Lilium - Crin

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Genul Lilium, continand cateva dintre cele mai minunate flori gasite in natura, este cunoscut inca din antichitate. Abia in secolul al 19 a fost insa introdus in Europa, din China si Japonia, unde au fost vazuti si primii hibrizi. Dezvoltarea crinilor moderni este rezultatul unor hibridizari intensive si dificile, pornind de la acei hibribrizi timpurii. Astazi exista peste 90 de specii si multe sute de cultivaruri. Au un aspect exotic si majoritatea vor umple gradina cu un parfum divin.

Crinul este o planta erbacee perena care prezinta in sol un bulb solzos, care creste in dimensiune an de an. Bulbul formeaza o singura tija ce poarta frunzele, desfasurate pe intreaga ei lungime. O caracteristica aparte este formarea, la unele specii, a unor mici bulbili aerieni, la baza majoritatii frunzelor, bulbili ce pot fi folositi pentru inmultire.

Plantare, Cultivare

Prefera solurile nisipoase, usoare, care au fost ingrasate cu gunoi de grajd bine fermentat cu o reactie usor acida, cu exceptia speciilor L.candidum, L.regale si L.lancifolium, pentru care solurile calcaroase sunt mai indicate. Unele specii prefera locurile insorite si adapostite de vant, dar sunt si specii, ca de exemplu L.auratum, L.superbum, care se dezvolta foarte bine la semiumbra si chiar la umbra. Plantati sau nu in plin soare, este recomandat sa dispuneti printre bulbii de crin alte plante ce acopera bine pamantul, pentru a le asigura radacinilor de crin racoarea pe care o apreciaza.

Bulbii se planteaza toamna sau primavara la distante de 30-40 cm intre bulbi. Adancimea depinde de varietate. Cativa crini produc radacini numai de la baza bulbului, pe cand la altii, radacinile se formeaza atat la partea inferioara a tijei, cat si la baza bulbului. In general, trebuie plantati la 20 cm adancime, pornind de la baza bulbului, avand varful acoperit cu cel putin 5 cm de sol. L.candidum si hibrizii lui sunt o exceptie, in cazul lor, varful va fi acoperit doar cu 2-3 cm de sol. Hibrizii asiatici si martagon se vor planta mai adanc, deoarece ei formeaza radacini si de-a lungul tulpinii. Crinii trebuie udati regulat in perioada activa de crestere. Este preferabila o udare profunda, pana la 15-22 cm, o data pe saptamana, decat udari superficiale, frecvente. Pentru a pastra umezeala, este benefic sa adaugati un strat de mulci, format din compost. Acesta va asigura totodata si racoarea solului. Este de asemenea intelept sa adaugam un strat consistent de mulci toamna, pentru a proteja bulbii de ingheturile si dezgheturile succesive.

Intrucat bulbii nu au perioada de repaus, aveti grija sa nu achizitionati bulbi moi, uscati, care au stat prea mult afara din pamant, pentru ca nu vor mai inflori.

Bulbii plantati primavara nu vor inflori prea bine in primul an, dar in cei ce vor urma isi vor lua revansa. Crinii pot avea nevoie de sustinere, pentru a preveni caderea plantei la deschiderea florilor.

Dupa ce florile s-au ofilit, indepartati-le, prevenind astfel formarea capsulelor cu seminte. Lasati tijele si frunzele sa se ingalbeneasca natural. Acest lucru duce la cresterea numarului de flori in anul urmator. Cand foliajul s-a ingalbenit complet, tijele pot fi taiate cu atentie. De asemenea, daca doriti sa taiati crinii pentru a-i folosi ca flori taiate, lasati o parte din tulpina si plantei. Acest lucru permite foliajului ramas sa hraneasca bulbul, pentru floarea de anul urmator.

Puteti cumpara crini deja infloriti, in ghivece, cu toate ca va va costa mai mult decat achizitia simpla a bulbilor. Avantajul este ca puteti vedea si alege pe cei care va incanta cel mai mult. Puteti sa-i lasati sa termine inflorirea si apoi sa-i transplantati in gradina sau puteti sa-i transplantati abia toamna, caz in care nu uitati sa-i udati intre timp.

