Inducerea Poliovulației la Animale

Extras din referat Cum descarc?

Fenomenul de poliovulatie, numit adesea si superovulatie, poate fi definit ca o biotehnica in urma careia se induce la femele un proces de maturare foliculara multipla, cu ajutorul unor tratamente hormonale cu produse naturale sau de sinteza. Efectul firesc este obtinerea unui numar ridicat de ovulatii/ciclu, in comparatie cu demersul natural. 
Aplicarea tratamentelor poliovulatorii se preteaza cel mai bine speciilor cu un numar redus de produsi de conceptie (bovine, caprine, ovine, cabaline). In cazul pluriparelor (suine, leporide), cresterea este nesemnificativa, astfel incat nu se justifica aplicarea tratamentelor hormonale. Se considera ca in urma tratamentului poliovulator, numarul ovulatiilor creste de cca. 10 ori in cazul uniparelor si de numai 3 ori in cazul pluriparelor. 
Factorii care influenteaza raspunsul ovarelor la tratament sunt numerosi si pot fi impartiti in doua grupe: 
1. Factori interni
Din aceasta categorie fac parte: zestrea genetica (specia, rasa), individul, varsta, starea generala de sanatate, functionalitatea aparatului genital.
Specia influenteaza mai ales prin trasaturile de reproductie, si anume prin numarul normal de ovulatii si prin rata de multiplicare a lor in urma tratamentului poliovulator.
Rasa este un factor ce influenteaza prin capacitatea de raspuns la tratament. S-a constatat ca rasele ameliorate si inalt specializate dau in urma tratamentului reactii imprevizibile, in timp ce rasele mai primitive sau neameliorate si nespecializate, dau raspunsuri consistente, constante si previzibile.
Individul este factorul cel mai important, deoarece chiar si in conditii de intretinere similare, dupa aplicarea aceluiasi protocol de tratament, doi indivizi pot reactiona foarte diferit. Acest fenomen nu a fost explicat niciodata de catre specialisti.
Varsta isi aduce contributia prin rezultatele obtinute in urma tratamentelor, constatandu-se un avantaj evident in favoarea animalelor tinere, ajunse la maturitate sexuala deplina. Se considera ca animalele batrane, din cauza homeostaziilor si a altor probleme ce pot aparea, nu sunt rentabile din punctul de vedere al rezultatelor. Totusi se folosesc cele cu valoare genetica ridicata sau in caz de forta majora pentru a evita disparitia unor rase sau specii.
Starea generala de sanatate este un factor decisiv in incercarea de a obtine produsi. Nu se justifica aplicarea tratamentului poliovulator la femelele cu anomalii, sau cu functionalitate perturbata deoarece sansele de a obtine rezultate satisfacatoare sunt mici. Exista totusi cazuri cand o femela deosebit de valoroasa, din vari motive, nu poate duce o gestatie la bun-sfarsit si se incearca obtinerea cat mai multor ovocite, care sunt apoi fecundate si transferate la femele cu o stare de sanatate corespunzatoare.
2. Factori externi
in aceasta categorie intra factori relativ controlabili de catre om, si anume conditiile de intretinere si de furajare, factorii de macro si microclimat, fotoperiodismul, tipul si puritatea hormonului administrat si protocolul de administrare.
Conditiile de intretinere influenteaza intr-un mod aparte raspunsul la tratament, prin actiunea directa asupra metabolosmului si a starii de sanatate a animalelor. Factorii de stres ce actioneaza asupra femelelor, corelati cu conditiile de precare de intretinere, duc la modificari majore ale functiilor organismului, in special a functiei reproductive, rezultand in acest mod o denaturare a raspunsului ovarian fata de tratamentul hormonal ce se aplica. 
Alimentatia este deosebit de importanta deoarece contribuie masiv la mentinerea starii de sanatate a femelelor, asigurand o rezistenta generala a organismului si homeostazie la nivelul principalelor functii. Administrarea furajelor bogate in hormoni naturali (fitohormoni) se recomanda a fi evitata, motivul fiind posibilitatea de a conduce la perturbari ale ciclului sexual natural sau pot interactiona cu hormonii de origine exogena ce se administreaza ca tratament pentru inducerea ovulatiei. Se recomanda asadar, o alimentatie echilibrata din punct de vedere energo-proteic si vitamino-mineral.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inducerea Poliovulatiei la Animale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!