Floarea Soarelui

Extras din referat Cum descarc?

Floarea-soarelui este una dintre cele mai importante plante uleioase cultivate pe glob (13% din productia mondiala de ulei) si cea mai importanta planta uleioasa pentru Romania. Uleiul extras din achenele de floarea-soarelui este semisicativ si se caracterizeaza prin culoare, gust si miros placute, continut ridicat in vitamine (A, D, E, K) si substante aromatice; in plus, uleiul de floarea soarelui se conserva foarte bine pe perioada indelungata.
Uleiul se extrage usor prin presare, randamentul normal la extractie fiind de circa 45%. La un hectar cultivat cu floarea-soarelui se pot obtine, la nivelul productiilor actuale, intre 900 si 950 kg ulei, planta fiind astfel foarte economica.
Fosfatidele rezultate in timpul procesului de extragere a uleiului permit fabricarea pe scara larga a lecitinei, mult apreciata in industria alimentara: in panificatie, la prepararea ciocolatei, a prajiturilor, a mezelurilor.										Turtele de floarea-soarelui se situeaza printre cele mai valoroase, avand in vedere: continutul ridicat in substante proteice (45 - 55%) si bogatia acestora in metionina; prezenta in cantitate mare a vitaminelor complexului B; floarea soarelui contine mai multa riboflavina decat soia sau arahidele; are un mai bun echilibru fosfo-calcic, comparativ cu turtele de alta provenienta.
Prin prelucrarea miezului de floarea-soarelui se pot obtine faina, concentrate si izolate proteice. Incorporarea a 8 - 15% faina de floarea-soarelui in faina de grau sporeste densitatea aluatului si reduce volumul acestuia. In industria mezelurilor, concentratele de floarea-soarelui pot fi incluse in carne in proportie de pana la 25%; acestea pot fi folosite si in industria laptelui.
Semintele de floarea-soarelui pot fi consumate direct (seminte prajite), modalitate de consum mai larg raspandita in SUA, tarile scandinave, unele tari mediteraneene si din Europa de Est. Soiurile destinate acestui scop prezinta seminte mai sarace in grasimi (in jur de 30 %), coji mai groase si mai putin aderente la miez; pe langa aminoacizi esentiali, bine reprezentati (triptofan, izoleucina, lizina), floarea-soarelui de "rontait" contine mai mult fier, glucide, saruri minerale, vitamine (A, E, riboflavine si tiamine) si asigura in jur de 550.
Floarea-soarelui este si o excelenta planta melifera. In tara noastra asigura cel mai important cules pentru familiile de albine (alaturi de salcam si tei). La un hectar de floarea-soarelui se pot obtine 30 - 130 kg miere (sau 15 - 40 kg miere/familia de albine) (dupa I. CARNU, GH. V. ROMAN, ANA-MARIA ROMAN, 1982).
Importanta agronomica. Din punct de vedere agronomic, floarea-soarelui prezinta urmatoarele avantaje:
elibereaza terenul relativ devreme (august-septembrie);
starea structurala si de fertilitate a solului dupa floarea-soarelui este buna, aceasta fiind o planta buna premergatoare pentru graul de toamna (considerata mai buna decat porumbul);
are cerinte moderate fata de fertilizarea cu azot si fosfor, dar are cerinte mai mari fata de potasiu;
cultura de floarea-soarelui nu necesita cheltuieli foarte mari;
comparativ cu porumbul, floarea-soarelui valorifica mai bine solurile cu fertilitate medie si suporta mai bine stresul hidric;
tehnologia de cultura este mecanizabila in intregime si nu pune probleme deosebite cultivatorului;
floarea-soarelui gaseste conditii favorabile de cultura in tara noastra.
Dintre inconvenientele culturii de floarea-soarelui pot fi mentionate urmatoarele:
sensibilitate la boli, ceea ce implica o rotatie de cel putin 5-6 ani, excluzand monocultura;
amplasarea dupa multe plante de cultura este problematica, datorita bolilor si daunatorilor comuni (soia, rapita, cartof);
lasa solul mai sarac in apa si cu un continut mai sarac in potasiu.
Sistematica:
Floarea-soarelui apartine la ordinul Compositales (Asterales), familia Compositae (Asteraceae), subfamilia Tubuliflorae, genul Helianthus L., ce cuprinde numeroase specii (264 dupa Satiperov, citat de Bilteanu Gh., 1993).
Formele cultivate pentru seminte apartin speciei Helianthus annuus L. var. macrocarpus (Dc) CKLL, forma monocefalica, cu foliole involucrale mai late de 8.5 m, cu flori radiale ligulate si cu achene mari (A.N. Vranceanu, 1974).
Alte specii:
Helianthus maximiliani
Helianthus tuberosus
Tithonia rotundifolia
Genul Heliopsis
Hibrizi:
In etapa actuala, obiectivele ameliorarii florii-soarelui pe plan mondial sunt:
cresterea capacitatii de productie;
cresterea continutului de ulei in seminte;
reducerea procentului de coji;
cresterea rezistentei la boli (mana, putregaiul alb, patarea bruna si frangerea tulpinilor);
cresterea rezistentei la lupoaie;
cresterea rezistentei la seceta;
crearea de hibrizi cu o perioada de vegetatie (115-130 zile pentru tara noastra) prin care sa se asigure valorificarea optima a resurselor hidrice, nutritive si a radiatiei solare;
cresterea rezistentei la cadere si pretabilitatea la recoltarea
Continutul in ulei. Semintele de floarea-soarelui se caracterizeaza printr-un continut ridicat in ulei, limitele uzuale de variatie fiind cuprinse intre 40 si 53%1 (Stefan V. si colab., 2006, Ion V. si colab., 2004).
Continutul de ulei din semintele hibrizilor destinati pentru halva sau pentru seminte de rontait este cuprins intre 21 si 27%. Uleiul de floarea-soarelui este un ulei semisicativ, cu indicele de iod1 cuprins intre 112 si 145 (valoarea medie fiind de 132).


Fisiere in arhiva (1):

  • Floarea Soarelui.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!