Metabolismul plantelor

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Studiul metabolismului la organismele vii este relevant din perspectiva faptului ca, pe de o parte, acesta este implicat in mod direct si esential in mentinerea vietii acestora, iar pe de alta parte, intrucat metabolismul este cel care produce toate acele substante care nu sunt indisolubile pentru insasi existenta organismelor, dar care contureaza forma, mirosul, gustul si coloritul acestora; cu alte cuvinte, contureaza viata organismelor din jurul nostru asa cum o stim noi cu propriile simturi.
I. DEFINITIE
Celulel sunt intr-un continuu contact cu mediul ambiant, iar acest contact conduce la schimbari permanente la structura acesteia, fie in ceea ce priveste structura sa chimica sau fizica. Aceste schimbari sunt definite si conturate de metabolism.
Metabolismul reprezinta toate reactiile de schimb de substante, energie si informatie care au loc intre celula vegetala si mediul inconjurator, precum si ansamblul transformarilor care au loc in celula vie. 
Metabolismul este un proces complex, ce implica schimbru de materii si energii, care include doua procese simultane dar opuse: anabolismul si catabolismul.
Anabolismul reprezinta totalitatea reactiilor de biosinteza a substantelor organismului; acesta nu se poate realiza decat cu un consum corespunzator de energie. Acesta are rolul de reinnoire permanenta a structurilor celulare sau sintetizeaza substantele active (enzime, hormoni) asigurand astfel cresterea si inmultirea celulelor.
Catabolismul presupune toate reactiile de biodegradare a substantelor de rezerva, cu producere de energie. Asadar, reactiile catabolice genereaza energie, care se elibereaza treptat in etape succesive, o parte transformandu-se in caldura, iar o alta se inmagazineaza sub forma compusilor fosfat-macro-energetici de tip A.T.P.
Asa cum se poate observa din definitiile procesului de anabolism si catabolism, practic cele doua conduc la dezvoltarea plantei, astfel ca raportul dintre cele cele doua laturi ale metabolismului se modifica in decursul ontogenezei.
II. CLASIFICAREA METABOLISMULUI
Dupa rolul jucat in biologia organismelor, metabolismul este clasificat in:
-  Metabolism primar sau fundamental, care este implicat direct, esential in mentinerea vietii organismelor si plantelor.
-  Metabolism secundar sau laturalnic, care este implicat in producerea de substante "neesentiale" vietii (de ex., pigmenti, alcaloizi, antibiotici agenti etc.).
O alta clasificare a metabolismului are loc din perspectiva didactica, respectiv:
-  Metabolismul intermediar (al substantelor) - care reprezinta totalitatea transformarilor pe care le sufera substantele organice (glucide, proteine, apa, minerale). Aceste reactii se realizeaza in ciclulri biochimice catalizate de enzime.
-  Metabolismul energetic - schimbul de energie care are loc intre organism si mediul inconjurator, precum si transformarile energetice care au loc in metabolismul substantelor.
Metabolismul energetic se realizeaza ca urmare a metabolismului substantelor organice, ceea ce duce la producerea de energie biochimica rezultata in etapa de lumina a fotosintezei sau din biodegradarea substantelor de rezerva, in functie de etapa de dezvoltare a acestora.
III. TRANSFORMARILE BIOENERGETICE
Transformarile bioenergetice rezultate in urma metabolismului energetic se pot clasifica astfel:
a) Tranformarea energiei solare in energie biochimica si ulterior in energie chimica stocata in glucide, lipide si proteine
Procesul de fotosinteza se realizeaza cu participarea a numeroase substante, care se gasesc in membranele tilacoidale si granale formand structuri speficifice: fotosistemul I si II, complexul citocrom b6-f si complexul ATP-sinteza.
Pigmentii fotoreceptorilor din tilacoidele cloroplastelor si ale granei sunt grupati formand doua fotosisteme, fiecare avand in componenta sa doua antene fotoreceptoare si centre de reactie. Acestea din urma sunt in legatura directa intre ele.
Antenele (care cu in componenta lor molecula de clorofila a si b, xantofila si carotina) au rolul de a receptiona energia fotonilor din radiatiile luminoase si de a o transmite catre centrele de reactie. Centrele de reactie sunt alcatuite din moleculele de clorofila a700 (P700) pentru fotosistemul I si a680 (P680) pentru fotosistemul II, acesta fiind in legatura cu complexul producator de oxigen. 
Intre cele doua fotosisteme se afla complexul citocrom b6-f. In ceea ce prieste complexul ATP-sinteza, in acesta are loc sinteza ATP-ului (Adenozintrifosfatul) pe baza transportului transmembranar al protonilor, conform gradientului de concentratie, din lumenul tilacoidei in stroma.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metabolismul plantelor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Conf. Dr. Liliana Badulescu, Biochimie Horticola, curs ID -  Universitatea de stiinte agronomice si Medicina veterinara Bucuresti, Facultatea de Horticultura, pp. 99-134.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!