Îngrășăminte în cultura plantelor horticole

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2161
Mărime: 64.66KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Univ. Dr. Ing. FLORIN SALA

Cuprins

  1. Noţiuni generale despre îngrăşăminte.2
  2. Îngrăşăminte organice şi agricultura ecologică.3
  3. Mraniţa.4
  4. Urina şi mustul de gunoi.5
  5. Gunoiul de păsări.6
  6. Utilizare.7
  7. Bibliografie.9

Extras din referat

Noţiuni generale despre îngrăşăminte

Substanţele nutritive constituie, alături de apă, factorii de vegetaţie care se află cel mai frecvent în deficit faţă de necesarul plantelor, fapt pentru care prezenţa lor în cantităţi optime şi rapoarte echilibrate condiţionează cel mai mult producţia plantelor.

Îngrăşămintele sunt prezente într-o gamă mare de sortimente ( cu azot, fosfor, potasiu, macroelemente de ordin secundar, microelemente, îngrăşăminte complexe şi mixte, organice), iar cunoaşterea lor este necesară pentru a stabili, funcţie de condiţiile pedoclimatice şi culturale, ce îngrăşământ se va aplica, în ce doză şi perioadă, astfel încât plantele să transforme această investiţie într-un plus cantitativ şi calitativ de recoltă, în condiţii de eficienţă economică şi de menţinere a echilibrelor de mediu.

Din punct de vedere agrochimic prin îngrăşăminte se înţeleg substanţe minerale sau organice, simple sau compuse, naturale sau obţinute prin sinteză, sub formă solidă sau lichidă şi care se aplică în sol, la suprafaţa lui sau pe plantă cu scopul de a completa necesarul de ioni nutritivi pentru nutriţia plantelor, de a menţine sau ridica fertilitatea solului, de a spori producţia agricolă în condiţiile menţinerii echilibrului de mediu.

Îngrăşămintele se clasifică după mai multe criterii – chimic, fizic, tehnologic, agrochimic, accesibilitatea pentru plante, etc.

Din punct de vedere agrochimic se clasifică în:

- îngrăşăminte chimice;

- îngrăşăminte organice.

Îngrăşăminte organice şi agricultura ecologică

Îngrăşămintele organice cuprind anumite produse reziduale care provin din diferite sectoare ale economiei, unele zăcăminte naturale de natură organică, precum şi anumite culturi speciale. Se deosebesc, funcţie de provenienţă:

- îngrăşăminte organice locale;

- turba;

- îngrăşămintele verzi.

Îngrăşămintele organice ca resurse fertilizante prezintă următoarele caracteristici:

- au utilizare locală;

- calitatea lor se apreciază funcţie de conţinutul de elemente nutritive, de substanţe organice, prezenţa germenilor patogeni, metale grele;

- constituie o sursă energetică pentru microorganismele solului;

- reprezintă o cale de restituire a substanţelor minerale îndepărtate cu recolta;

- constituie o sursă de substanţe nutritive şi dioxid de carbon.

Agricultura ecologică (numită organică sau biologică) a apărut în Europa ca expresie a neîncrederii populaţiei în măsurile de siguranţă alimentară şi ca urmare a apariţiei de îmbolnăviri prin consum de produse purtătoare de noxe (dioxină, trichinele, salmonele, E. coli de tip O157, virus gripal, prioni etc.). Întrucât mai multe episoade de îmbolnăvire au fost generate de tehnologiile de tip intensiv, industriale, bazate pe forţarea producţiei prin suprafertilizarea terenului agricol, prin folosirea de biostimulatori (antibiotice, hormoni etc.) în alimentaţia animalelor, s-a conturat o cerinţă nouă, destul de puternică, care s-a transformat într-o adevărată mişcare de nivel european pentru obţinerea de produse agroalimentare prin tehnologii curate, nepoluante, fără substanţe indezirabile. La baza producţiei ecologice stă ideea că principala cauză a degradării calităţii biologice a produselor constă în intervenţia necorespunzătoare a omului la diferite niveluri structurale ale biosferei, iar cele mai grave efecte asupra omului rezultă din cumulul de greşeli privind solul, plantele şi animalele. Agricultura ecologică pune un accent deosebit pe calitatea naturală a produselor, aspectele cantitative şi productivitatea fiind pe un plan periferic.

