Floruri in Produse Alimentare

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Acest referat cuprinde date asupra contaminarii produselor lactate cu floruri. Documentarea aspra acestei probleme am facut-o din cinci carti care contineau date cu privire la aceste aspecte, o revista de specialitate si cinci site-uri de pe internet.
In acest referat sunt tratate aspecte generale despre produsele lactate si proprietatiile fluorului si fluorurilor. Sunt prezentate cateva surse de contaminare, limitele in care concentratia in fluor a solului, apei, aerului sunt admise. Metode de identificare si dozare a fluorului si a fluorurilor din alimente, precum si metode de diminuare a contaminarii. 
Toate podusele alimentare pot fi contaminate cu diferiti compusi.
Produsele lactate pot fi contaminate cu compusi anorganici, ca de exempu floruri. 
(1) Laptele reprezinta produsul de secretie al glandelor mamare, fiind un sistem dispers eterogen, in care sarurile minerale si lactoza formeaza solutii adevarate, substantele proteice se gasesc in stare coloidala, iar grasimea sub forma de emulsie. In laptele crud, imediat dupa mulgere, aceste componente constituie un amestec omogen.
Compozitia chimica a laptelui, foarte complexa, este cea care determina proprietatiile particulare acestui aliment care contine, practic aproape toate substantele necesare organismului uman si animal, intr-o forma usor asimilabila. 
Laptele contine: 
- 87.55% apa (mediul de dispersie pentru celelalte componente) 
- lipide in proportii variabile (dependente de rasa, individ, stare de sanatate, anotimp, faza de lactatie si modul de alimentatie al animalului) cuprinse intre 2.8-4%, continutul lor in fluor nu este semnificativ. 
- substante azotate proteice 3.4% cu importanta majora ca de exempu cazeina care este o fosfoproteinna cu caracter eterogen si contine numerosi aminoacizi: metionina, lizina, treonina, triptofan; in lapte, cazeina este combinata cu fosfatul de calciu formand fosfocazeinatul de calciu. Aceasta contine 20% din totalul de fluor al laptelui. 
- substante azotate neproteice: aproximativ 5% formate din: uree, acid uric, amoniac, creatina 
- lactoza: in proportie de 2.84-7.66%
- substante minerale: in proportie de 0.75% (fosfat de calciu, cloruri alcaline, carbonati si oligoeelemente: litiu, strontiu, vanadiu, crom si cobalt)
- vitamine: A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, PP, C, acid pantotemic, acid folic, papaaminobenzoic, colina
- enzime: lactoperoxidaza, fosfataza acida si alcalina, amilaza, esteraza, lipaza, xantin-oxidaza, aldehidraza sau reductaza indirecta (de origine mamara); catalaza (cu dubla origine mamara si microbiana); reductaza directa (de origine microbiana)
- anticorpi: aglutinine, precipitine, hemolizine, bacteriolizine, opsonine, anticorpi antitoxici
(2)Laptele este materia prima pentru mai multe produse derivate. Acestea sunt: laptele praf, laptele condensat, iaurt, chefir, sana, samantana (proaspata emulsionata "chautylly", dulce pentru frisca, maturata, plastica), unt (extra fin, fin, de bucatarie, concentrat, usor din zer, semi-unt, topit, sarat, praf, fara colesterol), frisca, inghetata(de fructe, cu fructe, de lapte, cu frisca, casata, prafee, spuma, lacto, sufleuri, mellarine, dietetica hipercalorica, dietetica, de iaurt) etc.
Laptele contine fluor in diferite cantitati, iar in acest scop s-au facut diferite investigatii care au dus la concluzia ca laptele contine aproximativ 0.1 mg F/ kg produs.
Fluorul este situat in sistemul periodic in perioada 2, grupa 7, subgrupa principala. Este un nemetal tipic. In compusi isi manifesta numai gradul de oxidare -1. 
Fluorul este un gaz de culoare slab verzuie, cu miros foarte patrunzator si iritant. In conditii normale se lichefiaza la -188.90C, trecand intr-un lichid de culoare galbena deschisa. 
Fluorul este cel mai reactiv dintre elementele cunoscute. El se combina direct cu hidrogenul si formeaza acidul fluorhidric. La rece reactia este foarte lenta, ea devine insa rapida si chiar violenta la temperaturi inalte. Deasemenea se combina direct cu bromul, iodul, sulful, fosforul, arsenul, carbonul, siliciul etc (cu exceptia oxigenului si azotului) si cu aproape toate metalele, reactia se desfasoara in functie de temperatura si de reactivitatea elementului. Aurul si platina sunt atacate de fluor numai la temperatura inalta. Deasemenea se combina cu unele gaze rare.
Compusii fluorului cu metalele sint saruri putin solubile in apa. Numai florurile de Na, K, NH4, Al si Ag sunt bine solubile in apa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Floruri in Produse Alimentare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!