Metodologia Analizei Microeconomice

Extras din referat Cum descarc?

Metodologia pentru orice stiinta reprezinta mijloacele stiintifice cu ajutorul carora se studiaza esenta, dinamica fenomenelor precum si structura acestora in perioada supusa analizei.
Cuvintele "methodos" = mijloc, cale si " logos" = stiinta determina formarea notiunii de metodologie. 
Metologia opereaza cu o multitudine de metode si procedee specifice cunoasterii fenomenului luat in studiu. Intre metodologie si metoda exista o corespondenta biunivoca, metoda fiind parte integranta a metodologiei.
In analiza economica a fenomenelor se folosesc de regula mai multe metode sau procedee de calcul pentru a identifica influenta factorilor asupra determinarii fenomenelor in evolutia lor si pentru a descoperi asemanarile si deosebirile cat si avantajele si dezavantajele pe care le ofera fiecare metoda aplicata.
Metodele pe care le confera stiinta in analiza fenomenelor economice pot fi :
- generale ( metode matematice, statistice, cibernetice etc.);
- specifice ( metoda iterarii, metoda comparatiei, metoda divizarii etc.).
1.1. Metoda comparatiei
In desfasurarea procesului de analiza a fenomenelor economice, comparatia ocupa un loc important. Ea reprezinta forma cea mai obisnuita de materializare a procesului de gandire logica aplicat in examinarea fenomenelor economice, prin care se cauta sa se stabileasca asemanarile si deosebirile dintre acestea.
Utilizarea curenta a comparatiei in analiza activitatii economice provine din faptul ca orice rezultat al activitatii unitatilor se examineaza si se apreciaza, in primul rand nu ca o marime in sine, ci in raport cu un criteriu, cu o baza de comparatie.
Cu ajutorul comparatiei se poate constata nivelul fenomenelor, proportiile si ritmul lor de dezvoltare. De asemenea, comparatia, pe baza confruntarii situatiei efective cu diferiti termeni de referinte, ofera posibilitatea aprecierii ca satisfacatoare sau nesatisfacatoare activitatea unitatii, sau a procesului examinat.
Comparatia orienteaza analiza spre adancirea studierii fenomenelor in vederea scoaterii in evidenta a cauzelor care au generat modificarile, reprezentand in acelasi timp premisa utilizarii celorlalte metode.
Esenta metodei comparatiei consta in examinarea indicatorilor ce redau situatia efectiva a fenomenului sau procesului analizat raportat la nivelul acelorasi indicatori aflati in alta ipostaza. Ea se efectueaza practic prin punerea fata in-fata a valorilor respective, determinarea modificarilor ce s-au produs si interpretarea datelor obtinute. In acest scop datele se ordoneaza in tabele adecvate.
Baza de comparatie la care se raporteaza datele efective se stabileste in functie de scopul analizei, de posibilitatea pe care aceasta o ofera in reliefarea rezervelor existente in cadrul unitatii. Ea poate fi reprezentata de nivelul prevederilor de plan, a situatiilor efective din perioada sau perioadele precedente, de nivelurile de indeplinire a acelorasi indicatori in alte unitati etc.
De o importanta deosebita in realizarea justetei concluziilor la care se ajunge cu ajutorul comparatiei, o constituie asigurarea comparabilitatii datelor. Comparabilitatea presupune exprimarea unitara a rezultatelor, asigurarea continutului omogen al indicatorilor si a formei de exprimare a acestora, luarea in considerare a schimbarilor ce au intervenit in metodologia de calcul a indicatorilor comparati din diferite perioade sau locuri din care provin.
Principalele cauze care pot face ca unele date sa nu fie comparabile pot fi:
- schimbarile organizatorice survenite;
- schimbarile teritoriale (arondari, dezarondari);
- utilizarea unor unitati de masura sau coeficienti de echivalare diferiti;
- modificarea continutului surselor informationale;
- utilizarea procedeelor diferite de determinare a indicatorilor in diferitele categorii de surse;
- modificarea metodologiei de determinare a indicatorilor de la o perioada la alta etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metodologia Analizei Microeconomice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!