Propagare

Crinii se pot inmulti usor prin seminte, dar, in cazul hibrizilor, rezultatul nu va fi identic. Temperatura joaca un rol important, determinand rata germinarii semintelor. Testele arata ca speciile de crin germineaza in 8 saptamani, la temperatura de 21oC. Semanatul se face primavara, tarziu sau vara, devreme, la adancimea de 2-3 cm, dar de obicei vor fi necesari 4-6 ani pana la inflorire. Se pot semana in containere sau direct in sol. Se vor mentine umezeala si umbra dupa-amiaza. Rasadurile obtinute se mentin in acelasi loc timp de 2 sezoane, cel putin. In acest caz, asigurati-va ca au suficient pamant de la inceput, pentru a permite dezvoltarea radacinilor. Puteti replanta rasadurile in al 3-lea an. Florile pot aparea inca din anul al 2-lea. Fertilizati pamantul din ghivece periodic. Puteti folosi fertilizatori din comert, sau o combinatie din faina de oase si sange. Mentineti rasadurile in loc insorit dimineata si umbrit dupa-amiaza.

Micii bulbili, ce se formeaza la unele specii de-a lungul tulpinii, se vor inlatura imediat dupa ofilirea florii. Plantati-i la distante de 2-3 cm, in amestec de turba, nisip si pamant de frunze.

Solzii din bulb pot fi folositi, de asemenea, pentru a creste numarul plantelor. Inlaturati cativa de la exteriorul bulbului si ingropati-i cu baza in nisip grosier, in cavitati superficiale. Acest lucru se face in martie, septembrie sau noiembrie. Acoperiti cavitatile cu sticla si plasati in sera rece. Se vor forma bulbili, ce vor fi plantati cum s-a prezentat anterior. Intregul grup de bulbi poate fi, de asemenea, dezgropat si divizat toamna, indata ce tulpina si frunzele au murit. Aceasta operatie nu trebuie facuta mai mult de o data la 3-4 ani.

Crinii sunt plante foarte frumoase, vivace prin bulbul sau fara tunica, alcatuit din solzi carnosi. Acest gen se caracterizeaza prin tulpini drepte si puternice, de la 50 la 150 cm inaltime, garnisite lateral cu frunze verzi mai mult sau mai putin late si ascutite, cu nervuri paralele, al caror numar scade spre varful tulpinii, unde infloresc superbe flori grupate, de obicei, in ciorchini mari, primavara si vara.

Florile, care au o gama bogata de culori si nuante, uneori, puternic parfumate pot fi orientate in sus, orizontal sau pendulate, cu petalele unite sau libere, iar varful petalelor poate fi recurbat, dupa specie. Petalele la unele soiuri sau specii pot fi punctate sau cu linii in relief, dandu-le un frumos aspect. In cadrul genului sunt specii care formeaza radacini adventive la baza tulpinii, iar latele, la subsoara frunzelor apar bulbii aerieni prin care plantele se inmultesc.

Crinul se numara printre cel mai vechi specii floricole care au fost luate in cultura. Se presupune ca era cunoscut si cultivat inca de prin anii 2800i.e.n. Cele mai vechi locuri in care se cultivau crinii erau Asia, America de Nord si Europa.

In tara noastra crinul alb s-a cultivatpentru prima data in anul 1545, adus din Asia Mica de catre turci. astazi, exista numeroase specii si soiuri de crini. Vom cita in continuare cele mai importante atat pentru impodobirea parcurilor si gradinilor cat si pentru flori taiate din cultura libera sau cultura fortata.

Inmultirea crenilor se face prin:

-Divizarea bulbilor ce se formeaza in mod natural la baza bulbului, plantandu-se imediat la 15-20 cm adancime si 30 la 40 cm distanta. Aceasta operatie se face in : iulie-august in timpul repaosului vegetativ (L.candidum);

august-octombrie dupa uscarea tulpinii (L.regale, L.henri, L.umbelatum)

octombrie sau martie pentru L.croceum, L.tigrinum, daca dorim sa inmultim anumite varietati in martie atunci bulbii se vor ierna in nisip feriti de frig. Efectuarea diviziunii se face numai la bulbii care au cel putin 4 sau 5 ani, pentru a nu sa produce slabirea lor.

-prin bulbii aerieni. Se seamana bulbilii care se dezvolta usor in special pe L.tigrinum si L.croceum la subsoara frunzelor.

Acestia ierneaza in rasadnite reci reci, intr-un pamant usor sau in nisip. In luna mai se planteaza afara pe brazda. Este o

inmultire lenta, deoarece dureaza pana la inflorire 3 ani.

-prin butasi de frunze. Butasii plantati in sera inmultitor formeaza la baza lor bulbisori.

