Microbio

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Dintre toate produsele de origine animala, ce constituie alimente pentru om, carnea sesitueaza pe primul plan, atat datorita continutului ridicat de substante nutritive (proteine,grasimi, vitamine, saruri minerale) cat si digestibilitatii ridicate si de asemenea pretabilitatiiacesteia si a preparatelor din carne la conservare. 
Teoretic, s-ar putea consuma carnea de la aproape toate specii le de mamifere, pasari si pesti, mai ales in conditiile existentei actuale a "foamei de proteine", ce bantuie o mare parte a planetei noastre.
Totusi, criteriile de apreciere a comestibilitatii carnii diferitelor specii de animale sunt adesea subordonate unor considerente mai mult sau mai putin obiective, dar si unor elementede traditie, obiceiuri locale si chiar religioase.
Datorita utilajelor moderne, tehnologiilor noi si imbunatatite, industria carnii acunoscut o dezvoltare deosebita, fapt ce asigura realizarea unor produse de calitate superioara.
Aceasta baza materiala moderna este folosita in vederea perfectionarii continue a proceselor tehnologice, imbunatatirii gamei de sortimente, economisirii de energie.
In conditiile globalizarii comertului cu produse alimentare de origine animala, controlul sanitar veterinar devine o necesitate. Salubritatea alimentelor de origine animala impune ca operatiunile de prelucrare,conservare, transport si desfacere sa se desfasoare in cele mai severe conditii igienice.
Gratie asigurarii si respectarii normelor sanitare veterinare, consumatorul este asiguratatat de faptul ca produsele nu-i dauneaza sanatatii, fiind libere de orice noxa fizica, chimica si biologica, cat si de calitatea nutritiva a acestora.
CAPITOLUL STUDIU BIBLIOGRAFIC
Prin carne, in sensul larg al cuvantului, se intelege orice parte comestibila a unuireprezentant pluricelular, iar in sens restrans se intelege musculatura scheletica impreuna cu tesuturile la care aceasta adera.
Notiunea de carne macra semnifica musculatura fara grasime si fara oase (9,10,33,38,43,45).
Musculatura organismelor este de trei tipuri: striata, neteda si cardiaca. in organismulanimalelor, musculatura neteda si cea cardiaca se afla in cantitati mici, deci este evident ca prin carne se intelege musculatura striata (scheletica) impreuna cu tesuturile la care adera,adica : pielea, grasimea, cartilajele, oasele, vasele sanguine, nervii, vasele limfatice si limfoganglionii (36, 38, 43, 45).
1.2.STRUCTURA HISTOLOGICA A CARNII
Sub aspect histologic, carnea este compusa din tesuturile : epitelial, nervos, sanguin,conjunctiv si muscular.
Tesutul epitelial este reprezentat de epiteliul pavimentos stratificat cheratinizat, ce constituie epidermul si de endoteliul vascular din structura vaselor sanguine si limfatice. 
Tesutul nervos este reprezentat de axonii mielinici si cei amielinici.
Tesutul sanguin este format din plasma sanguina si din elementele figurate sanguine, fiind in cantitate variabila in carne, in functie de modul cum au fost sangerate animalele (1, 17, 30,33).
Tesutul conjunctiv, component major al carnii, este reprezentat de : tesutul conjunctivlax, tesutul conjunctiv reticular, tesutul adipos, tesuturile conjunctive fibroase, tesutulcartilaginos si tesutul osos.
Rolurile acestui tesut sunt: de legatura (tesutul conjunctiv lax), de aparare (tesutulreticular), de sustinere (tesutul cartilaginos, tesutul osos), de depozit (de grasimi, de saruriminerale) (17, 18, 30, 33, 45).
Tesutul muscular este componentul de baza al carnii si este reprezentat de musculaturastriata somatica, a carei unitate morfo-structurala o constituie fibra musculara striata saurabdocitul. Rabdocitul este o celula cilindrica, cu membrane (sarcolema) si citoplasma(sarcoplasma). in sarcoplasma se gasesc miofibrilele groase de miozina si cele subtiri deactina. Acestea dau aspectul striat prin alternanta lor in lungul miofibrilei (17, 18, 31). La exteriorul sarcolemei se dispune o membrana conjunctiva (endomisium), care leagaintre ele mai multe fibre musculare formand fascicule musculare.
Fasciculele musculare sunt reunite de un tesut conjunctiv numit perimisium siformeaza muschii. Acestia sunt acoperiti la exterior de tesut conjunctiv numit epimisium.
Fibrele musculare se continua cu fibre conjunctive de colagen (tendoane sau aponevroze), care se insera pe os (17, 18, 37).
Calitatea carnii este o notiune sintetica, ce se defineste ca o multitudine de insusirimorfologice, fizice, organoleptice, chimice, nutritive. Aceste insusiri sunt influentate de oserie de factori endogeni si exogeni, cum ar fi : starea de sanatate, starea fiziologica inainte detaierea animalului, conditiile tehnologice si igienico-sanitare in care se face sacrificarea si prelucrarea produselor obtinute de-a lungul fluxului tehnologic.
Pentru un consum optim, carnea si produsele din carne trebuie sa corespunda criteriilor de salubritate si de calitate stabilite prin acte legislative.De asigurarea salubritatii carnii si a produselor din carne se ocupa medicii veterinari si umani (24, 33, 45).
Pentru a corespunde standardelor, carnea si produsele din carne se controleaza parazitologic, bacteriologic, toxicologic si pentru alti agenti nocivi (miceti, prioni). Anumite boli parazitare (sarcosporidioza, cisticercoza), bacteriene si virale (clostridioza, retroviroze) pot deprecia calitatea carnii si a organelor, iar altele se pot transmite la om (salmoneloza,trichineloza, toxoplasmoza) (7, 10, 11, 15,44).


Fisiere in arhiva (1):

  • Microbio.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!