Moraxella

Cuprins referat Cum descarc?

1. Moraxella pag.3
2.Introducere - morfologie, izolare, conditii de crestere si dezvoltare, incadrare taxonomica pag.3
3.Specii cunoscute pag.4
4. Prezentarea speciilor pag.5
5. Incidenta in produsele alimentare pag.7
6. Acinetobacter pag.8
7. Bibliografie pag.9


Extras din referat Cum descarc?

Moraxella
Familia Neisseriaceae
Aceasta grupa de bacterii este formata din familia Neisseriaceae si din doua genuri neincadrate.Familia Neisseriaceae cuprinde patru genuri: Neisseria,Branhamella,Moraxella si Acinetobacter.Primele doua cuprind specii patogene pentru om si nu prezinta interes pentru microbiologia alimentelor, ultimele doua nu cuprind specii patogene pentru om, dar fac parte din microflora de contaminare a unor produse alimentare,fiind incluse in asociatii microbiene ca Pseudomonas- Moraxella- Acinetobacter.Din cele doua genuri neincadrate, numai speciile din genul Paracoccus pot fi intalnite uneori pe alimente.
Cele patru genuri ale familiei Neisseriaceae se deosebesc pe baza caracterelor din urmatorul tabel.
Neisseria Branhamella Moraxella Acinotobacter
Forma celulelor cocoida cocoida Bastonase umflate in perechi sau lanturi scurte Bastonase in faza exponentiala si coci in faza stationara
Diviziune in : doua planuri doua planuri un plan un plan
Dezvoltarea in medii simple V - V +
Sensibilitatea la penicilina + + + -
Oxidaza + + + -
Nitrat-reductaza - sau V + V -
G sau C% 47-52 40-45 40-46 39-47
Genul Moraxella
Bacteriile din genul Moraxella au forma de bastonase foarte scurte si umflate, cu dimensiuni de 1,0-2,5 microni, deseori semanand cu cocii, obisnuit asezate in perechi sau lanturi scurte.In unele culturi, forma celulelor este foarte uniforma, in altele, pleomorfa, cu variatii de marime si aspect si cu aparitia de filamente sau lanturi lungi.Pleomorfismul este favorizat de lipsa de oxigen si de temperaturile mai mari decat cea optima.Unele specii sau tulpini formeaza capsula,altele nu, Gram negative, imobile, asporogene, strict aerobe, de obicei oxidaza si catalaza pozitive. Au metabolism respirator si nu necesita cerinte speciale pentru dezvoltare. Nu produc indol, AMC si H2S.Nu folosesc hidratii de carbon. Pot folosii ca sursa de carbon si sursa de energie un numar limitat de acizi organici, alcoolici si aminoacizi. Sunt foarte sensibile la penicilina.
Crestere si dezvoltare
Temperatura optima de dezvoltare este de 32-35 grade C, iar pH-ul optim 7-7,5.Cele mai multe specii se dezvolta bine pe agarul cu sange, pe care formeaza colonii foarte mici ( < 1 mm, rar 3 mm ), cu sau fara zona de hemoliza in jur, in functie de specie.Lichefiaza sau nu serul coagulat.
Bacteriile din genurile Moraxella si Branhamella sunt foarte asemanatoare fenotipic si genetic, motiv pentru care s-a propus unificarea lor intr-un singur gen. Singurul motiv pentru care au ramas ca genuri separate au fost morfologia lor deosebita: forma de bastonase la Moraxella si de coci la Branhamella.
O caracteristica ce defineste actualul gen Moraxella este incapacitatea de a forma acid din glucoza.Exista insa unele specii bacteriene care prezinta toate celelalte caractere ale genului Moraxella, numai ca sunt zaharolitice, pe care unii autori le-au propus sa fie incluse in acest gen. Aceasta propunere nu a fost acceptata, asemenea bacterii fiind neincadrate inca.Se pare ca multe din acestea apartin genului Flavobacterium.
Bacteriile din genul Moraxella se intalnesc ca epifite pe mucoasele (respiratorie superioara, conjuctivala ) omului si animalelor cu sange cald si pe produsele alimentare, la care in anumite conditii impreuna cu alte grupe de bacterii, produc fenomene alterative. 
Specii cunoscute
Subgenul Branhamella cuprinde: Moraxella catarrhalis, Moraxella caviae, Moraxella cuniculi, Moraxella ovis.
Subgenul Moraxella cuprinde: Moraxella atlantae, Moraxella bovis, Moraxella caprae, Moraxella equi, Moraxella osloensis.
Moraxella bovis
Gazda receptiva si infectia naturala: la bovine, produce cheratoconjunctivita. In tara noastra, microbul a fost izolat pentru prima data de Volintir in 1971.
Surse de izolare: secretii conjunctivale, material reclat din ulcer cornean.
Examen microscopic direct: in frotiul din materialul purulent sau in materialul reclat din ulcere corneene colorate prin metoda Gram, se observa diplobacili deseori cocoizi, intra- sau extracelulari, Gram negative.
Conditii de cultivare: pentru izolare,insamantare pe agar cu sange socolat, pH 7,2-7,5, da cele mai bune rezultate.Germenul se dezvolta bine si pe agar cu sange,agar cu ser,bulion cu sange. Temperatura optima este 36 grade C.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moraxella.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.



Hopa sus!