Managementul Procesarii si Conservarii Productiei Agricole

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I. Concepte de baza ale managementului produselor agroalimentare
I.1. Locul si rolul industriei alimentare in economia unei tari 
I.2. Definirea, locul, rolul si atributiile intreprinderii moderne de productie
I.3. Structura industriei alimentare
I.3.1. Industria de prelucrare a laptelui
I.4. Studiul cercetarilor in tehnologia de productie a laptelui
CAPITOLUL II. Evolutia societatii S.C. ILVAS S.A.
II.1. Obiectivul proiectat
II.2. Capacitatea de productie
II.3. Profilul de productie
II.3.1. Productia realizata
II.3.2. Productia prognozata
II.3.3. Proiectarea costului de productie si a pretului de livrare
II.4. Justificarea necesitatii si oportunitatii realizarii productiei proiectate
CAPITOLUL III. Stabilirea amplasamentului unei intreprinderi agroalimentare
III.1. Legaturile dintre transport si amplasarea intreprinderii
III.2. Etapele procesului de amplasare
III.3. Metode de amplasare
III.4. Fundamentarea elaborarii planului general de organizare a intreprinderii
III.5. Metode de dimensionare a suprafetei necesare pentru productie


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I. Concepte de baza ale managementului produselor agroalimentare
I.1. Locul si rolul industriei alimentare in economia unei tari
Industria alimentelor si a bauturilor este un sector important in economia romaneasca. Reprezenta aproximativ 17% din productia tuturor industriilor prelucratoare, 9% din productia nationala totala si 7% din valoarea adaugata bruta (in anul 2002). Informatiile privind forta de munca in industria alimentara sunt limitate la numarul de angajati (excluzand angajatii pe cont propriu; totusi proportia de angajati pe cont propriu in industriile prelucratoare - pentru care sunt disponibile date complete privind forta de munca - apare ca ramanand constanta in timp).
Dupa numarul de angajati, industria alimentara ocupa 10% din forta de munca din industria prelucratoare si 4% din forta de munca ocupata la nivel national. In ambele cazuri, ponderile industriei alimentare in forta de munca sunt cu mult mai scazute decat ponderea sa in cadrul productiei. Acest lucru indica in mod firesc o productivitate a muncii substantial mai mare in industria alimentara decat media pe economie. Numarul de angajati in industria alimentara a scazut cu aproape 40% din anul 1990, situatie aproape similara cu scaderea din economia nationala si cu putin mai mult decat in industriile prelucratoare (unde numarul de angajati a scazut cu 55%).
Industria alimentara a inregistrat o crestere robusta in ultimii ani, atat in termeni absoluti, cat si in raport cu restul industriilor prelucratoare (Figura 1.8). Volumul productiei si valoarea adaugata bruta in anul 2002 au reprezentat aproximativ 140% din nivelul inregistrat in 1989. Industriile prelucratoare, pe de alta parte, scazusera in anul 2002 la aproximativ 80% fata de nivelul lor din 1989. Dupa declinul initial indus de tranzitie, industria alimentara s-a stabilizat in anul 1993, dupa care productia a crescut in mod spectaculos cu 60%. 
Combinatia dintre productia in crestere si forta de munca in scadere a avut in mod firesc un impact puternic asupra productivitatii din industria alimentara, care a crescut de mai mult de trei ori in perioada 1990-2002 (Figura 1.9). Productivitatea muncii a crescut, de asemenea, in toate industriile prelucratoare (intr-un ritm mai scazut), dar numai datorita faptului ca scaderea fortei de munca (45% in perioada 1990-2002) a devansat scaderea productiei (24%).
I.2. Definirea, locul, rolul si atributiile intreprinderii moderne de productie
Intreprinderea industriala reprezinta o unitate economica de baza in cadrul economiei nationale. Ea este veriga primara, de baza a economiei, la nivelul careia se desfasoara activitatile de productie specifice profilului ei. 
Intreprinderea de productie industriala este veriga organizatorica unde are loc fuziunea dintre factorii de productie (resurse umane si material-organizatorice) cu scopul de a produce si desface bunuri economice in structura, cantitatea si calitatea impusa de cererea de pe piata si obtinerea de profit. 
Unii autori sunt de parere ca intreprinderea este un sistem care produce bunuri si servicii destinate vanzarii, realizate cu ajutorul mijloacelor fixe si umane, avand structura si finalitate economica, precum si autonomie decizionala. Intreprinderea industriala, ca forma specifica de intreprindere, reprezinta o unitate economica in care se desfasoara in mod direct, nemijlocit, procesul de productie industrial. 
Ea mai poate fi definita si ca reprezentand o unitate de baza a economiei nationale, care dispune de resurse fizice, umane si financiare, pe care un colectiv de oameni le foloseste pentru realizarea procesului de productie pe baza principiilor de eficienta si rentabilitate, in vederea obtinerii de bunuri, executarii de lucrari si servicii cu caracter industrial destinate satisfacerii cerintelor pietei interne si externe. 
Scopul principal al unei intreprinderi consta in fabricarea de bunuri, executarea de lucrari sau prestarea de servicii pentru a satisface cerintele pietei, in conditiile unui context relational economic client-furnizor, in care intreprinderea joaca alternativ unul sau altul din aceste roluri. Privita in ansamblul, ca unitate organizatorica constituita pentru realizarea unei activitati industriale, specifica ramurii sau subramurii din care face parte, intreprinderea este atat utilizatoare de resurse, cat si sursa de bogatie si detinatoare de puteri economice. 
Prin obiectul activitatii ei, o intreprindere industriala are rolul de a administra cu eficienta maxima mijloacele de care dispune, de a asigura indeplinirea ritmica si integrala a productiei prevazute, ridicarea calitatii produselor, folosirea completa a capacitatilor de productie, modernizarea proceselor tehnologice, cresterea productivitatii muncii, reducerea continua a cheltuielilor de productie si sporirea pe aceasta baza a profiturilor. 
In contextul noilor abordari ale conceptului de intreprindere in economia de piata, aceasta este privita ca un grup de persoane, organizat pe baza unor criterii juridice, economice si tehnologice, care concepe si realizeaza un proces de productie specific, in vederea oferirii pe piata a produselor executate pentru satisfacerea anumitor nevoi si cerinte ale clientilor sai.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Procesarii si Conservarii Productiei Agricole.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!