Microorganisme dăunătoare cerealelor

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE .pag. 3
CAP I -  MICROORGANISME DAUNATOARE GRIULUI, BOLI SI COMBATEREA ACESTORA ... pag. 4
CAP II - MICROORGANISME DAUNATOARE ORZULUI BOLI SI COMBATEREA ACESTORA .. ...pag. 14
CAP III - MICROORGANISME DAUNATOARE PORUMBULUI, BOLI SICOMBATEREA ACESTORA pag. 21
BIBLIOGRAFIE ...pag. 26


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Cele mai vechi mentiuni despre bolile plantelor se gasesc in scrierile religioase si ale unor filozofi si naturalisti greci si romini. ARISTOTEL aminteste de rugina griului, iar THEOPHRAST mentioneaza rugina, taciunele si malura griului. OVIDIU implora in scrierile sale pe zeul Jupiter sa fereasca griul de malura iar PLINIU CEL BATRAN, in lucrarea "Historia naturalis"(37 volume), descrie ruginile cerealelor si malura griului recomandind, primul pentru combaterea lor, alternanta culturilor.
In perioada renasterii (secolul al XVII-lea) se observa un interes mai mare pentru stiintele naturii, pentru studiul bolilor la plante si incep sa apara descrieri mai ample asupra bolilor plantelor. In aceasta perioada apar primele lucrari despre bolile plantelor si unele indicatii despre natura si cauza lor.
In a doua jumatate a secolului al XIX- lea, ca urmare a perfectionarii tehnicii, pe tarimul cunoasterii bolilor plantelor s-a inregistrat un adevarat salt. Prin descoperirile marelui savant francez L. Pasteur (1822-1895) in fitopatologie isi croieste drum conceptia patogenista asupra naturii bolilor.
Daunatorii sunt niste organisme, de obicei insecte, care provoaca deprecieri asupra culturilor de cereale, dar si asupra produselor depozitate.
Daunatorii pot deprecia cerealele si produsele obtinute din prelucrarea acestora, provocind pagube mari. Acesti daunatori, in general, sunt adaptati conditiilor de viata din magazii, silozuri, unitati de productie sau din camp, pierzind facultatea de a mai zbura, si nu se pot dezvolta in afara contactului cu masa de cereale sau cu planta in lan. Daunatorilor le sunt proprii anumite zone de raspandire (areal), consecinta a unei evolutii indelungate si complexe sub actiunea factorilor ecologici si geologici.
Insectele daunatoare cerealelor se impart in trei grupe:
a) insecte cu aripi tari (coleoptere, gindaci) dintre acestea cele mai periculoase fiind gargaritele;
b) fluturii (lipidoptere);
c) acarieni.
Infestarea cerealelor cu insecte si acarieni se poate prezenta sub doua forme:
- forma vizibila, in care daunatorii aflati in orice stadiu de dezvoltare se pot descoperi cu ochiul liber sau cind cerealele prezinta semne vizibile de atac( intepaturi, orificii, rosaturi, etc):
- forma ascunsa, in care daunatorii aflati in orice stadiu de dezvoltare sunt localizati in interiorul cerealelor, tratarea cu reactivi speciali sau prin radiografie.
CAPTOLUL I: MICROORGANISME DAUNATOARE GRIULUI, BOLI SI COMBATEREA ACESTORA
BOLI
MOZAICUL DUNGAT AL GRIULUI
(MARMOR VIRGATUM)
Boala este cunoscuta de mult timp in SUA si Canada. In Europa a fost pentru prima data semnalata in tara noastra de I. Pop in 1961 si este destul de raspandita.A fost semnalata si in alte tari europene, dar atacul este in general redus. In natura, in afara de grau virusul mai poate infecta orzul, ovazul, secara, porumbul precum si graminee spontane.
SIMPTOME: Primele simptome apar pe graul de toamna la 2-3 saptamani de la rasarire. Frunzele plantelor bolnave prezinta de-a lungul limbului dungi sau striuri de culoare verde deschis sau galbuie , discontinuie, paralele cu nervurile. Intr-un stadiu mai avansat, intreaga suprafata a limbului devine de culoare galbuie. Plantele bolnave se caracterizeaza printr-o crestere mai slaba si capacitate de infratire redusa ,plantele sunt pitice, paiul se scurteaza cu 20-30%, spicele sunt mici si sterile in majoritatea cazurilor.Aceasta reducere este accentuata la plantele infectate toamna, comparativ cu cele infectate primavara.
COMBATERE: Principala masura de prevenire este respectarea perioadei de semanat deoarece s-a observat ca infectia cu acest virus descreste odata cu intarzierea semanatului. Se recomanda totusi semanarea graului de primavara de timpuriu pentru ca plantele sa se dezvolte pana in perioada de raspandire a bolii. Se impune distrugerea samulastrei si a buruienilor-gazda, distrugerea vectorilor si cultivarea de soiuri mai putin afectate de acest virus.


Fisiere in arhiva (1):

  • Microorganisme daunatoare cerealelor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

[1] - Al. Alexandri; M. Olangiu; M.Petrescu; I. Pop; E. Radulescu; C. Rafaila; V. Severin, editura Academiei Republicii Socialiste Romania 1969.
[2] - Comes I; Lazar Al; Bobes I; Hatman M; Dracea Aneta Elena, Fitopatologie, editura Didactica si pedagogica, Bucuresti 1982.
[3] - Pirvu M, Ghid practic de fitopatologie, editura Presa Universitara, publicata in 2010.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!