INTRODUCERE La inceputuri, boabele de grau se pare ca erau consumate crude, mai apoi fiind prajite sau fierte in apa, sau sub forma de turte, facute din faina grosiera rezultata prin macinarea lor intre doua pietre. Graul este considerat cultura agricola cu cea mai mare suprafata cultivata pe plan mondial, aceasta fiind de peste 220 milioane hectare. In tara noastra suprafata cultivata cu grau este de cca. 25% din suprafata arabila si 40% din suprafata semanata cu cereale. Graul este una din cele mai importante plante alimentare, cultivata in peste 45 de tari. Utilizarile graului sunt multiple si variate. Boabele se folosesc pentru o gama de produse de morarit din care se fabrica un sortiment bogat de produse de panificatie, paste fainoase, produse de patiserie si biscuiterie care constituie alimente de baza pentru 35-55 % din populatia globului. PRELUCRAREA BOABELOR DE GRAU Cultura graului nu este foarte dificila, campurile cultivate nu necesita o amenajare speciala. Intre semanat si recolta, muncile campului sunt relativ reduse. Infloritul graului incepe la 3-4 zile dupa inspicare, iar perioada de inflorire este de 3-5 zile. Un spic de grau cuprinde intre 15-40 boabe, iar greutatea boabelor intr-un spic variaza intre 0,8-1,3 g. Pentru prelucrarea boabelor de grau este creata o intreaga industrie, avand in linii mari urmatoarea succesiune: - industria conditionarii si pastrarii; - industria moraritului; - industria panificatiei; - alte industrii (amidon, gluten alimentar, alcool alimentar, glucoza, bioetanol, nutreturi combinate, etc). In urma procesarii graului, in morile de mare capacitate rezulta cantitati mari de tarate, care constituie un furaj concentrat valoros (bogat in proteine, lipide si saruri minerale) si germeni cu continut ridicat in vitamine, care constitue o polivitamina naturala, dar si lipide cu utilizari in cosmetologie. Paiele ramase dupa recoltare se pot folosi pentru fabricarea celulozei, furaj de volum sau asternut pentru diverse categorii de animale. ingrasamant organic dupa o perioada de compostare sau incorporate ca atare in sol, dupa recoltare, iar prin brichetare se pot folosi ca combustibil. Totodata, graul este o foarte buna premergatoare pentru efectuarea araturilor de vara. Ca urmare, dupa grau poate fi semanata, in principiu orice cultura, dupa recoltarea soiurilor timpurii de grau pot fi amplasate unele culturi succesive.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A2u http://www.gazetadeagricultura.info/cereale/341-cultura-graului-comun.html http://www.ziarulgorjului.ro/ar/agricultura/tehnologia-de-cultivare-a-grului-de-toamn/ http://www.revista-ferma.ro/articole-tehnologii-agricole/graul-triticum-aestivum-l.html
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).