Igiena și protecția muncii

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1478
Mărime: 11.64KB (arhivat)
Publicat de: Fiodor Mirea
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Protectia muncii este o problemă de stat si cuprinde ansamblul normelor si regulilor de tehnică a securitătii si de igienă a muncii. Acestea au ca scop asigurarea celor mai bune conditii de muncă, prevenirea accidentelor si îmbolnăvirilor profesionale, reducerea efortului fizic, precum si asigurarea unor condiţii speciale pentru persoanele care muncesc în condiţii deosebite.

Asigurarea masurilor privind protecţia muncii se răsfrânge asupra întregului proces de muncă, începând de la faza de cercetare-proiectare până la executare şi exploatare.

Acţiunea de protecţie a muncii se desfăsoară în trei directii principale: juridică, tehnică si igienico-sanitară.

Masurile igienico-sanitare urmaresc scopul crearii unor conditii de munca sanatoase si confortabile, precum si protectia angajatilor de influenţa factorilor nocivi, capabili sa produca boli profesionale, otraviri, intoxicaţii profesionale acute etc.

Prin lege e stabilit ca protectia muncii face parte integranta din procesul de munca si ca obligatia si raspunderea pentru realizarea deplina a masurilor de protectie a muncii o au:

– potrivit atributiilor ce le revin

– cei care organizeaza, controleaza si conduc procesul de munca, adica la locul de munca, sefii sectiilor, sectoarelor,atelierelor etc.

Masuri privind tehnica securitatii

Măsurile principale pentru evitarea accidentelor prin electrocutare sunt următoarele:

- partile metalice ale echipamentelor electrice aflate sub tensiune în timpul lucrului să fie inaccesibile la o atingere întâmplătoare, ceea ce se realizează prin izolări, carcasări, îngrădiri, amplasări la înălţimi inaccesibile, blocări(protecţie prin inaccesibilitate);

- folosirea tensiunilor reduse, maxim admisibile:

- izolarea de protecţie;

- separarea de protecţie;

- protecţie prin legare la pământ;

- protecţie prin legare la nul;

- deconectarea automată în cazul apariţiei unei tensiuni de atingere periculoasă;

- deconectarea automată în cazul apariţiei unei scurgeri de curent periculoasă;

- egalizarea potenţialelor;

- folosirea mijloacelor individuale de protecţie;

- organizarea corespunzătoare a lucrului.

Protecţia prin legare la pământ şi protecţia prin legare la nu sunt principalele măsuri de protecţie contra electrocutării prin atingere indirectă.

Masuri privind protectia impotriva incendiilor

Pentru combaterea incendiilor la întreprinderea de confectii sunt prevăzute următoarele măsuri:

- toti angajatii vor trece un curs de instruire speciala privind protectia împotriva incendiilor, iar toate subdiviziunile întreprinderii vor fi asigurate cu mijloace de propagandă si agitatie cu privire la combaterea incendiilor;

- prin ordin vor fi numite persoane responsabile de securitatea incendiara a sectoarelor, depozitelor si altor obiecte cu pericol sporit de incendiu;

- întreprinderea va fi asigurata cu mijloace de stingere a incendiilor si de comunicare rapida

despre incendiu. La toate obiectivele va fi asigurat accesul automobilelor de pompieri,care se vor mentine în ordine exemplară;

- toate utilajele vor fi mentinute în stare buna functionala, se vor curati la timp, se vor regla si unge, pentru a preveni supraîncalzirea lagarelor, arborilor si pieselor ce se află în contact de frictiune, precum si formarea scânteilor, iar zonele si agregatele ce se afla în miscare se vor proteja de nimerirea obiectelor straine;

- la sfârsitul zilei de munca responsabilii de securitatea incendiara vor controla minutios toate locurile, mai cu seama locurile cu iradieri calorice considerabile, vor deconecta instalaţiile electrice si sistemul de iluminat, vor încuia usile sub lacat.

Preview document

Igiena și protecția muncii - Pagina 1
Igiena și protecția muncii - Pagina 2
Igiena și protecția muncii - Pagina 3
Igiena și protecția muncii - Pagina 4
Igiena și protecția muncii - Pagina 5
Igiena și protecția muncii - Pagina 6
Igiena și protecția muncii - Pagina 7
Igiena și protecția muncii - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Igiena si Protectia Muncii.doc

Alții au mai descărcat și

Protecția consumatorilor privind legumele și fructele

Introducere Legumele si fructele in stare proaspata sau prelucrata sunt produse indispensabile datorita valorii lor nutritive si gustative...

Drepturile consumatorului și regulile de igienizare în domeniul procesării laptelui

Introducere Protectia consumatorului a fost introdusa in Tratatul asupra Comunitatii Europene prin Tratatul de la Maastricht. Scopul acesteia este...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea unei linii tehnologice de obținere a biscuiților glutenoși

1.Introducere Biscuitii se obtin prin coacerea aluatului preparat din faina, zahar, grasimi, oua, miere, glucoza, lapte, arome, afanatori chimici...

Igiena și protecția muncii în alimentația publică

Dezvoltarea puternica a turismului dupa al II lea Razboi Mondial , a facut ca turismul sa devina o activitate de masa. In aceste conditii, a avut...

Analiza diagnostic a unei întreprinderi agroalimentare

Analiza diagnostic la SC DINAR PROD COM S.R.L SC Dinar Prod Com S.R.L a fost infiintata in anul 1999 si este situata in satul Dealul Viei, comuna...

Tartă de Fructe

Argument Reprezinta un preparat deosebit de apreciat pentru valoarea nutritiva datorita semipreparatelor folosite pentru finisare spre deosebire...

Vopsirea Părului

Simbol al frumusetii, sarmului si seductiei, dar si al puterii sau al apartenentei la un grup, parul a reprezentat dintotdeauna un element...

Vel Pitar - tehnologia fabricării pâinii albe la tavă

VEL PITAR Scurt istoric 1999 - 2000 Fondul de investiţii Broadhurst Investments Limited, administrat în România de către New Century Holdings...

Utilaje în industria alimentară

1.Caracteristicile materiei prime În ultimii ani, cerinţele sporite de conserve sterilizate precum şi aceea de diversificare a acestora au impus...

Preparatele culinare ale turiștilor străini

ARGUMENT: Turismul este considerat pe plan international ca unul dintre cele mai importante si dinamice sectoare economice cu o evolutie...

Ai nevoie de altceva?