Grâul

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 16 în total
Mărime: 9.06MB (arhivat)
Publicat de: Florentina H.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

INTRODUCERE

La începuturi, boabele de grâu se pare că erau consumate crude, mai apoi fiind prăjite sau fierte în apă, sau sub formă de turte, făcute din făina grosieră rezultată prin măcinarea lor între două pietre.

Grâul este considerat cultura agricola cu cea mai mare suprafata cultivata pe plan mondial, aceasta fiind de peste 220 milioane hectare. În tara noastra suprafata cultivata cu grâu este de cca. 25% din suprafata arabila si 40% din suprafata semanata cu cereale.

Grâul este una din cele mai importante plante alimentare, cultivată în peste 45 de țări.

Utilizarile graului sunt multiple si variate. Boabele se folosesc pentru o gama de produse de morarit din care se fabrica un sortiment bogat de produse de panificatie, paste fainoase, produse de patiserie si biscuiterie care constituie alimente de baza pentru 35-55 % din populatia globului.

PRELUCRAREA BOABELOR DE GRÂU

Cultura grâului nu este foarte dificilă, câmpurile cultivate nu necesită o amenajare specială. Între semănat și recoltă, muncile câmpului sunt relativ reduse. Înfloritul grâului începe la 3-4 zile dupa înspicare, iar perioada de înflorire este de 3-5 zile.

Un spic de grâu cuprinde între 15-40 boabe, iar greutatea boabelor într-un spic variaza între 0,8-1,3 g.

Pentru prelucrarea boabelor de grau este creata o intreaga industrie, avand in linii mari urmatoarea succesiune:

- industria conditionarii si pastrarii;

- industria moraritului;

- industria panificatiei;

- alte industrii (amidon, gluten alimentar, alcool alimentar, glucoza, bioetanol, nutreturi combinate, etc).

În urma procesarii graului, in morile de mare capacitate rezulta cantitati mari de tarate, care constituie un furaj concentrat valoros (bogat in proteine, lipide si saruri minerale) si germeni cu continut ridicat in vitamine, care constitue o polivitamina naturala, dar si lipide cu utilizari in cosmetologie.

Paiele ramase dupa recoltare se pot folosi pentru fabricarea celulozei, furaj de volum sau asternut pentru diverse categorii de animale. ingrasamant organic dupa o perioada de compostare sau incorporate ca atare in sol, dupa recoltare, iar prin brichetare se pot folosi ca combustibil.

Totodata, graul este o foarte buna premergatoare pentru efectuarea araturilor de vara. Ca urmare, dupa grau poate fi semanata, in principiu orice cultura, dupa recoltarea soiurilor timpurii de grau pot fi amplasate unele culturi succesive.

Bibliografie

http://ro.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A2u

http://www.gazetadeagricultura.info/cereale/341-cultura-graului-comun.html

http://www.ziarulgorjului.ro/ar/agricultura/tehnologia-de-cultivare-a-grului-de-toamn/

http://www.revista-ferma.ro/articole-tehnologii-agricole/graul-triticum-aestivum-l.html

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Studii privind influența amestecului nutritiv asupra unor caractere morfologice ale plantelor la unele specii legumicole ornamentale

INTRODUCERE Noțiunea de grădină ornamentală nu este o idee nouă, legumele au constituit întotdeauna un element de atracție, ele fiind luate în...

Caracterele morfologice ale gramineelor - grau, orz, secara, ovaz, porumb

Particularități morfologice și biologice: Sistemul radicular: - rădăcinile embrionare (primare), (câteva zile - 3-4 luni); - rădăcinile...

Floarea Soarelui

Floarea-soarelui este una dintre cele mai importante plante uleioase cultivate pe glob (13% din producţia mondială de ulei) şi cea mai importantă...

Liliacul

Caracteristicici morflogice Liliacul apare ca arbust sau ca arbore, cu scoarţa brun-cenuşie, având o talia modestă (3-8 m) (vezi imaginea...

Poluarea produsă de agricultură

1.Introducere „Agricultura este maica neamului omenesc care hrănește fiii săi.” (Mihail Kogălniceanu) Agricultura este știință, artă sau...

Managementul calității

MANAGEMENT (2.6.) Activități coordonate pentru a orienta și MANAGEMENT DE LA CEL MAI ÎNALT NIVEL (2.7.) Persoană sau grup de persoane care...

Tehnologii integrate în floricultură

Narcisa este o planta originara din bazinul mediteraneean, din Spania si Portugalia. In Anglia a ajuns prin intermediul romanilor, care au oferit...

Iaurtul

I.Scurt istoric al dezvoltării pieței. I.1. Scurt istoric al iaurtului Iaurtul îşi are originea în Europa de Est şi a apărut ca răspuns la nevoia...

Te-ar putea interesa și

Reacția Ecofiziologică a Grâului Față de Tipul de Fertilizare Organică

PARTEA GENERALĂ CAPITOLUL I IMPORTANŢA, BIOLOGIA ŞI ECOLOGIA GRÂULUI 1.1. IMPORTANŢA CULTURII GRÂULUI Grâul este cea mai importantă plantă...

Linia tehnologică de curățare a grâului

Introducere Cerealele reprezinta grupa fitotehnica de plante cu cel mai mare areal de raspandire in toate zonele de cultura pe glob. implicit si...

Depozitarea Grâului Comun

Introducere Prin noțiunea de “depozit” se definește un spațiu amenajat și dotat corespunzător pentru a primi, păstra și a pregăti bunuri materiale...

Măcinarea grâului

Fazele procesului tehnologic de macinis 1.1 Consideratii generale Prin procesul de macinis se intelege totalitatea fazelor din procesul...

Cultura Grâului

CAPITOLUL I Originea şi importanţa culturii grâului 1.1. Originea culturii grâului Cercetările arheologice privind stabilirea primilor...

Grâul dur - triticum durum

Grâul este una din cele mai importante plante alimentare, cultivată în peste 45 de ţări, hrănind 35 - 40 % din populaţia globului. În numeroase...

Tehnologia de cultivare a grâului

Istorie Grâul este originar din Asia de sud-vest. Au fost gasite cele mai vechi dovezi arheologice referitoare la cultivarea grâului au fost...

Cultura grâului de toamnă în economia reală

Exploatația este una familiala, denumita II Florea Mioara, si se afla in orasul Budesti, Judetul Calarasi Exploatatia se afla in orasul Budesti,...

Ai nevoie de altceva?