Metode si tehnici de investigare generale sau specifice a autenticitatii orezului si a fainii de orez

Cuprins referat Cum descarc?

1.PREZENTAREA REFERATULUI 3 
1.1.Generalitati despre autenticitatea alimentelor 3 
1.2.Cercetari actuale in domeniul temei 4 
1.3.Importanta si motivatia temei alese 6
2.ACTIVITATI SI METODOLOGIE 8 
2.1.Aparatura 8 
2.2.Reactivi 10 
2.3.Protocol de lucru 10 
2.4.Determinarea autenticitatii orezului Basmati 12
3.CONCLUZII SI RECOMANDARI 19
4.REFERINTE BIBLIOGRAFICE 21


Extras din referat Cum descarc?

1.1.GENERALITATI DESPRE AUTENTICITATEA ALIMENTELOR
Prin conceptul de autentic (original, veritabil) aplicat la produsele alimentare, se atesta ca originea acestora este fara indoiala in concordanta cu standardele si normele in vigoare si cu inscrisurile de pe eticheta de prezentare.
Intr-o acceptiune generala, autenticitatea este o componenta a alimentelor si poate fi definita prin conformitatea unui produs alimentar fata de cel veritabil sau de referinta
Ca parte componenta a calitatii, autenticitatea trebuie sa fie certa (si certificata), de aceea, fiecare produs trebuie sa aiba o denumire insotita de un set legal de caracteristici pentru a evita orice fel de confuzie pe piata de desfacere.
Integritatea produselor alimentare este o conditie de baza pentru a asigura increderea consumatorilor, aspect care are efecte directe asupra stimularii consumul intern si extern.
La nivel national nu exista o definitie recunoscuta si validata pentru integritatea produselor agroalimentare - literatura de specialitate prezinta: 
- integritatea alimentara ca fiind starea perfecta a alimentelor, care ii asigura pe participantii din lantul agro-alimentar ca alimentele sunt sigure, autentice si de calitate.
- siguranta produselor alimentare: asigurarea ca produsele alimentare nu vor avea efecte nefaste asupra sanatatii consumatorilor finali atunci cand sunt preparate sau consumate. 
- calitatea alimentara reprezinta caracteristicile alimentelor care le fac sa fie acceptate de consumatori - acestea se refera atat la caracteristici senzoriale, cum ar fi marimea, forma, culoarea, gustul, aroma, luciul, consistenta, textura, cat si la caracteristici fizico-chimice si microbiologice.
1.2.CERCETARI ACTUALE IN DOMENIUL TEMEI
Criteriile definitorii pentru autenticitatea unui produs alimentar sunt numeroase si variaza de la un produs la altul, iar printer cele mai importante se regasesc:
- originea geografica;
- originea botanica sau specia (rasa) din care provine materia prima;
- compozitia;
- tehnologia de procesare si conservare;
- categoria, functie de natura materiei prime agricole: conventionale, organice sau modificate genetic;
- anul de fabricatie 
Procesul de autentificare sau depistare a unor posibile falsuri presupune parcurgerea a trei etape importante: prelevarea probelor, investigarea analitica si prelucrarea si interpretarea datelor obtinute.
Prelevarea probelor din alimentele procesate sau chiar din materia prima reprezinta una din verigile de baza pentru asigurarea veridicitatii rezultatelor.
In acest scop, se face un plan de esantionare care detaliaza modalitatile de prelevare a probelor, pentru ca acestea sa fie suficient de reprezentative pentru produsul supus investigatiilor de autentificare.
Frauda alimentara reprezinta actiunea de inselare a cumparatorilor de alimente sau ingrediente alimentare, indiferent de pozitia pe care acestia o ocupa in lantul agro-alimentar (consumator, distribuitor, procesator sau importator), cu scopul de a obtine castiguri in plan economic. 
Frauda presupune: 
- inlocuirea totala sau partiala a unui component alimentar cu unul mai ieftin; 
- adaugarea de cantitati mici dintr-o substanta naturala sau sintetica pentru a masca utilizarea unui component alimentar de calitate inferioara sau conferirea unor proprietati pe care produsele nu le justifica prin compozitia lor naturala si prin normele de fabricatie, sau utilizarea in exces a unor componente de ambalare (ex. gheata); 
- indepartarea sau omiterea intentionata a unui constituent autentic valoros dintr-un produs agroalimentar; 
- declaratii false sau nedeclaratii legate de originea geografica, botanica, a speciei sau varietatii, a procesului de productie a unui aliment; 
- introducerea in circuitul agroalimentar a alimentelor alterate, de contrabanda sau furate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode si tehnici de investigare generale sau specifice a autenticitatii orezului si a fainii de orez.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/industria-alimentara/autenticitatea-si-trasabilitatea-produselor-alimentare-243933.html
2.Bulancea, M.,Rapeanu,G.(2009), Autentificarea si identificarea falsificarii produselor alimentare, Editura didactica si pedagogica R.A, Bucuresti
3. Jonson,R.2014 Food Fraud and ,,Economic Motivated Adulteration of Food and Food Ingredients
4. http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romanii-sunt-inselati-zilnic-cum-este-vopsita-painea-ca-sa-fie-vanduta-mai-scump.html
5. http://www.mediafax.ro/externe/scandalul-carnii-de-cal-a-cuprins-toata-europa-o-reuniunea-va-avea-loc-la-bruxelles-saptamana-aceasta-10556130
6. Rezolutia Parlamentului European din 14 ianuarie 2014 referitoare la criza alimentara, fraudele din lantul alimentar si controlul acestora
7. http://www.ziare.com/economie/exporturi/scandalul-carnii-de-cal-exporturile-de-carne-de-cal-si-vita-au-scazut-dramatic-1223767
8.http://sgg.gov.ro/docs/File/UPP/doc/analiza_impact/Analiza%20privind%20integritatea%20alimentelor%20in%20Romania.pdf
9. http://www.ansvsa.ro/download/legislatie/nutritie/reg-152-din-2009.pdf
10. British Retail Consortium (2005) Code of Practice on Basmati Rice http://www.brc.org.uk/Downloads/Basmati_Code.pdf
11. Archak, S., Lakshminarayanareddy, V., and Nagaraju, J. (2007) High-throughput multiplex microsatellite marker essay for detection and quantification of adulteration in Basmati rice (Oryza sativa)
12. Vemireddy, L.R., Archak, S., and Nagaraju, J. (2007) Capillary electrophoresis is essential for microsatellite markerbased detection and quantification of adulteration of Basmati rice (Oryza sativa). J. Agric. Food Chem.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!