Modul de Atac si Plantele Atacate de Speciile Prezente in Plantatiile Pomicole

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Entomologia este o ramura a zoologiei care se ocupa cu studiul insectelor. Notiunea de entomologie provine din cuvintele grecesti "entomos" = segmentat si "logos" = stiinta, in sens strict este stiinta care se ocupa cu studiul vietuitoarelor care au corpul segmentat. In prezent se cunosc peste un milion de specii de insecte (reprezentand peste 80% din totalul speciilor regnului animal), determinate si clasificate, apreciindu-se ca mai exista si alte specii, inca necunoscute.
Primele referiri despre insecte au fost realizate inca dm cele mai vechi civilizatii antice, o prima clasificare a insectelor este datorata lui Aristotel. In tara noastra s-au facut referiri pentru prima data, in folclor, iar primele date scrise au aparut in scrierile cronicarilor.
Ca obiect de studiu entomologia este o stiinta vasta care include doua ramuri mari: entomologia generala si entomologia aplicata. Entomologia generala studiaza morfologia, filogenia. sistematica, biologia si ecologia speciilor de insecte, iar entomologia aplicata dezvolta studiul practic al aspectelor ecologice, economice, tehnologice, de combatere si implicatiile sociale ale existentei si activitatii insectelor daunatoare si folositoare plantelor. Entomologia aplicata este impartita la randul ei in entomologie agricola, care studiaza speciile daunatoare in ecosistemele agricole, entomologie forestiera, care se ocupa cu studiul insectelor daunatoare padurilor si entomologie medicala ce studiaza parazitii si vectorii unor boli la om si animale.
Entomologia agricola este o stiinta cu profunde implicatii practice, care are ca obiect de studiu raspandirea, importanta economica, morfologia, biologia, ecologia, modul de daunare, combaterea speciilor de daunatori prin diferite metode. Cei mai numerosi daunatori sunt reprezentati de insecte, dar exista si alte specii care apartin altor clase sau increngaturi ale regnului animal cum ar fi molustele, acarienii, nematodele, rozatoarele si pasarile.
Pierderile cauzate de catre daunatori, boli si buruieni in agricultura mondiala se ridica la cateva sute de milioane de tone. ceea ce in procente reprezinta aproximativ 35% din recoltele potentiale. Din aceste procente, daunatorii animali produc pagube ce reprezinta mai mult de o treime, (respectiv 14%).
Insectele, fiind cele mai numeroase nu rivalizeaza cu nici un grup de animale nevertebrate sau vertebrate, deoarece prin procesele metabolice evolutive si prin plasticitatea lor ecologica, acestea au dobandit o deosebita importanta practica. Factorul principal care a contribuit la diversificarea lor este regimul de hrana; majoritatea insectelor sunt fitofage (carabusul de mai, viermele vestic at radacinilor de porumb), hranindu-se cu organe ale plantelor cultivate sau spontane (frunze, tulpini, flori, seminte, fructe, radacini etc). Exista, insa si specii de insecte care sunt utile, in special cele parazite (buburuza lucernei) ce contribuie la limitarea celor care sunt daunatoare plantelor (afidele).
Un alt grup important din. punct de vedere a densitatii numerice este constituit din acarieni (acarianul rosu comun, acarianul fainii), care pot produce pagube insemnate plantelor si produselor agricole. Rozatoarele (harciogul, soarecele de camp) sunt considerate de catre specialisti un real pericol pentru plantele in vegetatie si pentru cele depozitate, dar pot fi totodata si vectori ai unor agenti patogeni la om si animale.
Daunatorii pomilor fructiferi
Daunatorii speciilor semintoase:
Acarianul rosu al pomilor - Panonychus ulmi Koch.
Ord. Acari, Fam. Tetranychidae
Daunatorul este de origine europeana si are o larga raspandire pe glob; in tara noastra se intalneste frecvent in toate zonele unde se cultiva pomi fructiferi.
Plante gazda si mod de atac. Daunatorul este polifag, ataca toate speciile pomicole: mar, par, gutui, prun, piersic, cais, nuc, arbustii fructiferi vita-de-vie, arbustii ornamentali, plantele floricole si capsunul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modul de Atac si Plantele Atacate de Speciile Prezente in Plantatiile Pomicole.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!