Grâul și orzul - tehnologie de cultură

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4830
Mărime: 786.01KB (arhivat)
Publicat de: Lorin Diaconescu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Recoltarea graului

Lucrarea cea mai importanta din luna iulie este recoltarea graului. Cheltuielile la aceasta cultura au fost mari si in anul 2010, mai ales ca toate s-au scumpit (semintele, ingrasamintele, motorina, pesticidele). Momentul optim pentru recoltare este stabilit in functie de metoda de recoltare si de destinatia recoltei. Recoltarea directa se realizeaza cu combine autopropulsate, cand boabele au ajuns la maturitate deplina, iar umiditatea acestora a scazut la 16%. Rezultate bune se obtin in culturi cu plante necazute si cu imburuienare redusa.

Daca lanul este cazut intr-o singura directie, recoltarea se face si ea intr-o singura directie, dar in contrasensul de cadere a plantelor. Recoltarea se face cu pierderi minime daca reglarea combinei se corecteaza de doua ori pe zi, in functie de starea lanului. Loturile semincere se recolteaza la umiditatea de 14% si separat pe soiuri, luandu-se toate masurile pentru evitarea impurificarii mecanice. Culturile imburuienate, cele cu coacere neuniforam si cele cazute se recolteaza in doua etape. Plantele se taie cu vindroverul la inaltimea de 25 cm fata de sol, in faza de coacere in parga. Ele raman pe miriste pana ce boabele ajung la umiditatea de 14%(o saptamana) dupa care se recolteaza cu combina, echipa cu ridicatori de brazda. Prin recoltarea divizata continutul de gluten umed creste cu 3-4 %. Eliberarea terenului de paie se face concomintent cu recoltatul, in care caz combina este dotata cu dispozitiv de tocare si imprastiere a paielor pe toata latimea de lucru. In acest caza se face o reducere insemnata de combustibil fata te alte sisteme de eliberare de paie. Cantitatea de paie este egala cu recolta de boabe inmultit cu coeficentul 0,59 - 0,65 in functie daca recolta este mai mare sau mai mica de 4 tone/ha. Balotarea paielor se face cu diferite tipuri de prese, dupa care sunt transportate si depozitate in functie de destinatie (celuloza, furaje, compost, brichete pentru incalzit). De mentionat ca aprinderea brazdelor de paie reprezinta o masura periculoasa de mediu si este interzisa prin Bunele Practici Agricole. Cei care dau foc la paie vor avea probleme cu primirea subventiilor/ha.

Recoltarea ovazului

Ovazul se scutura relativ usor la maturitate, de aceea recoltarea se face cand boabele din treimea superioara a paniculului au ajuns la maturitate deplina, iar cele de la baza sunt la sfarsitul coacerii in parga. In aceasta faza de vegetatie, plantele au paniculul galben, insa la baza spiculetelor inferioare se mai observa striuri verzui, iar nodurile paiului au o usoara nuanta verzuie. In zonele unde folosirea combinelor nu este posibila din cauza plantelor, recoltarea se face in doua faze. Snopii se lasa 2-3 zile pentru a se usca, si numai apoi se aseaza in cruci. Procentul de boabe variaza intre 34 si 40% din recolta totala, iar cantitatea de pleava poate fi apreciata la 8-12% din productia de boabe. Pentru evitarea pierderilor prin scuturare, trebuie sa se efectueze recoltarea cu combina la orele de dimineata, cand plantele sunt inca umede.

GRÂUL – Triticum aestivum L

Importanţa economică şi furajeră

Grâul este considerat cultura agricolă cu cea mai mare suprafaţă cultivată pe plan mondial, aceasta fiind de peste 220 milioane hectare. În ţara noastră suprafaţa cultivată cu grâu este de cca. 25% din suprafaţa arabilă şi 40% din suprafaţa semănată cu cereale.

Importanţa ce se acordă acestei culturi constă în următoarele particularităţi:

- pentru aproape jumătate din populaţia lumii, pâinea produsă din făină de grâu reprezintă hrana de bază;

- din punct de vedere calitativ, boabele de grâu au un raport echilibrat între conţinutul de hidraţi de carbon şi cel de substanţe proteice, corespunzător cerinţelor organismului uman;

- boabele de grâu constituie materia primă pentru producerea sau extragerea de substanţe utile care intră în procesarea unei mari diversităţi de produse agroalimentare;

- boabele de grâu au o durată mare de păstrare şi pot fi transportate la distanţe mari fără riscul degradării calităţii;

- se poate folosi direct în hrana animalelor, mai ales tărâţele ce rezultă din industria morăritului, deoarece au un conţinut ridicat în proteine, grăsimi şi substanţe minerale;

- paiele rezultate după recoltarea grâului se pot folosi în hrana animalelor sau ca aşternut în grajd, la fabricile de celuloză sau pentru prepararea îngrăşământului organic;

