Cuprins
- 1 Echilibrul osmotic
- 2 Ce este calilatea?
- 3 Ce este calitatea totala si prin ce se diferentiaza de conceptul de calitate?
- 4 Scurt istoric al merceologiei
- 5 Valoare de intrebuintare a mierii de albine
Extras din referat
Echilibrul osmotic
Echilibrul osmotic este de fapt mentinerea compozitiei normale a lichidelor organismului si echilibrul intra si extracellular determinate de : -echilibrul intre presiunea hidrostatica si colloid-osmotica, care actioneaza la nivelul peretului capilar.
-efectul osmotic al solvitilor mici (sodiu , potasiu si clor) distribuiti de o parte si de alta a membrane celulare.
Membrana Celulara este o structura relative permeabila , prin care apa trece prin osmoza.
Membrana celulara este relative impermeabila pentru ionii mici , astfel ca apa traverseaza membrane in gradient spre compartimentul unde concentratia solvitilor este crescuta.
Ce este calitatea ?
Odata cu inceperea existentei sala, omul, un simplu cautator de prroduse natural, natura fiind cea care era producatoare de bunuri necesare pentru a trai. Cultivarea plantelor , crestearea animalelor, pregatirea hranei - omul prin actionarea sa exclusive pentru a-si satisfice propriile cerinte avea ca si criteriu intr-un mod constient ‘’ calitatea ‘’.
Calitatea arata gradul sau masura in care produsul satisfice necesitatea.
Termenul de calitate is are originea din cuvantul latin ‘’qualitas’’ inventat de celebrul Cicerone pentru a traduce cuvantul grecesc ‘’ poites’’ cuvant introdus de Platon in lucrarile sale.
Calitatea = ‘’qualitas’’ derivate din ‘’qualis’’ care are semnificatia de atribut; caracteristica; proprietate; fel de a fi.
Prin definitia calitatii se poate intelege ca un produs sau serviciu pentru a-si indeplini misiunea ,iconditii tehnico-functionale,psihosenzoriale, ergonomice, ecologice.
De fapt caliltatea reprezinta ansamblul caracteristicilor unei entitati material sau nemateriale care - I confera aptitudinea de a satisfice mecesitatile exprimale.
Bibliografie
-www.referat.ro
-www.scrib.ro.
-Banu C.si col.- Calitatea si fiabilitatea , Vol I, Editura Tehnica, Bucuresti 1988
Preview document
Conținut arhivă zip
- Merceologie.docx