Graul si Orzul - Tehnologie de Cultura

Extras din referat Cum descarc?

Recoltarea graului
Lucrarea cea mai importanta din luna iulie este recoltarea graului. Cheltuielile la aceasta cultura au fost mari si in anul 2010, mai ales ca toate s-au scumpit (semintele, ingrasamintele, motorina, pesticidele). Momentul optim pentru recoltare este stabilit in functie de metoda de recoltare si de destinatia recoltei. Recoltarea directa se realizeaza cu combine autopropulsate, cand boabele au ajuns la maturitate deplina, iar umiditatea acestora a scazut la 16%. Rezultate bune se obtin in culturi cu plante necazute si cu imburuienare redusa. 
Daca lanul este cazut intr-o singura directie, recoltarea se face si ea intr-o singura directie, dar in contrasensul de cadere a plantelor. Recoltarea se face cu pierderi minime daca reglarea combinei se corecteaza de doua ori pe zi, in functie de starea lanului. Loturile semincere se recolteaza la umiditatea de 14% si separat pe soiuri, luandu-se toate masurile pentru evitarea impurificarii mecanice. Culturile imburuienate, cele cu coacere neuniforam si cele cazute se recolteaza in doua etape. Plantele se taie cu vindroverul la inaltimea de 25 cm fata de sol, in faza de coacere in parga. Ele raman pe miriste pana ce boabele ajung la umiditatea de 14%(o saptamana) dupa care se recolteaza cu combina, echipa cu ridicatori de brazda. Prin recoltarea divizata continutul de gluten umed creste cu 3-4 %. Eliberarea terenului de paie se face concomintent cu recoltatul, in care caz combina este dotata cu dispozitiv de tocare si imprastiere a paielor pe toata latimea de lucru. In acest caza se face o reducere insemnata de combustibil fata te alte sisteme de eliberare de paie. Cantitatea de paie este egala cu recolta de boabe inmultit cu coeficentul 0,59 - 0,65 in functie daca recolta este mai mare sau mai mica de 4 tone/ha. Balotarea paielor se face cu diferite tipuri de prese, dupa care sunt transportate si depozitate in functie de destinatie (celuloza, furaje, compost, brichete pentru incalzit). De mentionat ca aprinderea brazdelor de paie reprezinta o masura periculoasa de mediu si este interzisa prin Bunele Practici Agricole. Cei care dau foc la paie vor avea probleme cu primirea subventiilor/ha.
Recoltarea ovazului
Ovazul se scutura relativ usor la maturitate, de aceea recoltarea se face cand boabele din treimea superioara a paniculului au ajuns la maturitate deplina, iar cele de la baza sunt la sfarsitul coacerii in parga. In aceasta faza de vegetatie, plantele au paniculul galben, insa la baza spiculetelor inferioare se mai observa striuri verzui, iar nodurile paiului au o usoara nuanta verzuie. In zonele unde folosirea combinelor nu este posibila din cauza plantelor, recoltarea se face in doua faze. Snopii se lasa 2-3 zile pentru a se usca, si numai apoi se aseaza in cruci. Procentul de boabe variaza intre 34 si 40% din recolta totala, iar cantitatea de pleava poate fi apreciata la 8-12% din productia de boabe. Pentru evitarea pierderilor prin scuturare, trebuie sa se efectueze recoltarea cu combina la orele de dimineata, cand plantele sunt inca umede.
GRAUL - Triticum aestivum L
Importanta economica si furajera
Graul este considerat cultura agricola cu cea mai mare suprafata cultivata pe plan mondial, aceasta fiind de peste 220 milioane hectare. In tara noastra suprafata cultivata cu grau este de cca. 25% din suprafata arabila si 40% din suprafata semanata cu cereale.
Importanta ce se acorda acestei culturi consta in urmatoarele particularitati:
- pentru aproape jumatate din populatia lumii, painea produsa din faina de grau reprezinta hrana de baza;
- din punct de vedere calitativ, boabele de grau au un raport echilibrat intre continutul de hidrati de carbon si cel de substante proteice, corespunzator cerintelor organismului uman;
- boabele de grau constituie materia prima pentru producerea sau extragerea de substante utile care intra in procesarea unei mari diversitati de produse agroalimentare;
- boabele de grau au o durata mare de pastrare si pot fi transportate la distante mari fara riscul degradarii calitatii;
- se poate folosi direct in hrana animalelor, mai ales taratele ce rezulta din industria moraritului, deoarece au un continut ridicat in proteine, grasimi si substante minerale;
- paiele rezultate dupa recoltarea graului se pot folosi in hrana animalelor sau ca asternut in grajd, la fabricile de celuloza sau pentru prepararea ingrasamantului organic;
- datorita plasticitatii ecologice ridicate, graul poate fi cultivat in diferite zone climatice si la altitudini foarte mari;


Fisiere in arhiva (1):

  • Graul si Orzul - Tehnologie de Cultura.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!