- datorită plasticităţii ecologice ridicate, grâul poate fi cultivat în diferite zone climatice şi la altitudini foarte mari;

Preview document

Grâul și orzul - tehnologie de cultură - Pagina 1
Grâul și orzul - tehnologie de cultură - Pagina 2
Grâul și orzul - tehnologie de cultură - Pagina 3
Grâul și orzul - tehnologie de cultură - Pagina 4
Grâul și orzul - tehnologie de cultură - Pagina 5
Grâul și orzul - tehnologie de cultură - Pagina 6
Grâul și orzul - tehnologie de cultură - Pagina 7
Grâul și orzul - tehnologie de cultură - Pagina 8
Grâul și orzul - tehnologie de cultură - Pagina 9
Grâul și orzul - tehnologie de cultură - Pagina 10
Grâul și orzul - tehnologie de cultură - Pagina 11
Grâul și orzul - tehnologie de cultură - Pagina 12
Grâul și orzul - tehnologie de cultură - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Graul si Orzul - Tehnologie de Cultura.doc

Alții au mai descărcat și

Influența Lucrărilor Solului Asupra Producției de Porumb

I. INFLUENŢA LUCRĂRILOR SOLULUI ASUPRA PRODUCŢIEI DE PORUMB 1.1. Importanţa culturii porumbului Porumbul este una din principalele cereale ale...

Cultura Pajiștilor și a Plantelor Furajere

Organizarea ameliorativă a unei pajişti permanente degradate din zona Bacău Aplicaţia 1 – Organizarea unui păşunat raţional in următoarele...

Cultura Grâului

Capitolul I INTRODUCERE 1.1 Importanţa grâului Grâul este una dintre cele mai importante cereale şi planta care ocupă pe glob cele mai mari...

Proiect de înființare a unei plantații legumicole

1. TEMA PROIECTULUI Tema proiectului reprezintă exploatarea unei ferme de producere a legumelor în camp, pentru consum, în unitatea CARMEN PROD...

Tehnologia de cultivare a grâului

Triticum aestivum - grâu 1. Importanţa economică şi furajeră Grâul este considerat cultura agricolă cu cea mai mare suprafaţă cultivată pe plan...

Stabilirea Necesarului de Nutrețuri și a Eficienței Utilizării Lor pentru o Exploatație Zootehnică

IMPORTANŢA ALIMENTAŢIEI ANIMALELOR Alimentaţia animalelor domestice şi tehnologia furajelor se ocupă de cercetarea nutriţiei şi alimentaţiei...

Agricultură ecologică

Agricultura ecologica este un sistem de agricultura ce face apel la toate mijloacele si instrumentele de munca, necesare obtinerii unor...

Păstrarea și condiționarea cerealelor

Importanta graului Grâul este una dintre cele mai importante cereale şi planta care ocupă pe glob cele mai mari suprafeţe. El se bucură de o...

Te-ar putea interesa și

Filiera Agroalimentară

Introducere Filera poate fi definită drept o succesiune de etape ce urmează a fi parcurse în vederea atingerii unui obiectiv ori ca ansămblu...

Controlul și Expertiza Berii

Capitolul 1. DEFINIREA BERII Berea este o băutură naturală, obţinută prin zaharificarea plămezii de orz germinat (malţ), fierberea cu hamei şi...

SC Frații Roșca SRL - cultură grâu și rapiță

CAP.I. CADRUL NATURAL LA S.C. FRATII ROSCA S.R.L. (PUNCT DE LUCRU BRANCOVENI, PUNCT DE LUCRU SOPARLITA) 1. Introducere 1.1 Asezare geografica...

Linia Tehnologică de Pregătire a Grâului pentru Măciniș

I INTRODUCERE 1.1Cultura cerealelor în lume Cerealele reprezintă grupa fitotehnică de plante cu cel mai mare areal de răspândire în toate zonele...

Transportor Elicoidal

1.STADIUL ACTUAL SI TENDINTE IN CONSTRUCTIA DE TRANSPORTOARE-TRANSPORTORUL ELICOIDAL 1.1.Aspecte generale privind cerealele si morile de cereale...

Managementul procesării grâului

Introducere Cerealele au constituit din toate timpurile una din sursele principale de hrană ale omului, ceea ce a făcut ca istoria prelucrării lor...

Grâul

1. Importanţa economică şi furajeră Grâul este considerat cultura agricolă cu cea mai mare suprafaţă cultivată pe plan mondial, aceasta fiind de...

Resurse de produse agricole - producția internă

RESURSE DE PRODUSE AGRICOLE PRODUCŢIA INTERNĂ 1. DATE GENERALE DESPRE PRODUS - Grâul ( genul Triticum aestivum L.) este una dintre cele mai...

Ai nevoie de altceva?