Irigarea

Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE 
Inundatiile constituie fenomene naturale si sunt o componenta a ciclului
hidrologic natural al Pamantului. Inundatiile si in special marile inundatii
constituie unele dintre fenomenele naturale care au marcat si marcheaza
profund dezvoltarea societatii umane, ele fiind din punct de vedere geografic
cele mai raspandite dezastre de pe glob si totodata si cele mai mari
producatoare de pagube si victime omenesti. In acelasi timp, marile inundatii au constituit factorul declansator si catalizatorul unor mari schimbari in modul de abordare a acestui fenomen, de la acceptarea inundatiilor ca pe un capriciu al naturii, la incercarea omului de a se opune naturii prin abordari de genul lupta impotriva inundatiilor, la cele de aparare impotriva inundatiilor si pana nu cu mult timp in urma la prevenirea inundatiilor. 
Inundatiile produse in numeroase tari in ultimii 5 - 10 ani si consecintele ce leau urmat,au condus, pe fondul unei cresteri a responsabilitatii sociale la o noua abordare, aceea de management al riscului la inundat ii, abordare in care constientizarea si implicarea comunitatilor umane au un rol esential in evitarea pierderilor de vieti omenesti si reducerea pagubelor. Aceasta abordare este astazi ca si generala si este aceea care a deschis calea spre a face fata provocarilor viitoare prin introducerea unor noi concepte cum sunt mai mult spatiu pentru rauri sau convietuirea cu viiturile si mai ales prin asimilarea conceptului dezvoltarii durabile in managementul riscului la inundatii. Practica mondiala a demonstrat ca aparitia inundatiilor nu poate fi evitata, insa ele pot fi gestionate, iar efectele lor pot fi reduse printr-un proces sistematic care conduce la un sir de masuri si actiuni menite sa contribuie la diminuarea riscului asociat acestor fenomene. Managementul inundatiilor este usurat de faptul ca locul lor de manifestare este predictibil si adesea este posibila o avertizare prealabila, iar in mod obisnuit este posibil sa se precizeze si cine si ce va fi afectat de inundatii.
Managementul riscului la inundatii inseamn a aplicarea unor politici, proceduri si practici avand ca obiective identificarea riscurilor, analiza si evaluarea lor,tratarea, monitorizarea si reevaluarea riscurilor in vederea reducerii acestora astfel incat comunitatile umane, toti cetatenii, sa poata trai, munci si sa-si satisfaca nevoile si aspiratiile intr-un mediu fizic si social durabil.
Riscul la inundatii este caracterizat prin natura si probabilitatea sa de producere, gradul de expunere al receptorilor (numarul populatiei si al bunurilor), susceptibilitatea la inundatii a receptorilor si valoarea acestora, rezultand implicit ca pentru reducerea riscului trebuie actionat asupra acestor
caracteristici ale sale. 
Problema esentiala in managementul riscului la inundatii este aceea a riscului acceptat de populatie si decidenti, stiut fiind ca nu exista o protectie totala impotriva inundatiilor (risc zero), dupa cum nu exista nici un consens asupra riscului acceptabil. In consecinta, riscul acceptabil trebuie sa fie rezultatul unui echilibru intre riscul si beneficiile atribuite unei activitati ca urmare a reducerii riscului la inundatii sau a unei reglementari guvernamentale.
Diminuarea pagubelor si a pierderilor de vieti omenesti ca urmare a inundatiilor nu depinde numai de actiunile de raspuns intreprinse in timpul inundatiilor, actiuni abordate uneori separat, sub denumirea de managementul situatiilor de urgenta. Diminuarea consecintelor inundatiilor este rezultatul unei combinatii
ample, dintre masurile si actiunile premergatoare producerii fenomenului, cele de management din timpul desfasurarii inundatiilor si cele intreprinse post inundatii (de reconstructie si invataminte deprinse ca urmare a producerii fenomenului). Ca urmare, la nivel mondial se utilizeaza notiunea mai completa de management al inundatiilor care include atat managementul riscului la inundatii cat si managementul situatiilor de urgenta generate de inundatii. Pentru ca eforturile guvernului, ale autoritatilor si agentiilor competente, ale comunitatii, sa fie coordonate si sa aiba ca efect o comunitate pregatita sa faca fata fenomenului de inundatii, gestionarea inundatiilor trebuie abordata intr-o maniera integrata.
2. NECESITATEA STRATEGIEI 
Actiunile si masurile pentru reducerea pierderilor de vieti omenesti si a
pagubelor produse de inundatii se desfasoara pe teritoriul Romaniei de peste
200 de ani. In prezent sunt in functiune numeroase sisteme de lucrari de
protectie a populatiei si a bunurilor, concretizate in principal prin: 
o diguri, a caror lungime desfasurata masoara 9920 km; 
o regularizari de albii insumand 6300 km; 
o 217 lacuri de acumulare nepermanente amplasate in toate bazinele si
spatiile hidrografice si dispunand de volume de atenuare a viiturilor de
893 mil.m 3 ; 
o 1232 lacuri de acumulare permanente care pe langa volumele necesare
satisfacerii cerintelor de apa ale folosintelor dispun si de volume pentru
atenuarea viiturilor insumand 2017 mil.m3.
Cu toate acestea, viiturile repetate si intense si inundatiile asociate acestora au ramas o caracteristica esentiala a cursurilor noastre de apa. Anual se inunda zeci de mii de hectare de terenuri. Anual isi pierd viata datorita inundatiilor in medie 8 locuitori, iar pagubele medii multianuale produse de inundatii depasesc 100 mil.Euro. 
Desi cauzele acestor consecinte sunt complexe si variate totusi unele sunt evidente: 
o intensificarea utilizarii terenurilor si cresterea valorii economice a zonelor periclitate; 
o cresterea vulnerabilitatii cladirilor si infrastructurilor; 
o deficiente de conceptie si de constructie ale unor masuri de protectie; 
o un grad de protectie asigurat apropiat de valoarea minima; 
o neglijente in privinta intretinerii si exploatarii unor lucrari de protectie
si a albiilor cursurilor de apa;
o variabilitatea climatica tot mai accentuata manifestata prin cresterea
frecventei fenomenelor meteorologice extreme, posibile semnale ale
unor schimbari climatice. 
Inundatiile produse in anul 2005 au scos in evidenta atat anumite slabiciuni ale tehnicilor utilizate pentru protectia impotriva inundatiilor, cat si a capacitatii de raspuns pentru gestionarea fenomenului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Irigarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!