Imunomodularea la Animale

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere.2
Capitolul I. Mecanisme moleculare de actiune ale imunomodulatorilor.2
1.1. Imunomodularea prin intermediul receptorilor Tool like.2
1.2. Imunomodularea prin intermediul receptorilor pentru citokine.3
1.3. Imnomodularea prin intermediul receptorilor hormonali.3
1.4. Imunomodularea prin intermediul calcineurinei.3
Capiolul II. Imunosupresia.4
2.1. Anticorpi folositi ca imunosupresoare.4
2.2. Medicatia imnosupresoare.4
Capitolul III. Imunostimularea.7
3.1. Substante de origine vegetala cu actiune imunostimulatoare.7
3.2. Medicatia imunostimulatoare.11
3.3. Terapia cu Ozon.13
Capitolul IV. Imunomodularea in bolile alergice IgE mediate.14
Bibliografie.16


Extras din referat Cum descarc?

Sistemul imunitar este esential pentru supravietuirea organismelor multicelulare, datorita agresiunii permanente a agentilor infectiosi (microorganisme si virusuri). Disfunctia severa congenitala sau dobandita a functiei imunitare este incompatibila cu viata. Sistemul imunitar este tolerant fata de substantele proprii, deoarece "a invatat" sa le recunoasca in timpul vietii embrionare, dar este dotat cu proprietatea de a recunoaste si de a diferentia prompt substantele straine, fata de care se activeaza si le indeparteaza din organism. Toleranta imunitara este rezultatul unui proces de selectie a clonelor de limfocite, selectie ce are loc in perioada dezvoltarii embrionare a limfocitelor, ele fiind celulele efectoare ale raspunsului imun. Dupa ce invata sa tolereze self-ul, chiar din perioada dezvoltarii embrionare, functia imunitara realizeaza un permanent "control de calitate" a moleculelor self.
Asa cum aparatul genetic asigura stabilitatea si integritatea unei specii ca sistem biologic, sistemul imunitar asigura pastrarea homeostaziei biochimice a organismului.
Incepand din anii '60, interesul stiintific pentru imunologie a crescut considerabil din doua motive:
1) In primul rand s-a demonstrat ca functia imunitara este esentiala pentru organism, insuficienta sa marind riscul infectiilor cu
microorganisme patogene sau potential patogene, iar disfunctia
imunitara severa este incompatibila cu viata.
2) S-a demonstrat ca activarea functiei imunitare nu este totdeauna benefica pentru organism, ci uneori, stimularea ei determina leziuni tisulare severe, chiar ireversibile, asociate cu starile de hipersensibilitate sau initiaza evolutia unor stari patologice grave, ca de
exemplu, maladiile autoimune (29).
In general imunomodularea este definita ca un ansamblu de interventii corective/reglatoare ale raspunsurilor imune aberante/anormale/patologice catre raspunsuri imune normale/fiziologice/echilibrate. Imunomodularea se poate deci diviza in: imunosupresie(imunodepresie) si imunostimulare.
I.MECANISME MOLECULARE DE ACTIUNE ALE IMUNOMODULATORILOR
1.1. Imunomodularea prin intermediul receptorilor Toll like
Un moment marcant in deslusirea bazelor stiintifice ale unor semnalari empirice de modulare nespecifica a raspunsului imunitar l-a constituit identificarea, in anul 1980, a receptorului ,,Toll" de la Drosophyla melanogaster, de catre biologul german Christiane Nusslein Volhard, in cursul cercetarilor sale(distinse cu premiul Nobel, in anul 1995 asupra controlului genetic al dezvoltarii embrionare(23)). Spre deosebire de receptorii pentru antigen ai limfocitelor care au capacitatea de a recunoaste doar determinantii antigenici specifici, receptorii Toll"like recunosc niste structuri moleculare bine conservate care se regasesc la un grup larg de microorganisme si care poarta denumirea de ,,pathogen associated molecular patterns- PAMPs (tipar molecular asociat antigenilor patogeni). Pana in prezent au fost identificati 13 TLRs distincti majoritatea avand localizare transmembranara cu exceptia TLR3, TLR7, TLR8 si TLR9 care sunt localizati la nivelul endozomului 1(26). Cuplarea liganzilor la TLRs faciliteaza dimerizarea receptorilor respectivi sub forma de homo sau heterodimeri. Prin dimerizarea TLRs se activeaza diverse cai de transmitere intracelulara a semnalelor(34). Pe caile de transmitere dependente de MyD88 se initiaza sinteza citokinelor cu rol proinflamator. S-au identificat de asemenea unele molecule precum IRAK-M (engl. Interleukin-1-receptor-associated kinase M) asociata receptorului pentru interleukina 1 implicate in reglarea negativa a semnalelor transmise de la TLRs. 
1.2. Imunomodularea prin intermediul receptorilor pentru citokine 
Receptorii pentru citokine sunt in general proteine integrale ale membranei care prezinta cate un domeniu extracelular cu rol in fixarea ligandului si un domeniu citoplasmatic cu rol in transmiterea intracelulara a semnalelor(36, 37). In urma fixarii citokinelor receptorii pentru citokine sufera procese de dimerizare sau oligomerizare. Majoritatea receptorilor respectivi functioneaza sub forma de heterooligomeri fapt ce explica proprietatile redundante ale citokinelor. Oligomerizarea receptorilor pentru citokine induce fosforilarea unor protein kinaze din familia Janus JAK (engl. Janus protein tyrosin kinases) enzime ce au un rol cheie in transmiterea intracelulara a informatiei. Odata activate aceste enzime induc fosforilarea proteinelor STAT(engl. signal transducers and activators of transcription(27)). Proteinele STAT activate dimerizeaza in citosol si sufera o translocare la nivel nuclear unde se vor cupla cu promotori specifici activand transcriptia genica. Procedeele imunomodulatoare vizeaza in general activarea receptorilor pentru citokine imunomodulatorii mai frecvent utilizati in acest scop fiind IL 2, factorii de stimulare a coloniilor celulare si interferonii (31). Se practica insa si blocarea receptorilor pentru citokine cu ajutorul unor antagoniti. 
1.3. Imunomodularea prin intermediul receptorilor hormonali 
Este bine cunoscut faptul ca intre sistemul imunitar si cel neuroendocrin exista stranse interactiuni moleculare, cele doua sisteme fiind integrate intr-o complexa retea reglatoare prin care sunt controlate toate procesele biologice ale organismelor superioare(25, 30). In concentratii crescute glucocorticoizii exercita insa un efect supresiv asupra raspunsului imunitar adaptativ indeosebi asupra activitatii LT citotoxice. Receptorii pentru glucocorticoizi participa si in mod indirect la procesele antiinflamatorii prin inductia IkB-?(engl. inhibitor ?B-?) un inhibitor al factorului de transcriptie nucleara kB (33,34).
1.4. Imunomodularea prin intermediul calcineurinei. 
Calcineurina este o protein fosfataza citoplasmatica care se gaseste indeosebi la limfocitele T(36, 37, 38) si care este responsabila de activarea procesului de transcriptie a genei ce codifica IL-2S; a dovedit invitro ca o serie de produse imunosupresive precum ciclosporina, tacrolimus, sau pimecrolimus formeaza prin cuplarea cu moleculele proteice de imunofilina din citosol complexe care inhiba activitatea calcineurinei diminuand astfel capacitatea functionala a LT(1).


Fisiere in arhiva (1):

  • Imunomodularea la Animale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!