Lista Unitatilor de Sol din Arealul Studiat

Extras din referat Cum descarc?

a) Factorul biologic.
Solificarea nu poate avea loc decat sub actiunea organismelor, in special a plantelor si microorganismelor. Vegetatia, microflora si fauna actioneaza asupra solurilor indeosebi prin modul de distributie spatiala a resturilor organice, prin calitatea si cantitatea materiei organice depuse anual la suprafata sau in interiorul solului si prin modul de transformare a acestuia.
Sub aceste aspecte, activitatea vegetatiei ierbacee asupra solului se deosebeste mult de cea a vegetatiei lemnoase.
In ceea ce priveste vegetatia ierbacee principala sursa de substante organice pe seama carora se formeaza humusul in sol o constituie radacinile. Aceasta se datoreaza faptului ca resturile organice aeriene intervin in mica masura in procesele pedogenetice, fiind indepartate de catre om, vant etc 
Spre deosebire de vegetatia erbacee, subformatia vegetala lemnoasa, sursa de baza a resturilor organice care participa la formarea humusului o constituie frunzele care cad anual la suprafata solului. Radacinile plantelor lemnoase nu participa decat in mica masura la formarea humusului.
b) Clima.
Se manifesta incepand cu dezagregarea fizica si alterarea chimica a rocilor, descompunerea materiei organice, spalarea sarurilor solubile.
Astfel, dezagregarea si alterarea rocilor influentate direct sau indirect de clima duc la transformarea rocilor primare in roci ce pot asigura conditii minime instalarii vegetatiei iar prin manifestarea in continuare a acestor procese in cadrul solificarii determina formarea principalelor componente minerale ale solului (saruri, oxizi, hidroacizi, minerale argiloase, nisip, praf, etc.).
1
c) Relieful.
Relieful actioneaza in formarea, evolutia si diversificarea solurilor atat direct cat si indirect. Astfel, intre sol si relief este o legatura atat de stransa incat practic, orice schimbare survenita in cadrul reliefului se reflecta si in modificarea solului respectiv.
Influenta directa a reliefului se observa indeosebi, in zonele accidentate in primul rand prin procesul de eroziune de care depind transportul si sortarea in lungul versantilor a materialului rezultat prin alterarea rocilor.
In sesuri importanta majora o are microrelieful (microdepresiuni, micromovile, privaluri, garle, conuri de dejectie, etc.) care au determinat, fie stagnarea apei si intensificarea proceselor de gleizare si inmlastinire, fie existenta unor suprafete ridicate, zvantate, neinundabile sau rar inundabile. Mult mai importanta si mai complexa este influenta indirecta a reliefului asupra invelisului de sol.
Aceasta influienta se manifesta prin redistribuirea caldurii si umiditatii pe diferite forme de relief in functie de altitudine, panta si expozitie.
In functie de relief, solurile se dispun intr-o zonalitate altitudinala. Pe sesuri si vai apar soluri specifice ca : soluri aluviale diferit gleizate si/sau saraturate, gleiosoluri,etc.
d) Apa freatica si pedofreatica
Existenta unui strat freatic la adancime relativ mica determina in primul rand, formarea in sol sau la baza solului a unui orizont gleizat specific solurilor hidromorfe. Stratul acvifer influenteaza deasemenea procesul de bioacumulare precum si procesul de eluviere a solului, modificand intensitatea de deplasare a sarurilor, bazelor sau coloizilor, sau provocand formarea unor orizonturi de acumulare intensa a unor saruri.
e) Rocile de solificare au determinat textura solurilor si unele proprietati fizice si hidrofizice. In cadrul rocilor de solificare se disting :
- depozite de argile-marne cu textura fina, care au favorizat producerea alunecarilor de teren ;
- depozite fluviatile salinizate si alcalizate, pe care s-au format soloneturi salinizate si aluviosoluri salinizate si/sau alcalizate ;
- depozite fluviatile mijlocii in zonele mai inaltate de grind, pe care s-au format aluviosoluri tipice si molice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lista Unitatilor de Sol din Arealul Studiat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!