Genetică - Aneuploidia și importanța ei la plante

Cuprins referat Cum descarc?

ANEUPLOIDIA SI IMPORTANTA EI LA PLANTE 2
1. Aneuploidia 2
2. Importanta aneuploidiei la plante 5
3. Concluzii 7
BIBLIOGRAFIE 8


Extras din referat Cum descarc?

1. Aneuploidia
Aneuploidia numita si heteroploidie sau polisomie este modificarea numarului diploid de cromozomi prin adaugarea sau lipsa unuia sau a mai multi cromozomi. Acest tip de variatie a prezentat o deosebita importanta pentru evolutie contribuind la obtinerea de noi surse de variabilitate. Existenta a numeroase genuri care reprezinta in nucleu un numar de baza diferit constituie o dovada a faptului ca diversitatea speciilor s-a realizat si pe aceasta cale.
De asemenea, acest fenomen prezinta o importanta deosebita pentru genetisti in elucidarea unor probleme legate de continutul cromozomial, precum si pentru amelioratori in sensul obtinerii a nori surse de variatie.
Dupa numarul in plus sau in minus de cromozomi ea se clasifica astfel (tabelul 1.1.):
Tabelul 1.1. Tipuri de manifestare a aneuploidiei
Tipul de aneuploizi Formula cromozomala
Monosomici 2n-1
Monosomici dubli 2n-1-1
Nulisomici 2n-2
Trisomici 2n+1
Tetrasomici 2n+2
Tetrasomici dubli 2n+1+1
Nulisomia -  este definita prin pierderea ambelor perechi ale cromozomilor omoligi, indivizii respectivi se numesc nulisomici si compozitia cromozomala este 2n-2.
Monosomia -  pierderea unui singur cromozom, indivizii se numesc monosomici, iar compozitia cromozomala este reprezentata de formula 2n-1
Trisomia -  este definita de castigarea unei copii a cromozomului, indivizii se numesc trisomici, iar compozitia cromozomiala este reprezentata de formula 2n+1.
Tetrasomia -  definita de castigarea unei extraperechi a cromozomilor omologi, indivizii se numesc tetrasomici, iar compozitia cromozomala este reprezentata de formula 2n+2.
In plus fata de conditiile expuse mai sus, sunt situatii in care mai mult decat o pereche de cromozomi omologi poti fi implicate in aneuploidie. De exemeplu, in dubla monosomie, se pierde un cromozom din fiecare pereche a cromozomilor omologi, formula cromozomilor fiind 2n-1-1, iar in tetrasomia dubla, se castiga o extrapereche din cele doua perechi ale cromozomilor omologi si formula cromozomilor este 2n+2+2. 
Aparitia de celule aneuploide se explica prin abateri de la segregarea normala a perechilor de cromozomi in timpul diviziunii. Ele apar atat in celulele somatice cat si in cele sexuale, de aceea aneuploidia poate fi atat mitotica cat si meiotica. Mai frecventa este aceea meiotica, bivalentii putand fi repartizati numai intr-o celula, iar in alta lipsind.
Primul studiu de aneuploidie la plante a fost facut in 1924 de catre Blakeslee si Belling la Datura stramonium (ciumafaie). Aceasta planta are 2n = 24 cromozomi, deci un trisom, cu 24 + 1 cromozomi. Spre deosebire de plantele obisnuite, avea capsulele mai mici, si tepi mai mici. Executand diferite incrucisari au obtinut 12 tipuri de trisomi, adaugand pe rand cate un trisom pentru fiecare pereche de cromozomi. Toate aveau fenotipuri bine distincte (fig. 1.1.).
Fig. 1.1. Capsula de Datura (ciumafaia) la formele normale diploide(2x) si tetraploide(4x) (sus): Consecintele fenotipice ale aditiilor cromozomale (aneuploide) la setul diploid si tetraploid (randul al doilea) si efectul trisomieiprimare a cromozomului 1 (stanga si dreapta). Bratul stang al cromozomului 1 este desemnat prin 1, bratul drept prin 2 (dupa Blakeslee 1934, din


Fisiere in arhiva (1):

  • Genetica - Aneuploidia si importanta ei la plante.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Anghel I., Mitrache L., 1995. Lectii de genetica, Bucuresti.
Anghel I., Toma N., 1980. Poliploidia si aneuploidia. Editura Stiintifica si enciclopedica, Bucuresti.
Balan V., 2012. Genetica si ameliorarea plantelor, USAMV Bucuresti.
Craciun T., 1972. Haploidia in cercetarile de genetica si in ameliorarea plantelor. In probleme de genetica teoretica si aplicata I.C.C.P.T. Fundulea, Vol IV-B, Fundulea.
Craciun T., Craciun L., 1989. Dictionar de biologie. Editura Albatros, Bucuresti.
Craciun T., Tomozei, Colas N., Gallia B., 1991. Genetica vegetala. Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti.
Gavrila L., Lungeanu A., Rogoz I., 1989. Citogenetica moleculara si evolutionista, Bucuresti.
- **https://www.scribd.com/document/138371386/108-Ion-Anghel-Nicolae-Toma-Poliploidia-%C5%9Fi-aneuploidia-1980?fbclid=IwAR05bVjiBhedmXyjTiZMo4rOvlYFzjrm1oHzSImJ9aQBkoU5gGK75yP9Wtg
- **https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0027708


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!