Preview document

Îngrășăminte în cultura plantelor horticole - Pagina 1
Îngrășăminte în cultura plantelor horticole - Pagina 2
Îngrășăminte în cultura plantelor horticole - Pagina 3
Îngrășăminte în cultura plantelor horticole - Pagina 4
Îngrășăminte în cultura plantelor horticole - Pagina 5
Îngrășăminte în cultura plantelor horticole - Pagina 6
Îngrășăminte în cultura plantelor horticole - Pagina 7
Îngrășăminte în cultura plantelor horticole - Pagina 8
Îngrășăminte în cultura plantelor horticole - Pagina 9
Îngrășăminte în cultura plantelor horticole - Pagina 10
Îngrășăminte în cultura plantelor horticole - Pagina 11
Îngrășăminte în cultura plantelor horticole - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Ingrasaminte in Cultura Plantelor Horticole.doc

Alții au mai descărcat și

Agricultura Modernă și Impactul Acesteia asupra Solului

Agricultura poate fi definită ca o ocupaţie de bază a omeniri pentru cultivarea pământului cu diverse specii de plante în funcţie de condiţiile...

Bazele realizării producției agricole în condiții de stres

Productiile agricole se obtin in functie de modul in care s-au cultivat plantele, ce tratamente, conditii li s-au oferit.In cazul in care necesarul...

Îngrasaminte Organice Naturale

Îngrasaminte organice naturale Îngrasamintele organice naturale, numite uneori si îngrasaminte locale, se obţin din diferite produse naturale de...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Nitrații și nitriții din produsele vegetale comercializate în Craiova

INTRODUCERE În perioada pe care o parcurgem, consumatorii devin din ce în ce mai informaţi şi conştienţi de aspectele igienice ale vieţii şi...

Caracterizarea județului Sibiu

I. ANALIZA SOCIO-ECONOMICĂ 1. DESCRIERE GENERALĂ Localizare Judeţul Sibiu, situat în centrul României, în partea de sud a Transilvaniei,...

Ameliorarea Solurilor Nisipoase din România

Scopul Lucrării Având în vedere că ţara noastră are suprafeţe mari de terenuri degradate, în categoria cărora intră şi cele nisipoase, mi-am...

Strategia și Programul Consiliului Județean Dolj de Dezvoltare economico-socială a Județului Dolj 2005 - 2008

I. PREZENTAREA GENERALĂ A JUDEŢULUI DOLJ 1.1. DATE GENERALE Aşezarea geografică În ansamblul teritorial al României judeţul Dolj are o poziţie...

Managementul Riscurilor Financiare cu Studiu de Caz SC Azomures SA

I. PREZENTAREA FIRMEI : Date de identificare : S.C. AZOMURES S.A. Targu Mures Adresa: str. Gheorghe Doja, nr. 300, Tg. Mures, jud. Mures...

Vânăta

Cap. 1. CARACTERIZAREA BOTANICĂ, AGROBIOLOGICĂ, TEHNOLOGICĂ A SPECIEI HORTICOLE. 1.1. Denumirea ştiinţifică şi populară a speciei. Pătlăgele...

Tehnologia de cultivare a pomilor fructiferi - mărul

Generalitati Horticultura se caracterizează prin atribute specifice ale conducerii, dirijării şi controlului proceselor de producţie. În...

Stabilirea dozelor de îngrășăminte organice și chimice, pentru cultura mărului în contextul practicării unei agriculturi de tip intensiv

Capitolul I Chimizarea agriculturii în contextul societăţii contemporane Problema de baza a societatii contemporane este satisfacerea nevoilor de...

Ai nevoie de altceva?