Mierea de Albine - Procesarea Mierii de Albine

Extras din referat Cum descarc?

1. Mierea de albine
Mierea este un produs apicol pe care albinele melifere il produc din nectarul florilor pe care il culeg, prelucreaza si transforma cu anumite substante specifice, depunandu-l in fagurii de stup.Sub aspect alimentar, prin miere se intelege produsul natural extras din faguri capaciti pe cel putin  3/4  din aria lor fara puiet, pastura sau albine moarte, fragmente de ceara si alte impuritati.
In functie de materia prima culeasa si prelucrata, mierea poate fi :
- nectar (flori)
- de mana (provine din secretiile unor paduchi de plante - esilide, afide ; aceasta are o culoare bruna sau verzuie pana la o tenta negricoasa).
Dupa provenienta, mierea de albine se clasifica in urmatoarele sortimente :
- miere monoflora(de salcam, tei, floarea soarelui), obtinuta din nectarul unei singure specii de plante ;
- miere poliflora (amestec de nectar de la mai multe specii de plante) ;
- miere de mana (obtinuta din secretiile unor paduchi de plante - esilide, afide )
1.1. Particularitati fizice ale mierii
Densitatea mierii - este determinata de continutul in apa, astfel, pentru mierea ce contine 17 % apa, densitatea va fi de 1,437.
Indicele de refractie - arata ca pe masura ce creste continutul mierii in apa, acest indice se micsoreaza, astfel ca pentru mierea cu un continut de 15 % apa acesta va fi de 1,500.
Devierea luminii polarizante - ofera date asupra raportului ce exista intre glucoza si fructoza, precum si prezenta zaharozei in miere. Prezenta mare a glucozei fata de fructoza, cat si un continut ridicat de zaharoza determina devierea luminii polarizante spre dreapta, aceasta miere cristalizand foarte repede.
Consistenta mierii (vascozitatea) - reprezinta rezistenta la scurgere si se afla in stransa legatura cu gradul de maturizare si cu densitatea mierii. Cu cat mierea contine mai multa apa, cu atat este mai putin consistenta. Temperatura are influenta asupra vascozitatii.
Higroscopicitatea mierii - reprezinta capacitatea acesteia de a absorbi umiditatea din mediul exterior, astfel mierea care se depoziteaza in vase de lemn spalate, dar fara sa se usuce, absoarbe apa din doage, fapt ce determina aparitia fenomenului de fermentare.
1.2. Compozitia chimica a mierii
Mierea are in alcatuirea sa in cea mai mare proportie glucide si apa, pe langa acesti constituenti mai gasindu-se in cantitati reduse si alte substante organice si saruri minerale.
a) Apa. Se gaseste in mod obisnuit in miere in proportie de 17 - 18 %, continutul fiind determinat de gradul de maturare a mierii, de sursa melifera, cat si de conditiile meteorologice. Mierea necapacita si care este insuficient prelucrata de catre albine poate sa contina pana la 25 % apa, lucru ce ingreuneaza pastrarea dupa recoltare, mierea fiind supusa procesului de fermentare.
b) Substantele zaharoase sunt reprezentate de glucoza si fructoza, ele gasindu-se in proportie de 70 - 80 % in mierea de nectar si 60 - 70 % in cea de mana, ele alcatuind zaharul invertit. In miere se mai gasesc cantitati reduse de maltoza, trehaloza si unele dextrine ce se crede ca provin din cleiul mugurilor tineri. In mierea de mana dextrinele pot ajunge pana la 5 % iar in cea de nectar foarte rar depasesc 2 - 3 %.
c) Substantele neazotoase sunt reprezentate de invertaza ce are rol enzimatic contribuind la scindarea zaharozei in glucoza si fructoza, amilaza, care contribuie la aprecierea naturaletii mierii, maltaza si trehalaza.
