Interdictii Sociale si Religioase

Extras din referat Cum descarc?

Unul dintre aspectele socio-culturale majore ale nutritiei umane este reprezentat de interdictii.
In general este vorba de alimente ce nu pot fi consummate (uneori nici macar atinse) fara a risca consecinte nefaste. [Rozin P.] 
Cel mai cunoscut termen care denumeste o interdictie totala este cel polinezian de tabu,ajuns in Europa dupa expeditiile capitanului Cook (cel care de altfel a sfarsit mancat de antropofagi in Hawaii).
Cuvantul "tabu" in traducere inseamna "puternic marcat". Marele poet dadea o dispozitie prin care un aliment devenea sacru sau interzis.
Exista si prohibitia alimentara,o treapta de mai mica strictete a acestor evitari in sensul ca incalcarea prohibitiei este mai putin grava,putand fii reportata.
Interdictiile alimentare pot fi temporare sau permanente; ele pot cuprinde un grup social de mai mica sau mai mare amploare.
SOCIETATEA HINDUSA
Societate hindusa este obligata in virtutea unui principiu religios ( ahimsa, principiu ce oblige a nu face rau nici unei finite vii ) sa nu consume nicio o proteina animal.
Nu poti omori si nici consuma alimentar fiinte vii.
Indienii ai trei tipuri de mancare :
o Tamasic - care reprezinta ignoranta si care se prepara cu trei ore inainte de a fi consumata;
o Rajasic - care reprezinta pasiunea si care este in acelasi timp amare, acida, sarata, astrigenta, uscata si iute;
o Sattvic - care reprezinta bunatatea si asigura o viata lunga.
Hindusul nu-si permite sa manance ceea ce este pur,fie pentru natura sa, fie prin starea sa de conservare, fie prin mainile care le-au atins,fie ( mai ales in sudul Indie) prin ochii care l-au privit.
Conform acestui fapt, oamenii cu relatii chiar prietenesti,daca nu apartin aceleiasi caste, nu iau masa impreuna.
In restaurant si in comunitati exista, totdeauna, un brahman din casta preotilor.
Pentru cei care au posibilitatea sa consume o masa cu mai multe feluri ( orezul fiind totdeauna material prima de baza a acestora ) ordinea si compozitia felurilor servite este supusa unor reguli extreme de stricte. Legile igienei traditionale impugn felul si cantitatea de mirodenii utilizate.
Una din obsesiile hindusului este sa nu duca la gura un obiect atins de altcineva.De aceea nu va folosi nici lingura,nici furculita si mananca cu degetele.
Daca ni se pare curios,sa ne gandim cum am reactiona daca ni s-ar oferi o perie de dinti utilizata anterior de altcineva.
Ca farfurii se folosesc frunze ( Frunze de bananier sau Frunze de arbori cusute impreuna ) care se arunca dup ace au fost utilizate.
Pentru a bea folosesc causul mainii, fie mici recipient din argil ape care le distrug dup ace au baut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Interdictii Sociale si Religioase.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://www.descopera.ro/cultura/8761547-mancaruri-tabu
http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/cursuri/tiplic/5a.htm
http://ro.wikipedia.org/wiki/Islam


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!