Influența Luminii asupra Creșterii și Dezvoltării Plantelor Legumicole

Extras din referat Cum descarc?

INFLUENTA LUMINII ASUPRA CRESTERII SI DEZVOLTARII PLANTELOR LEGUMICOLE
Lumina este un factor determinant in viata plantelor legumicole asupra carora actioneaza prin parametrii specifici intensitate, durata, compozitie spectrala.Variatiile acestor parametrii nu se pot dirija decat intr-o masura foarte mica, lumina este considerata un factor limitativ pentru cultura plantelor.
Lumina este foarte importanta pentru voata plantelor pentru ca ea reprezinta suportul energetic al fotosintezei si structurii anatomice, conditionand procesele de morfogena si orgogeneza al plantelor. Numeroase procese metabolice si fiziologice din plante sunt influentate de lumina, sinteza pigmentilor, a glucidelor, proteinelor, vitaminelor, enzimelor, inchiderea si deschiderea stomatelor, respiratia , transpiratia, formarea elemenmtelor de rod.
Pentru practica legumicola, cunoasterea relatiilor plantelor de lumina cu lumina are o deosebita importanta inzonarea culturilor, stabilirea epocilor optime de infiintare a culturilor in camp si spatii protejate in vederea esalonarii productiei.
Intocmirea schemelor de culturi succesive si asociate, procesul de productie a rasadurilor, stabilire schemelor de infiintare a culturii si a desemii optime a plantelor, obtinerea unor produse de calitate superioara.
Intensitatea luminii este un parametru determinat de valoarea radiatiei solare, inaltimea soarelui si de unghiul se incidenta al razelor, fiind mai redusa cand acesta este mai mic.
Intensitatea luminii influenteaza puternic durata si ritmul de desfasurare al proceselor fiziologice, cresterea plantelor. Cu cat lumina este mai intensa, creste viteza reactiilor chimice la nivelul celulelor si procesele fiziologice din plante se desfasoara mai rapid.
Plantele leguminoase cresc si se dezvolta cel mai bine la o intensitate a luminii de 2o-3oo mii de lucsi. La majoritatea speciilor, pe masura ce intensitatea luminii creste, pana la nivelul de 50 de licsi, curba fotosintezei are o alura ascendenta, apoi ramane constanta pana la o suta mii de lucsi si scade brusc peste aceasta valoare denumita ,saturasie luminoasa,,.
Cunoasterea nivelului minim al intensitatii luminii de la care incepe activitatea fiziologica pentru fiecare specie. La alegerea zonelr de cultuta, stabelirea epocilor de infiintare a culturilor in camp si sere, alegerea speciilor in culturile asociate, aplicarea unor lucrari de ingrijire.
Clasificarea plantelor leguminoase, pretentioase la lumina, necesita minimum 8ooo lucsi, din care fac parte tomate, ardei vinete, bame, fasole, castraveti , pepeni galbeni, castraveti.
Mediu pretentioase la lumina, care necesita 4ooo-6ooo lucsi, morcov, patrunjel, telina, marar, salata spanac, ridichi si altele.
Putin pretentioase la lumina, necesita 2ooo-3ooo lucsi, plantele perene, ceapa verde, sfecla pentru frunze, macrisul si altele.
Nepretentioase , nu necesita luminaa pentru formarea partilor comestibile, andivele, sparanghelul, ciupercile, cardonul, telina de pitiol.
Speciile din prima grupa se vor cultiva in zonele cele mai favorabile din sudul tarii, primavara mai tarziu sau vara, iar pentru cultura lor in sere se vor aplica tehnologii speciale. Plantele mai putin pretentioase se pot cultiva in partea nordica a tarii pe terenuri cu expozitie mai putin corespunzatoare, primavara devreme si toamna mai tarziu. Iarna in sere se pot folosi drept culturi secundare in culturile asociate sauintercalate de legume. 
Plantele din grupaspeciilor nepretentioase la luminap necesita cultivarea la intuneric, in locuri special amenajate, cum ar fi ciupercile, sau efectuarea lucrarii de etiolare a organelor comestibile ca in cazul obtinerii lastarilor de sparanghel, petiolilor de cardon si telina, inflorescentelor de conopida, tulpinilor de praz so la fortarea cicorii pentru obtinerea anghivelor.
In lipsa luminii, partile eliolate ale plantelor prezinta sesuturi cu celule mari si membrane subtiri, sunt mai fragede, mai suculente, au un gust mai placut, un continut mai redus in substante amare si mai ridicat in aminoacizi.
In cadrul exigentelor generale ale speciei fata de intensitatea luminii, apar diferente in anumite fenofaze. Deosebit de pretentioase sunt plantele imediat dupa rasarire, in faza de rasad, cresterilor active, la imbobocire, inflorire, acumularea substantelor de rezerva. Aceste pretentii se reduc la germinarea semintelor, cu exceptia unor specii ca salata, telina , morcovul, care germineaza mai bine in prezenta luminii, si in faza de repaus vegetativ la speciile bienale si perene.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Luminii asupra Cresterii si Dezvoltarii Plantelor Legumicole.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!