Mineralele, Rocile Sedimentare si Rocile Magmatice

Extras din referat Cum descarc?

1. MINERALELE
Mineralele sunt substante naturale, omogene din punct de vedere fizico-chimic.Mineralele au o serie de proprietati specifice care le deosebesc unele de altele, cum sunt:transparenta, opacitatea, culoarea si luciul metallic.Mineralele se gasesc rar izolate (aur, argint, suit); in cele mai multe cazuri se afla in asociatii, formand rocile .
Mediul in care se formeaza mineralele este foarte variat, putand fi: topitura magmatica,reziduuri magmatice, solutiile apoase, materia vascoasa si solida din ariile geosinclinale, unele resturi ale vietuitoarelor si scoarta de alterare.Mineralele se formeaza in urma unor reactii ca de exemplu: reactii intre doua gaze diferite,dintre un gaz si un corp solid, dintre doua solutii, dintre solutii si corpuri solide, recristalizari in ariile de metamorfism, cristalizari din stare amorfa, depuneri si cristalizari din stare coloidala, precipitatii din solutii apoase cristaloide.
Clasificarea mineralelor in functie de modul de formare:
-In functie de locul si de energia care le-a conditionat formarea mineralele se clasifica astfel:
-Mineralele endogene s-au format in interiorul scoartei terestre in conditii de presiuni si temperaturi ridicate (din consolidarea magmelor, a larvelor si din materialul supus metamorfismului regional).
-Mineralele exogene s-au format la suprafata scoartei terestre, respectiv in zona de influenta a hidrosferei, atmosferei, biosferei. Mineralele exogene se formeaza indeosebi din solutiile apoase, pe continent si in mediul marin, unde au loc procese de precipitatie chimica si biochimica, in spatiile poroase ale scoartei, la gura izvoarelor, in lacuri si mai ales in lagunele de concentrare in care se produce cea mai intensa sedimentare prin precipitatie.Factorii principali care conditioneaza precipitatia chimica sunt: potentialul ionic, pH-ul,salinitatea, solubilitatea, caracteristicile structurale ale elementelor, temperatura, presiunea si in unele cazuri influenta vietuitoarelor.
Structura interna a mineralelor. Majoritatea mineralelor care intereseaza domeniul inginero-geologic se prezinta in stare solida,cristalizata sau amorfa.
Mineralele amorfe denumite recent ,,mineraloide" se prezinta sub forma unor corpuri limitate de suprafete neregulate sau curbe. Elementele lor componente (ioni, atomi, molecule) se caracterizeaza printr-o asezare neordonata in spatiu, sunt in general instabile din punct de vedere fizico-chimic si au tendinta sa cristalizeze.
Mineralele cristalizate se prezinta in natura sub forma unor corpuri geometrice (cuburi, prisme, etc.) limitate de suprafete plane, muchii si colturi. Particulele constitutive ale cristalelor (ioni,atomi, molecule) sunt dispuse in mod ordonat si periodic, alcatuind o retea cristalina tridimensionala.In afara elementelor geometrice, cristalele au si elemente de simetrie: axe, planuri si centru de simetrie.
Planul de simetrie imparte cristalul in doua parti simetrice si fata de acesta, toate elementele cristalografice se dispun ca un obiect fata de imaginea lui in oglinda. In functie de sistemul decristalizare, un cristal poate avea mai multe planuri de simetrie.
Axa de simetrie este o directie in cristal, in jurul careia rotind cristalul cu 360, acesta revine de n ori in pozitia identica cu cea initiala (n reprezinta ordinul de simetrie si poate avea valori de 2, 3, 4 si 6).Pozitia in spatiu a fetelor cristalelor este determinata in raport cu anumite sisteme de axe de coordonate care in cristalografie poarta denumirea de cruci axiale. Axele sistemelor formeaza intre ele unghiuri specifice modului de cristalizare a cristalului respectiv. 
Proprietatile fizice si mecanice ale mineralelor ofera posibilitati largi pentru recunoasterealor.Proprietatile pot fi independente de o anumita directie in spatiu (proprietati scalare) sidependente de aceasta directie (proprietati vectoriale). 
Dintre proprietatile care servesc in mod curent la recunoasterea mineralelor deosebim urmatoarele:
1. Proprietati cu caracteristici morfologice:
Habitusul este precizat de modul in care se dezvolta cristalul in structura sa rezultat din modul de dezvoltare a fetelor sau din predominarea unei forme cristalografice simple asupra celorlalte forme.Habitusul poate fi izometric (pirita, blenda, granati), prismatic (amfiboli, cuart, turmalina),acicular (stibina, bismutina), filiform (azbest, malachit), tabular (baritina, mica, grafit, talc), dendritic(aur, argint).Materia cristalina apare rar sub forma de cristale izolate, de obicei se prezinta sub forma deaglomerari de cristale mici, aceste forme fiind denumite agregate sau forme de agregare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mineralele, Rocile Sedimentare si Rocile Magmatice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!