Metode și tehnici de depoluare în agricultură

Cuprins referat Cum descarc?

1. Poluarea apei . 4
2. Combaterea poluarii apei . 6
3. Tehnologii pentru tratarea si epurarea apei . 7
3.1 Tratarea apei . 7
3.1.1 Tratari curente . 7
3.1.2 Tratari speciale . 9
3.2 Epurarea apei . 10
3.2.1 Autoepurarea . 10
3.2.2 Metode de epurare artificiala . 11
3.2.3 Trepte de epurare . 12


Extras din referat Cum descarc?

1. Poluarea apei
Prin poluarea apei se intelege actiunea de introducere in resursele naturale, ca urmare a activitatii social-economice sau in mod natural, a unor substante sau forme de energie care modifica proprietatile fizico-chimice, biologice si bacteriologice, facand-o improprie utilizarii ulterioare. Aceasta definitie este cuprinzatoare deoarece prinde atat fenomenul natural de murdarire a raurilor cat si de cel dependent de activitatea omului in gospodarie si in industrie, tinandu-se de asemenea cont si de fenomenele poluarii termice.
In functie de modul cum se produce poluarea apelor, aceasta poate naturala sau artificiala.
Poluarea naturala a apei apare independent de activitatea social-economica a omului, ca urmare a incarcarii apelor de suprafata cu suspensii de natura minerala (nisip, argila fina etc) sau organica (resturi de animale sau plante aflate in descompunere). Ea este mult mai puternica in perioadele de ape mari, cand raul are capacitate mare de transport si slaba in perioadele de seceta.
Poluarea artificiala a apei ca rezultat al activitatii omului in diverse sectoare economice sau in gospodariile industriale. In cadrul acestei clase se disting poluarea urbana, industriala si agricola.
Poluarea urbana este un rezultat al activitatii oamenilor in gospodariile individuale si in cladirile cu destinatie social-economica.
Poluarea industriala apare ca un efect al activitatii omului in diverse sectoare economice de activitate. Felul si gradul impurificarii apelor este dependent de tipul industriei care deverseaza apele uzate, dar caracteristica comuna a acestor ape este prezenta compusilor toxici in concentratie foarte mare. In general se paote afirma ca apele uzate din industrie, care se deverseaza direct in retelele de canalizare orasenesti, sunt cauza unei poluari chimice si biologice foarte grave. Aceasta este si cauza pentru care prin lege s-a prevazut obligatia intreprinderilor de a-si epura partial apele pana la concentratiile admisibile retelei de canalizare.
Poluarea agricola apare in general datorita substantelor ierbicide si insecticide raspandite pe terenurile agricole. Este adevarat ca aceste substante extrem de toxice si cu o mare stabilitate chimica in timp se raspandeste in concentratii reduse pe camp, dar intinderea foarte mare a suprafetelor cultivate tratate astfel contribuie la o poluare ingrijoratoare. Apele meteorice spala campurile si antreneaza substantele chimice de pe campuri pe care le introduc direct in apele de suprafata sau in panzele de apa freatica. O caracteristica esentiala a acestor ape este ca ele nu pot fi colectate, concentrate si epurate.
De asemenea, poluarea agricola apare astazi datorita apelor uzate evacuate din complexele zootehnice, care contin insemnate cantitati de substante organice, virusi si bacterii. In cazul resurselor de apa subterana, poluarea se produce prin infiltrarea substantelor impurificatoare solide si lichide datorita apelor meteorice care spala gunoaielor depozite de sol, organizat sau dezorganizat si apelor de canalizare care patrund in sol prin neetanseitatile retelei de conducte.
Se mentioneaza cazurile deosebite in care apele uzate, radioactive sau cu incarcare biologica mare, se introduc in sol direct, operatie care trebuie realizata astfel incat sa nu se polueze resursele subterane.
Poluarea apei cu deseuri menajere
2. Combaterea poluari apelor
Starea de poluare a apelor poate fi controlata si redusa. In acest scop se utilizeaza doua tipuri de procedee, aplicate cu mai multa sau mai putina consecventa de organismele de conducere si conceptie tehnica. 
Primul grup de procedee se caracterizeaza printr-o "maniera de conducere preventiva" si include toate metodele care urmaresc limitarea evacuarii de reziduri in ape. 
Inca din faza de proiectare a instalatiilor industriale, de transport, edilitare etc. , trebuie adoptata o conceptie care corespunde unei orientari diametral opuse fata de cea veche, caracterizabila lapidar prin ideea "apa spala tot". Astfel, rezidurile solide, in special ale substantelor de mare toxicitate, nu este necesar sa fie antrenate pe cale umeda, ci, pot fi evacuate la halte sau crematorii. Se cauta reducerea consumurilor de apa in industrie prin recircularea apei, folosita ca agent de racire si reintroducerea in sistem a celei utilizate ca solvent, dupa corectarea adecvata a calitatii .
In al doilea grup de procedee se incadreaza diferitele metode de epurare ale apelor uzate. Apele uzate trebuie sa fie supuse unor tratamente prin care sa se inlature incarcarea lor cu poluanti pana la o limita. Pentru distrugerea germenilor patogeni se mai include operatia de dezinfectie prin tratarea cu clor sau azot.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode si Tehnici de Depoluare in Agricultura.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!