Gulia furajera se cultiva in Transilvania si nordulMoldovei,acolo unde sfecla furajera nu da rezultate bune.
-Corpul tuberizat contine 8-14% S.U(substanta uscata) 100kgcorp tuberizat =100 U.N.
-Este consumat cu placere de animale atat in stare proaspata cat si sub forma de siloz.
-Are grad mare de consumabilitate si digestibilitate.
-Apartine speciei Brassica napus var.napobrassica fiind o planta bienala.
-Perioada de vegetatie in primul an este de 80-120 zile ceea ce face sa fie cultivaae in cultura succesiva.
-Soiurile cultivate sunt :Oana si Victoria si soiuri straine Seefelder, Swede, Champion.
- CERINTE ECOLOGICE
-Fata de caldura are cerinte moderate, da rezultate mai bune in zone mai reci
-Samanta germineaza la 1-2 grade Celsius dupa rasarire suporta temperaturile de 4 grade Celsius.
-Temperatura optima de dezvoltare este de 14-16 grade Celsius
-Fata de umiditate are pretentii mari si nu suporta excesul de umiditate.
-Solurile cele mai bune pentru gulia furajera sunt:solurile mijlocii, profunde ,fertile, da rezultate bune sip e solurile sarace.
- ROTATIA CULTURII
-Este pretentioasa de planta premergatoare, in primele faze gulia furajera creste incet.
-Cele mai bune premergatoare sunt: cerealele paioase, culture furajere, prasitoare timpurii.
-Ca si cultura succesiva poate fii cultivata cu borceagurile.
-Nu suporta monoculture, poate reveni dupa patru ani.
- FERTILIZARE
-Avand o perioada scurta
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.