Metale Toxice în Produse Cerealiere

Cuprins referat

METALE GRELE.DEFINITIE.GENERALITATI.3
PRINCIPALELE METALE GRELE.5
SURSE DE CONTAMINARE CU METALE GRELE.8
LEGISLATIA PRIVIND METALELE GRELE.9
INCIDENTA METALELOR GRELE IN PRODUSELE CEREALIERE.11
FACTORII CARE DETERMINA ACUMULAREA DE METALE GRELE.12
DOZAREA METALELOR GRELE DIN PRODUSE ALIMENTARE PRIN SPECTROSCOPIE DE ABSORBTIE ATIMICA.13
DISPOZITIVUL DE ATOMIZARE PENTRU DETERMINAREA MERCURULUI.14
BIBLIOGRAFIE.15


Extras din referat

METALE GRELE.DEFINITIE.GENERALITATI
Asa cum se stie,viata nu ar fi putut evolua fara interventia ionilor metalici(Fe,Cu,Zn,etc.),dar acestia in concentratii mari pot deveni toxici pentru organismul uman.Problemele legate de prezenta in mediul inconjurator a elementelor metalice,necesita un interes din ce in ce mai crescut.Originea acestor elemente este cel mai adesea greu de precizat.Metalele sunt compusi naturali ai scoartei terestre.Ele nu pot fi descompuse sau distruse.Ajung in corpul nostrum intr-o cantitate foarte mica,odata cu mancarea,apa potabila si aerul.Ca si elemente esentiale,unele metale,ca de exemplu cupru,seleniu si zinc,sunt vitale in mentinerea metabolismului corpului uman.
Metalele in cantitati foarte mici sunt necesare tuturor formelor vitale.Ele patrund in celula vie sub forma de cationic,dar inglobarea lor este strict regulata,deoarece in cantitati mari practice toate metalele sunt toxice.Divizarea metalelor in necesare,neuter si toxice poate fi inexacta si deseori induce in eroare,deoarece toate elementele necesare in doze mici devin toxice si foarte toxice in doze mari.Diferenta intre concentratiile in care sunt folosite si in care sunt daunatoare poate fi uneori foarte mica.
Din punct de vedere al rolului si concetratiei in organism ionii metalici se clasifica in mai multe grupe:
1. macroelemente,cum sunt Na,K,Ca,Mg,ce se gasesc in concentratii mari,esentiale si pe care,in mod normal,omul le poate mentine la nivele fiziologice prin utilizarea sistemelor homeostazice.
2. microelemente esentiale,ce se gasesc in organisme in concentratii sub 0,01% cuprinzand:Fe,Zn,Cu,Co,Ni,Cr,Mo,Mn,V,Se,I,Si,Al,Sn,Li.
3. microelemente posibil esentiale,cum sunt:Ba,Br,Rb,Sr,As,Ge,Ti.
4. elemente toxice,cum sunt:Pb,Hg,Cd,U.
Aceste metale sunt larg si uniform raspandite in mediul ambiant,astfel incat asimilarea lor de catre plante este inevitabila.
Din punct de vedere agrochimic,metalele grele reprezinta acele elemente chimice cu caracter electropozitiv care au,in stare elementara,densitatea mai mare decat 5g/cm cub.Acestor metale:Fe,Mn,Cu,Zn,Pb,Cd,Cr,Co,Ni,le este asociata si potentiala toxicitate in plante.Cu exceptia Fe,care este prezent in sol in cantitati ridicate,restul elementelor sunt in sistemul apa-sol-planta,in concentratii foarte mici(ppm si ppb).
Desi aproape toate cele 59 de metale tranzitionale si o buna parte din metalele din grupele principale,pot declansa efecte toxice de la o anumita concentratie in organismul animal si uman numai 6 metale grele:Hg,Cd,Pb,Cu,Zn si Sn sunt luate in consideratie de legislatia romaneasca ca potential toxice fiind urmarit continutul acestora in produsele agroalimentare.[1]
PRINCIPALELE METALE GRELE
Dintre metalele grele,patru sunt cunoscute ca determinand,in cazurile in care depasesc anumite concentratii,afectiuni grave la animale si implicit la om:cadmiul,plumbul,mercurul(sub forma de metil mercur)si aluminiu.Efectele acestora asupra organismului sunt variate.
Cel mai cunoscut metal poluant este plumbul.Acesta este unul din cele patru metale care are cel mai distructiv efect asupra sanatatii umane.Plumbul poate intra in organismul uman prin hrana,prin apa si nu in ultimul rand prin aer.
Fructele,legumele,carnea,cerealele,fructele de mare,bauturile usoare si vinul pot contine cantitati semnificative de plumb.Din cate se cunoaste,plumbul nu are functii esentiale in corpul uman,poate doar dauna dupa asimilarea lui prin aer sau apa.
Plumbul este un toxic cumulativ,intoxicatiile cu plumb provocand inegrirea gingiilor,dureri abdominale,perturbari ale sistemului nervos si leziuni ale tubului digestiv.Sursa cea mai raspandita o reprezinta gazele de esapament,instalatiile de alimentare cu apa si din industria chimica,instalatiile sanitare,ce utilizeaza conducte din plumb sau vase caaptusite cu Pb,pigmensi pe baza de Pb,aliaje usor fuzibile.Doza zilnica admisa de Pb este de 1 ppm.
Mercurul este larg folosit in industria chimica,electrotehnica,metrologie si agricultura(fungicid si insecticid).Riscul ecologic provine din deversarea accidentala sau continua a apelor reziduale din industrie sau din introducerea in alimentatie a cerealelor continand metilmercur drept insecticid.
Cadmiul se situeaza de asemenea pe lista contaminantilor chimici.Poate fi gasit in principal in scoarta terestra.Sursa naturala de emisii de cadmiu o constituie emisiile vulcanice.O alta sursa deloc neglijabila o constituie arderea combustibililor fosili.Cadmiul ajunge in mediu in principal prin intermediul solului deoarece poate fi gasit in ingrasaminte si pesticide.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metale Toxice in Produse Cerealiere.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!