un factor important in vederea obtinerii unor productii superioare atat cantitativ cat si calitativ. Rolul elemntelor se materializeaza prin influentele lor specifice. Azotul asigura o dezvoltare rapida a masei foliare, lucru de care planta de cartof are nevoie pentru dezoltarea unor tuberculi de calitate, influentand prin marirea suprafetei de contact cu atmosfera si inlesnind astfel fotosinteza. Fosforul prezinta importanta pentru inradacinarea rapida si puternica, precum si pentru formarea unui numar mare de tuberculi. Potasiu influenteaza sinteza azotului, micsoreaza transpiratia, influenteaza calitatea tuberculilor. 
Deficiente de nutritie la planta de cartof
In ceea ce priveste asigurarea culturilor de cartof cu elemente nutritive exista unele deficiente. Atat insuficienta cat si excesul de elemente nutritive au consecinte grave privind calitatea si cantitatea productiei de cartofi.
Carenta de azot se evidentiaza prin cresteri slabe, frunze clorotice (mai ales cele batrane) care cad usor datorita translocarii azotului in frunzele mai tinere ale plantei, celelalte organe ale plantei (inflorescenta, tuberculii, semintele), raman nedezvoltate. Plantele au frunzele de culoare verde inchis cu nervurile roscate, limb foliar mic. Frunzele de la baza sunt mortificate, tulpina este scurta si subtire, radacina este foarte lunga, in raport cu lastarii dar putin ramificata.
Excesul de azot determina o crestere prea bogata a aparatului vegetativ care reduce acumularea substantelor de rezerva, stanjeneste inflorirea, prelungeste perioada de vegetatie, tuberculii formeaza tesuturi laxe si cu un continut redus de substanta uscata, ceea ce reduce rezistenta la boli si pastrare. Plantele au culoare verde -inchis, crestere buiaca, fructificare slaba si coacere intarziata. Cea mai grava consecinta a unei nutritii excesive de azot, este acumularea acestuia sub forma minerala in tuberculi.
Fosforul prin functiile sale multiple in planta, influenteaza favorabil cresterea, inflorirea, fructificarea, precocitatea si calitatea cartofilor. Carenta de fosfor se manifesta prin cresteri slabe, frunze de culoare verde-inchis, apoi albastrui iar mai tarziu capata nuante purpurii violacee pe partea inferioara. Acestea cad devreme. Tulpina este insuficient dezvoltata, la fel si sistemul radicular.
Fenomene ale excesului de fosfor se intalnesc rar in productie.
Potasiul influenteaza intreg organismul vegetal prin asimilatia celorlalte elemente, sinteza hidratilor de carbon, retinerea apei in complexul coloidal, cu efecte favorabile asupra rezistentei la conditiile de stres. Potasiul tempereaza efectele negative ale excesului de azot. 
Carenta de potasiu scade mult productia. Pe frunze apar pete clorotice, la inceput mici, intre nervuri, mai pronuntate catre marginea frunzelor, apoi se mortifica. Frunzele au in final coloratie galben-brun, dublata de o masiva mortificare. Plantele capata o infatisare vestejita. Cresterea sistemului radicular este stanjenita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nutritia Cartofului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!