Fonduri Structurale si Fonduri Complementare pentru Perioada 2007-2013. Prezentare Generala

Extras din referat Cum descarc?

Fondurile Structurale sunt instrumente financiare prin care Uniunea Europeana actioneaza pentru eliminarea disparitatilor economice si sociale intre regiuni, in scopul realizarii coeziunii economice si sociale.
Fondurile Structurale nu constituie o sursa unica de finantare in cadrul bugetul Uniunii, ci fiecare fond acopera zona sa tematica specifica. Fondurile Structurale nu finanteaza proiecte individuale separate.
Ele finanteaza programe de dezvoltare regionala multianuale trasate impreuna de regiuni, State Membre si Comisie, pe baza orientarii propuse de Comisie pentru intreaga Uniune Europeana.
Pentru programarea 2007-2013 exista trei instrumente financiare cunoscute ca Fonduri structurale respectiv:
-Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR)
-Fondul Social European (FSE)
-Fondul de coeziune (FC)
si doua Actiuni Complementare, respectiv:
-Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR)
-Fondul European pentru Pescuit (FEP)
Suma totala a Fondurilor Structurale si de Coeziune alocate Romaniei este de 19,668 miliarde Euro, din care 12,661 miliarde Euro reprezinta Fonduri Structurale in cadrul Obiectivului ,,Convergenta", 6,552 miliarde Euro sunt alocate prin Fondul de Coeziune, iar 0,455 miliarde Euro sunt alocate Obiectivului ,,Cooperare Teritoriala Europeana".
Alocarea in cadrul Obiectivului ,,Convergenta" si Fondului de Coeziune necesita o cofinantare nationala estimata la 5,53 mld Euro, constituita atat din surse publice (77% din totalul cofinantarii), cat si din surse private (23%).
Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR)
Articolul 160 din Tratat prevede ca Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) este destinat sa redreseze principalele dezechilibre regionale din Comunitate. Astfel, FEDR contribuie la reducerea diferentei intre nivelurile de dezvoltare a diferitelor regiuni si la recuperarea decalajului de catre regiunile cele mai putin favorizate, inclusiv zonele rurale si urbane, zonele industriale in declin, precum si regiunile afectate de un handicap geografic sau natural, precum regiunile insulare si zonele muntoase, zonele cu densitate mica a populatiei si regiunile de frontiera.
Regulamentrul (CE) Nr. 1080/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 iulie
2006 privind Fondul European de Dezvoltare Regionala si de abrogare a Regulamentului (CE) nr.
1783/1999 stabileste principalele tipuri de investitii ce vor fi finantate prin FEDR, dupa cum urmeaza:
FEDR contribuie la finantarea:
1. Investitiilor productive care contribuie la crearea si salvgardarea locurilor de munca durabile, in special prin intermediul unor ajutoare directe pentru investitiile efectuate indeosebi in IMM-uri;
2. Investitiilor in infrastructuri;
3. Dezvoltarii potentialului endogen prin masuri de sustinere a dezvoltarii regionale si locale. Aceste masuri cuprind asistenta si serviciile pentru intreprinderi, in special pentru IMM-
uri, crearea si dezvoltarea instrumentelor de finantare precum capitalul de risc, fondurile de imprumut si de garantie, fondurile de dezvoltare locala, subventiile la dobanda, conectarea la retea, cooperarea si schimbul de experienta intre regiuni, orase si factorii sociali, economici si de mediu relevanti;
5. Asistentei tehnice.
Eligibilitatea cheltuielilor
Urmatoarele cheltuieli nu sunt eligibile pentru o contributie a FEDR:
a) Dobanzile debitoare;
b) Achizitionarea de terenuri cu o valoare mai mare de 10% din cheltuielile totale eligibile
ale operatiunii in cauza. In cazuri exceptionale si justificate in mod corespunzator, autoritatea de gestiune poate admite un procent mai mare pentru operatiunile cu privire la protectia mediului;
c) Dezmembrarea centralelor nucleare;
d) Taxa pe valoarea adaugata recuperabila.
Cheltuielile pentru locuinte sunt eligibile doar pentru statele membre care au aderat la
Uniunea Europeana la 1 mai 2004 sau dupa aceasta data si in urmatoarele conditii:
a) Cheltuielile sunt programate in cadrul unei operatiuni integrate de dezvoltare urbana
sau al unei axe prioritare pentru zonele afectate sau amenintate de o deteriorare fizica si de excluderea sociala;
b) Alocatia financiara atribuita cheltuielilor pentru locuinte se ridica cel mult la 3% din contributia FEDR la programele operationale in cauza sau la 2% din contributia totala FEDR;
c) Cheltuielile sunt limitate la:
- Locuintele multifamiliale sau
- Imobilele apartinand autoritatilor publice sau exploatantilor fara scop lucrativ care sunt destinate familiilor cu venit mic sau persoanelor cu nevoi speciale.
Fondul Social European (FSE)
FSE contribuie la prioritatile Comunitatii in ceea ce priveste intensificarea coeziunii economice si sociale prin imbunatatirea ocuparii fortei de munca si a posibilitatilor de angajare, prin incurajarea unui nivel ridicat de ocupare a fortei de munca si o imbunatatire cantitativa si calitativa a ocuparii fortei de munca.
In acest scop, FSE sprijina politicile statelor membre al caror scop este de a realiza ocuparea intregii forte de munca, precum si calitatea si productivitatea muncii, de a promova asimilarea sociala, in special accesul persoanelor defavorizate la angajare si de a reduce disparitatile nationale, regionale si locale in domeniul ocuparii fortei de munca.
In special, FSE sustine actiunile conforme cu masurile pe care statele membre le adopta
pe baza liniilor directoare din cadrul strategiei europene pentru ocuparea fortei de munca, astfel cum au fost incorporate in liniile directoare integrate pentru ocuparea si cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, precum si al recomandarilor care le insotesc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fonduri Structurale si Fonduri Complementare pentru Perioada 2007-2013. Prezentare Generala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!