Laspeyresia Funebrana Treitshke - Viermele Prunelor

Extras din referat Cum descarc?

Face parte din: Ord. Lepidoptera, Fam. Tortricidae
Sin.:Grapholitha funebrana Tr. 
Este raspandit in toate zonele de stepa si silvostepa. La nivel mondial este cunoscut in Europa, Asia, America. In tara este frecvent in toate plantatiile de prun.
Descriere. Adultul are aripile anterioare de culoare bruna-inchisa, cu dungi transversale pe margini. Spre varf prezinta cate o zona cenusie deschisa,cu o linie de 4 pete negricioase, dispuse transversal. Aripile posterioare sunt brune cenusii, cu franjuri scurti. Anvergura aripilor este de 13 - 16 mm.
Oul este eliptic sau discoidal, alb-transucid, cu dimensiuni de 0,6-0,7mm
Larva matura este de culoare roza sau roscata, cu capul, placa toracica si anala brun-inchis sau negre. Lungimea corpului de 10 - 14.
Pupa este bruna caramizie, cu dimensiuni de 8 - 12 mm lungime.
c
Laspeyresia funbrana Tr. - viermele prunelor 
a - adult; b - pruna atacata; c - larva.
Biologie si ecologie. Dupa cercetarile efectuate in tara noastra a rezultat ca viermele prunelor are doua generatii pe an si ierneaza in stadiul de larva intr-un cocon matasos,in crapaturile scoartei pomilor,in resturile vegetale, sub frunzele cazute sau in sol in apropierea coletului.In zonele cu temperature ridicate dezvolta inca o generatie.In primavera, la sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie,larvele se transforma in pupe.
Dezvoltarea pupala dureaza doua saptamani, primii fluturi apar la sfarsitul lunii aprilie sau in prima decada a lunii mai,in zonele de stepa si silvostepa,odata cu inceputul scuturarii petalelor la soiurile cu inflorire timpurie.In subzonz stejarului si fagului,primii fluturi se inregistreaza in decadele a doua sau a treia a lunii mai.Fluturii zboara crepuscular de dimineata si numai in zilele cand temperature aerului a depasit 10oC. Zborul adultilor se esaloneaza pe o perioada de 5-7 saptamani ,maximum zborului fiind dupa 15 zile de la aparitie,iar depunerea primelor oua se inregistreaza la 10-20 de zile de la aparitia fluturilor si corespunde fenofazei cand fructul are marimea unui sambure de maslina.Ouale sunt depuse in proportie de 70-90% pe calota inferioara a fructelor.Depunerea oualor se esaloneaza pe o perioada de 25-30 de zile,timp in care femela depune 40-60 oua. In functie de factorii climatici,incubatia dureaza 12-18 zile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Laspeyresia Funebrana Treitshke - Viermele Prunelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!