-prin seminte. Semanatul il facem in luna martie in ladite sau pe parapet in sera inmultitor, calculand in jur de 6 g/m patrat, intr-un amestec de pamant compus din: 2 parti turba si 1 parte nisip (4 cm grosime). Dupa semanat si pana ce plantele rasar, se mentine o temperatura medie de 18 gradeC (20-30 zile), dupa care temperatura coboara la 12-14 gradeC. In luna aprilie, materialul se planteaza intr-o rasadnita rece. Cand timpul permite, se inlatura geamurile de pe

rasadnite, iar plantelor li se asigura ingrijirea necesara.

In luna septembrie scoatem bulbii, ii sortam si ii replantam intr-un teren lucrat profund, usor si bine ingrasat. Plantatul

se face pe straturi de 1,20 m latime, in randuri cu distanta intre bulbi de 12-15 cm protejandu-i in timpul iernii cu un strat

de frunze sau paie. In decursul celui de al 2 lea si al 3 lea an de la plantare, in afara de lucrarile de intrtinere care se fac, se inlatura bobocii pentru a favoriza dezvoltarea bulbilor si solul se mentine cu un strat de mulci format din balegar foarte bine descompus.

-prin solzi de bulbi.Pentru obtinerea bulbisorilor, de obicei in luna octombrie, se pregatesc laditele de plantare in care se

pune un amestec de pamant format din turba 4 parti, nisip o parte si pamant de frunze o parte. Se niveleaza si, apoi, se trece la plntarea solzilor, dupa ce mai inainte li s-a facut urmatoarea pregatire:

Se aleg bulbii mama fie dupa ce au fost scosi din cultura (cand au ajuns la marimea corespunzatoare), fie din bulbii care au fost sortati si tinuti in repaus pana in luna octombrie. Se desprinde de pe bulbul mama fiecare solzisor, in afara de cei ce invelesc inima bulbului (caci sunt cruzi si putrezesc), astfel incat sa se pastreze intact solzisorul cat si baza lui.

Atat solzisorii cat si partea care a mai ramas dupa desprinderea solzilor se pulverizeaza cu praf de carbune de lemn si apoi se planteaza. Asa zisa inima bulbului se planteaza in pamant in camp liber, pentru a se reface, iar solzii se infig in pamantul din ladite pe 3/4 din lungime, in randuri si la o distanta la care sa nu se atinga unul de altul. Imediat dupa plantare se face o prafuire cu praf de carbune de lemn, apoi se asterne un strat de cca 2 mm nisip. Pentru evitarea putrezirii solzisorilor, udarea lor se face prin infiltratie de jos in sus, pana ce nisipul se umezeste. In perioada formrii bulbisorilor, 20-30 de zile se mentine o temperatura medie de 20 gradeC, ferindu-i de razele directe ale sorelui.

Dupa ce s-a scurs perioada respectiva, iar la baza inferioara a solzisorilor au aparut cativa bulbisori, cu cateva frunzulite, temperatura se scade la 12-14 gradeC.

Cand bulbisorii incep sa se deranjeze (ianuarei-februarie) se trece la repicat in sere sau in rasadnite, la aceleasi distante

si respectandu-se aceleasi reguli care au fost descrise la inmultirea crinilor prin seminte.

Dupa 3 sau 4 ani cand bulbii sunt bine dezvoltati, se scot si se sorteaza atat pentru plantarea in camp cat si pentru cultura fortata (soiurile care se preteaza). Plantarea crinilor se face toamna, in perioada septmbrie-octombrie, pentru ca sa nu se poata inradacina pana la venirea gerurilor. Vara (iulie-august) L. candidum, care are o perioada de repaus scurta, se planteaza inainte de aintra in vegetatie, iar primavara, unele specii, de exmplu L.speciosum. Distanta de plantare intre randuri si pe rand poate varia intre 25 si 40 cm, iar adancimea intre 10 si 15 cm. In regiunile cu ierni aspre se protejeaza cu un strat de frunze sau paie. In cursul perioadei de vegetatie li se administreaza ingrasaminte naturale sau chimice, in functie de cerintele plantelor plus celelalte lucrari de ingrijire.

Cultura fortata. Specia cea mai des folosita in cultura fortata este L.regale.Se aleg bulbii cei mai mari, plantandu-se cate 2-3 in fiecare ghiveci (la sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie). Se foloseste un pamant

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lilium - Crin.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
67 pagini
Imagini extrase:
67 imagini
Nr cuvinte:
30 469 cuvinte
Nr caractere:
168 244 caractere
Marime:
2.43MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
floare, ingrasaminte, cultura
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!