Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 7574
Mărime: 282.62KB (arhivat)
Publicat de: Dumitru Timofte
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Pentru intretinerea unei plantatii de 100 de ha vita de vie pentru struguri de vin pe un teren cu panta 20% in zona Dealul Mare avem nevoie de:

• 5 ha drumuri

• 3 ha poteci de intoarcere a utilajelor agricole

• 5 ha constructii anexe

Pe restul de 87 ha care le avem pentru vita de vie avem plantate urmatoarele soiuri de struguri de vin:

Sauvignon

Origine

Soiul se cultiva pe suprafete mari in Franta, regiunea viticola Bordeaux, podgoria Sauternes, pentru obtinerea vinurilor dulci; de unde se pare ca isi are si originea.

Strugurii

Sunt mijlocii, cilindro conici, uni sau biaripati, desi in boabe. Bobul este mic, sferic, cu pielita subtire, pruinata, de culoare galben verzui, pana la galben auriu la maturarea deplina; punctul pistilar persistent; pulpa zemoasa cu gust si aroma discreta specifica soiului.

Insusirile agrobiologice

Soi cu perioada mijlocie de vegetatie (165-175 zile), prezinta vigoare mijlocie de crestere si fertilitate buna, 60-70% lastari fertili. Maturarea deplina se realizeaza la 2-3 saptamani fata de soiul Chasselas dore. Rezistente biologice: sub aspectul rezistentei la ger s-a constatat diferente intre cele doua forme, mai rezistent fiind Petit Sauvignon (-20°C -220C), si ceva mai sensibil Gros Sauvignon (-18°C -20°C). Are rezistenta mijlocie la seceta si fainare, sensibil la mana, putregaiul cenusiu si moliile strugurilor.

Insusirile agrotehnice si tehnologice

Este un soi cosmopolit, prefera versantii cu expozitie sudica sau sud-vetica, bine insoriti, care asigura conditii pentru supramturarea strugurilor. Productiile de struguri care se obtin sunt de 6-8 t/ha la Petit Sauvignon si de 10-12 t/ha la Gros Sauvignon. Tehnologic, este un soi de inalta calitate. Acumuleaza cantitati mari de zaharuri 195-220 g/l, valorile mai ridicate fiind caracteristice la Petit Sauvignon, aciditatea totala a mustului ramane echilibrata 4,5-5,5 g/l H2SO4. Vinurile obtinute au o aroma fina, caracteristica.

Pinot Noir

Origine

Soi vechi francez, cultivat inca de pe vremea galilor, descris prima oara de EUSTACHE DESCHAMPS in "Balade de la Verdure des Vins", in anul 1394, sub numele de Pynoz. Este cultivat pe suprafete mari in regiunea viticola franceza Bourgogne.

Strugurii

Sunt mici, cilindrici, uneori aripati, cu boabele asezate des pe ciorchine incat se deformeaza. Bobul mic, sferic, cu pielita subtire, de culoare negru violaceu, pruinata; pulpa zemoasa, cu mustul necolorat si gust placut.

Insusirile agrobiologice

Soiul Pinot noir are perioada scurta de vegetatie (150-160 zile) are vigoare mica de crestere si fertilitate ridicata, 90% lastari fertili, cu 2-3 etaje de inflorescente. Insa, productivitatea soiului este scazuta datorita greutatii mici a strugurilor. Maturarea are loc la 2-3 saptamani dupa soiul Chasselas dore (epoca a IV-a). Rezistente biologice: soi foarte rezistent la ger (-22°C -24°C) si la seceta, sensibil la mana si fainare, foarte sensibil la putregaiul cenusiu al strugurilor.

Insusirile agrotehnice si tehnologic

Soiul Pinot noir valorifica bine zonele colinare din Muntenia, Oltenia si Banat, precum si terenurile calcaroase din Dobrogea. Se preteaza la conducerea pe semitulpina, cordon bilateral, cu taiere in elemente scurte de rod, sarcina de rod fiind de 13-15 ochi/m2. Productiile de struguri sunt mici 5-9 t/ha. Tehnologic, este un soi de calitate, acumuleaza 200-210 g/la zaharuri, iar prin supramaturare atinge 250-270 g/l si chiar mai mult, cu aciditate echilibrata 4,3-5,7 g/l H2SO4. Continutul in compusi fenolici este de 1,5, iar prin supramaturare se constata o usoara scadere a acestora.

Preview document

Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 1
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 2
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 3
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 4
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 5
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 6
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 7
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 8
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 9
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 10
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 11
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 12
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 13
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 14
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 15
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 16
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 17
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 18
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 19
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 20
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 21
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 22
Înființarea unei plantații de viță de vie pentru struguri de vin - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Infiintarea unei Plantatii de Vita de Vie pentru Struguri de Vin.doc

Alții au mai descărcat și

Strugurii

1. Importanţa Strugurii pot fi consumaţi cruzi sau folosiţi la fabricarea gemului de struguri, a sucului de struguri, a jeleului, oţetului, a...

Înființarea unei culturi de viță de vie

Introducere Obiectivul acetui proiect este infiintarea unei plantatii de vita de vie in localitatea Blandiana, judetul Alba Iulia Vita de vie...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Viticultură

CAPITOLUL. I. INTRODUCERE Termenul de Viticultură derivă din cuvintele latine „vitis“ (viţă de vie) şi „cultura“ (îngrijire, cultivare)....

Te-ar putea interesa și

Prelucrarea primară a strugurilor roșii într-o pensiune agroturistica, zona Oltenia

INTRODUCERE Memoriu justificativ Tema pe care am ales-o pentru a realiza această lucrare este “Prelucrarea primară strugurilor roșii într-o...

Argumentarea Economică a Planurilor de Afaceri în Unitățile Agricole

Actualitatea şi gradul de studiere a temei investigate Abordarea problematicii privind argumentarea economică a planurilor de afaceri în sectorul...

Piața Vinului

Introducere "Vinurile noastre sunt un miracol care se repeta si care ne arata legatura dintre natura, sol, clima, misterul vitei de vie si cel al...

Înființarea unei culturi de viță de vie

Introducere Obiectivul acetui proiect este infiintarea unei plantatii de vita de vie in localitatea Blandiana, judetul Alba Iulia Vita de vie...

Culturi Viticole

1. Plantele viticole - importanţă Viticultura este un sector intensiv al agriculturii caracterizat printr-un coeficient ridicat de valorificare a...

Managementul Mediului - SC Murfatlar SA

1. Scurta prezentare a SC MURFATLAR ROMANIA SA SC MURFATLAR ROMANIA SA cu sediul in strada Murfatlar, nr.1, oras Murfatlar ,judet Constanta, este...

Prevenirea și Controlul Integrat în Domeniul Vinului

1. Prezentarea generala a industriei 1.1. Introducere Practicată încă de popoarele preistorice, cultivarea viţei de vie, la fel ca toate...

Influența Condițiilor Variate de Aprovizionare Hidrică și a Formei de Conducere asupra Creșterii și Rodirii Soiului Cabernet Sauvignon

Capitolul 1 VITICULTURA: ISTORIC, DEZVOLTARE, IMPORTANŢĂ 1.1 SCURT ISTORIC AL VITICULTURII Momentul luării în cultură a viţei de vie nu este...

Ai nevoie de altceva?