Maramures - Izvor Agroturistic

Extras din referat Cum descarc?

Agroturismul este acea forma de turism in care persoana (sau grupul) se deplaseaza, cazeaza si isi desfasoara activitatea intr-un cadru natural, in mediul rural.
Agroturismul este capabil sa valorifice excedentul de cazare existent in gospodaria taraneasca prin implicarea turistilor in viata gospodariei si furnizarea acestora de servicii si activitati (masa, cazare, interactiune cu mediul socio-natural) proprii gospodariei taranesti, fara a-i conturba acesteia specificul.
Turismul rural imbratiseaza toate activitatile turistice derulate in mediul rural, avand drept scop valorificarea potentialului natural si uman al satelor
Situat in extremitatea nordica a Romaniei, la granita cu Ucraina, Maramuresul este compus din patru zone cu evolutie distincta din punct de vedere istoric, denumite "tari": tara Maramuresului, a Chioarului, a Lapusului si a Baii Mari. 
Maramuresul este zona unde traditiile stramosesti, portul popular si arta veche se pastreaza ca nicaieri in alta parte a Romaniei. Judetul este practic un imens muzeu in aer liber. In mod special in tara Maramuresului, oamenii inca mai utilizeaza obiecte casnice si unelte care in alte parti se pot vedea numai in muzee. De aceea elementul primordial al turismului in Maramures este viata satului. Turistii care iau parte la una din sarbatorile populare, cum ar fi Tanjaua de la Hoteni (in jurul datei de 10 mai), Hora de la Prislop (in jurul datei de 15 august).
Bisericile din lemn sunt adevarate capodopere de arta populara. Ele se intalnesc in aproape fiecare sat maramuresean, fiind chiar repere pe plan mondial: cea mai inalta constructie de lemn din Europa a fost pana nu demult biserica manastirii de maici de la Barsana - 62 m, fiind depasita de biserica manastirii de la Sapanta - 72 m. Cea mai veche biserica de lemn se afla la Ieud - 1364, desigur cu unele restaurari ulterioare. Portile sculptate din lemn nu mai necesita prezentari, fiind de mult timp un simbol al Maramuresului. Ele pot fi admirate de-a lungul satelor de pe Valea Izei, Marei sau Cosaului. La fel si portul popular traditional, cu mentiunea ca multi locuitori il imbraca zi de zi, nu doar de sarbatori, ca in alte zone. 
Un loc aparte il ocupa "Cimitirul Vesel", unicat mondial atat ca idee, cat si ca realizare.El se afla in satul Sapanta, care exceleaza si prin obiectele de artizanat specifice: cergi, stergare, traistute. Statiunea balneoclimaterica Ocna Sugatag ofera turistilor baile sale sarate si vizitarea lacului format prin prabusirea salinei.
Pentru amatorii de turism montan, Muntii Rodnei dezvaluie peisaje unice, o flora si o fauna deosebit de bogate, incluzand Rezervatia Naturala Pietrosul Rodnei, protejata inca din 1932. Unica este si Valea Vaserului, care se deschide din orasul Viseu de Sus. Cu o lungime de circa 50 km, ea ofera posibilitatea unei calatorii cu o garnitura de tren pe linie ingusta, trasa de o locomotiva cu aburi, de-a lungul unei vai salbatice, cu cascade si tunele, fara alta cale de acces. Sighetu Marmatiei este un important centru turistic si cultural. Se remarca Muzeul de Etnografie si Arta Populara, inclusiv cu o sectie in aer liber: Muzeul Satului. La Sighet are loc anual, la 27 decembrie, faimosul "Festival al Datinilor si Obiceiurilor Populare de Iarna". Tot aici se poate vizita un obiectiv deosebit: fosta inchisoare, azi denumita "Memorialul Gandirii Arestate", si amenajata ca muzeu. 
Cetati si castele feudale din Maramures
Cetatea Chioarului
Centrul politic si militar al domeniului Chioar, Cetatea de Piatra a fost ridicata in secolul al XIII-lea (insa mentionata abia in 1319) pe un camp izolat, intr-o cotitura a raului Lapus: ,,Cetatea este situata la peste 400 m altitudine, pe seaua unui deal inconjurat de apa Lapusului, care realizeaza la poale un defileu intre stanci" (Viorica Ursu, Traian Ursu, 1980). 
In anul 1378, Cetatea a fost donata voievozilor Balc si Drag si fratelui lor Ioan, urmasii voievozilor Dragos din Maramures, care au pastrat-o pana la stingerea ultimului reprezentant al familiei (1555). 
Dintr-un document din 1556 rezulta ca domeniul Cetatii cuprinde 67 de localitati. 
Intre 1599 si 1600, cetatea si domeniul ,,s-a aflat din nou in maini romanesti", ,,predandu-se" lui Mihai Viteazu, unificatorul principatelor romane. La acea data, Chioarul devine district - parte a unui comitat (judet) cu o anume autonomie. 
Dupa 1662, Mihai Teleki este numit in functia de capitan al Cetatii Chioar, ulterior familia extinzandu-si influenta asupra intregului tinut. Spre sfarsitul secolului, ras!coala lui Rakoczi matura Transilvania, iar chiorenii profita de ocazie si se ridica impotriva lui Teleki. Dupa Pacea de la Satu Mare (1711), ,,autoritatile nobiliare austriece hotarasc daramarea Cetatii Chioar, pentru a se evita regruparea aici a fortelor antihabsburgice", fiind aruncata in aer in 1718 (vezi Graiul... zonei Chioar, 1983). 
Castelul Teleki din Pribilesti
Localitatea Pribilesti, comuna Satulung, a apartinut domeniului Cetatii Chioar si a facut parte din proprietatile capitanului Mihai Teleki. Castelul a fost construit de Geza Teleki, ca si resedinta de vara. In 1897, edificiul a fost supraetajat si mo!dernizat. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, familia Teleki a emigrat in strainatate, iar castelul a fost nationalizat servind ca sala de cinema, depozit pentru cereale si sediu al CAP. In prezent, se afla intr-un stadiu avansat de degradare. 
Castelul Teleki din Coltau
Construit intre anii 1740-1780, castelul este renovat in 1821. Administrarea mo!siei a fost preluata, in 1845, de Sandor Teleki, care leaga o stransa prietenie cu poetul Petofi Sandor. Acesta din urma va gasi necesar sa-si petreaca la Coltau luna de miere impreuna cu tanara lui sotie, Julia Szendrey, prilej cu care va scrie 28 de poezii. Ultimul proprietar al castelului, contele Ioan Teleki, paraseste pen!tru totdeauna satul, in 1937, si doneaza comunei Coltau vechiul castel. A slujit, ulterior, ca si depozit al CAP, camin cultural si punct sanitar, iar dupa 1989 aici functiona scoala primara, gradinita si biblioteca comunala. Muzeul Teleki s-a deschis in 1960.


Fisiere in arhiva (1):

  • Maramures - Izvor Agroturistic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!