d) Sarurile minerale sunt reprezentate in procent de pana la 0,80 % in mierea de mana sau 0,3% in cea de nectar, cele mai importante fiind reprezentate de sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, sulf si clor. Se mai pot intalni in mierea si microelementele ca galiu, beriliu, titan, nichel,cositor, astfel ca mierea obtinuta din mai multe feluri de nectar numarul acestor elemente minerale poate sa fie mai ridicat.
e) Vitaminele din miere sunt reprezentate prin complexul B, alaturi de care se intalnesc in cantitati reduse vitamina E, A.
f) Acizii organici sunt reprezentati prin acidul malic, citric, lactic si acetic si provenind din nectar, ei fiind intalniti in general sub forma de saruri.
g) Sarurile aromatice sunt reprezentate de alcooli alifatici, unele aldehide si cetone ce confera o aroma specifica mierii.
h) Proteinele se gasesc in cantitati reduse in miere, in mierea de nectar fiind repartizate in proportie de 0,2 % (globulina si peptone) iar in cea de mana pana la 0,5 %.
Procesarea mierii
Recoltarea fagurilor cu miere se face atunci cand albinele au inceput sa capaceasca partea superioara a ramelor, in acest stadiu se considera ca mierea este matura continutul ei in apa fiind de 18 - 20 %. Operatiunea consta in indepartarea albinelor prin afumare, prin scuturare si maturare, urmata de ridicarea ramelor cu miere, sortarea acestora spre statiile de recoltare evitandu-se distrugerea sau murdarirea lor. Fagurii se transporta in tavi pentru a se putea recupera mierea ce se scurge in timpul transportului.
Extractia mierii
Pentru extractia mierii trebuie indeplinite 3 conditii principale care sunt:
a) preincalzirea fagurilor capaciti se face in incaperi speciale ce asigura o temperatura de 35 0C, o operatiune ce se face cu scopul reducerii cantitatii de apa cu mierea ce nu a fost capacita, evitand in acest mod degradarea mierii prin fermentare
b) descapacirea fagurilor se poate efectua manual, mecanizat sau automatizat cu ajutorul unor furculite de descapacit sau in linii tehnologice speciale cu flux continuu.
c) Extractia mierii se poate executa:
- Manual cu ajutorul unor extractoare actionate prin roti sau alte angrenaje ce au capacitatea maxima de 16 rame de 435*300 mm.
- Mecanizat in camere speciale ce au rolul de a incalzi si matura mierea de faguri, extractorul putand avea capacitatea de pana la 56 de rame.
- Automatizat, extractia mierii facandu-se in camere termostat pentru preincalzirea fagurilor si maturarea mierii. Corpurile cu rame se aduc pe linii transportatoare la descapacitul automat de unde se trec in extractorul de corpuri care poate primi 40 de rame. Mierea este apoi separata de capacele de ceara in separator, de unde prin pompare se dirijeaza la maturat.
Conditionarea mierii
Mierea dupa extractie se supune unei operatii de conditionare cu scopul de a stabiliza caracteristicile fizico-chimice si organoleptice ale acesteia.Operatiunile ce se executa in scopul conditionarii sunt:
- Prefiltrarea mierii se face in unitatile mici cu ajutorul unor site strecurator, cautand sa se retina resturile de ceara sau fragmente de nimfe.
- Limpezirea mierii se face in vase de maturare confectionate din tabla de inox, procesul permitand separarea impuritatilor neretinute, la prefiltrare prin ridicarea la suprafata a impuritatilor usoare sub forma unei spume. Limpezirea dureaza pana la 15 zile in functie de temperatura, spuma ce se colecteaza de la suprafata pentru obtinerea de otet de miere sau in alte scopuri.
Asamblarea si pastrarea mierii de albine
Mierea ce se obtine se ambaleaza in bidoane cu capacitatea de pana la 50 kg, in butoaie cu capacitati de 50 - 300 kg sau in borcane. Pana la livrare se recomanda ca mierea sa fie pastrata in maturatoare la temperatura de 10 - 14 0C, temperaturi mai ridicate determina imbatranirea mierii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mierea de Albine - Procesarea Mierii de Albine.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!